12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrânii sunt mutati dintr-un centru in altul

Batrânii sunt mutati dintr-un centru in altul

La inceputul acestei saptamâni a fost pus in functiune Centrul de recuperare si reabilitare neuro-psihiatrica nr. 2 de la Babeni. Unitatea dispune de 50 de locuri, cu posibilitatea de extindere pâna la 70, atât cât permit standardele Uniunii Europene. Inca de luni au inceput sa fie aduse aici persoanele cu afectiuni neuro-psihiatrice care pâna acum au fost distribuite in celelalte centre ale Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. „Din lipsa de locuri, Directia a fost nevoita sa gazduiasca aceasta categorie de bolnavi laolalta cu vârstnicii si cu persoanele cu alte tipuri de afectiuni aflate in centrele de asistenta sociala din judet“, a spus Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea.


In cele doua zile de când a fost deschis noul centru de la Babeni, au fost aduse 32 de persoane cu afectiuni neuro-psihice din centrul de la Maciuca, 15 batrâni de la Pausesti si trei de la Zatreni. Restul, pâna la completarea celor 70 de locuri, vor veni in zilele urmatoare de la Lungesti. „In afara de acestea, mai avem inregistrate la Directie alte 70 de cereri de internare care asteapta raspuns. Din pacate, in prezent nu putem solutiona mai mult de zece astfel de cazuri, din lipsa de spatiu“, a precizat Badea.


Aceasta prima etapa, de reducere a numarului de locuri din centre sub 100, a fost impusa de legislatia europeana si trebuie finalizata pâna la 1 ianuarie 2007. Restructurarile vor continua si anul viitor, când conducerea DGASPC intentioneaza sa infiinteze noi locatii de asistenta sociala pentru diferite categorii de persoane. Institutia a depus in acest sens cinci proiecte pentru finantare din fonduri Phare, iar selectia se va face pâna la 10 noiembrie. „Pe lânga acestea, am obtinut o finantare de la guvern, de 910 milioane, pentru realizarea unui program de interes national“, a mai spus directorul DGASPC.


Programul respectiv se refera la infiintarea unui centru de recuperare pentru persoane cu dizabilitati care va fi amenajat la parterul Centrului 9 de la Babeni. La Bistrita, pe locatia actuala, va fi amenajat un centru numai pentru vârstnici. Acesta va avea o capacitate de 50 pâna la 70 de locuri si va gazdui batrâni care nu au afectiuni severe sau dizabilitati, exceptând bolile vârstei a treia. Tot anul viitor, in baza proiectelor depuse pentru finantare, vor fi amenajate conform standardelor europene centrele existente si vor fi construite inca doua, probabil la Copaceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS