8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstanta suprema a redeschis dosarul BIR

Instanta suprema a redeschis dosarul BIR

Magistratii instantei supreme au decis redeschiderea dosarului falimentarii Bancii Internationale a Religiilor, cerând procurorilor anticoruptie inceperea urmaririi penale fata de doi fosti viceguvernatori ai BNR, trei judecatori ai Tribunalului Bucuresti si doi lichidatori judiciari.


Contactat telefonic, judecatorul Madalina Buta, purtator de cuvânt al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat ca, potrivit minutei remise ieri de judecatorii care s-au ocupat de dosarul BIR, procurorii anticoruptie au primit deja decizia de redeschidere a anchetei. „Instanta suprema a admis recursul declarat de Consiliul de Administratie al Bancii Internationale a Religiilor impotriva sentintei penale 80/4.05.2006 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, data in dosarul nr. 3286/2/2006, a casat sentinta penala si, in rejudecare, a desfiintat ordonanta din 23 noiembrie 2005 in dosarul 194/P/2003 a Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, caruia ii trimite dosarul in vederea inceperii urmaririi penale fata de persoanele retinute in ordonanta desfiintata“, a precizat judecatorul Madalina Buta.


DNA a anuntat ca va respecta sentinta Inaltei Curti, urmând sa ii dea curs dupa ce va primi in scris si motivele pentru care judecatorii au stabilit ca persoanele verificate in dosarul falimentului BIR trebuie cercetate penal.


Procurorii anticoruptie au dispus NUP


In luna noiembrie 2005, procurorii anticoruptie au inchis dosarul privind declansarea procedurii de intrare in faliment a Bancii Internationale a Religiilor, dispunând neinceperea urmaririi penale fata de cele sapte persoane cercetate in aceasta cauza. Era vorba despre fostii prim-viceguvernatori ai Bancii Nationale a României, Emil Iota Ghizari si Mihai Bogza, judecatorii sindici Anca Bumbulut, Cristina Negru (Petrovici) si Maria Navala, precum si reprezentantii legali ai SC Reconversie si Valorificare Active SA – Arin Stanescu si Calin Zamfirescu.


Procurorii DNA si-au motivat atunci decizia de neincepere a urmaririi penale prin faptul ca lichidarea BIR a fost legala, o data ce toate procedurile de declansare a falimentului BIR si lichidare a bunurilor acesteia au fost aprobate prin hotarâri legale de catre un judecator sindic investit legal.


Conducerea BIR a facut plângere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva ordonantei DNA, plângere respinsa pe 4 mai 2006.


Ancheta pornita de la plângerea lui Radu Ciuceanu


Ancheta in dosarul 194/P/2003 a demarat in urma plângerii depuse la Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA) de presedintele Comisiei parlamentare pentru cercetarea abuzurilor si coruptie, Radu Ciuceanu.


Acesta ceruse procurorilor, ca reprezentant al parlamentarilor, sa verifice persoanele amintite, motivând ca ar fi putut savârsi infractiuni de delapidare, gestiune frauduloasa, abuz de incredere, abuz in serviciu in forma calificata si asociere in vederea savârsirii de infractiuni.


Potrivit plângerii, cele sapte persoane s-ar fi constituit intr-un grup infractional organizat, in scopul devalizarii Bancii Internationale a Religiilor, prin vânzarea unor active sub forma lichidarii judiciare, precum in cazul bancilor Albina, Fortuna, Bankcoop, Columna si Dacia Felix. Tot atunci, conducerea BIR a sustinut ca totul ar fi fost pus la cale de viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, care a decis limitarea principalelor operatiuni bancare si instituirea supravegherii bancare speciale asupra BIR. Ulterior, prin cererea de faliment inaintata de BNR Tribunalului Bucuresti, solicitare aprobata de Emil Iota Ghizari, s-a decis prabusirea bancii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS