17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFicatei si coniac in facturile de intretinere

Ficatei si coniac in facturile de intretinere

Caz incredibil la o asociatie de proprietari din cartierul Nicolae Titulescu. Sute de locatari s-au trezit cu facturile la intretinere umflate de administratorul asociatiei, care si-a decontat mesele la restaurant si cumparaturile personale din banii oamenilor. Coniac, cosmetice, benzina, cotlete de porc la gratar, ficatei la tigaie sunt doar câteva dintre produsele platite de locatari fara sa stie. In total aproape o suta de milioane de lei.


Neregulile de la Asociatia nr. 2 Cerna au fost depistate in urma unui control al Serviciului de Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. Rezultatele i-au lasat cu gura cascata si pe inspectori. Din noiembrie 2005 si pâna in mai 2006, administratorul asociatiei, Gheorghe Drâmba, a tocat banii de intretinere ai locatarilor pe produse cosmetice, sticle de coniac, benzina si mese la restaurant. Ca sa justifice cheltuielile, Drâmba a adus bonuri fiscale justificative care nu au nici o legatura cu activitatea asociatiei de proprietari, bonuri pe care casiera, Alexandrina Petrescu, le-a acceptat. „Exista numeroase situatii in care au fost efectuate de Petrescu plati prin casa pentru procurarea de alimente, cosmetice, bauturi, benzina, bilete de tren sau pentru restaurant. Aceste plati au caracter permanent si au o pondere mare in totalul lor. Consideram ca au fost folosite in interes personal fonduri ale asociatiei in suma de 93,3 milioane de lei, in perioada 18 mai 2005 – 31 mai 2006“, se arata in raportul Primariei Craiova.


Unul cere, altul da


Sesizata in legatura cu matrapazlâcurile administratorului, primaria a incercat sa controleze documentele asociatiei in februarie 2006. Invocând insa probleme medicale, administratorul a obtinut o amânare de o luna. Dupa expirarea termenului, inspectorii primariei s-au lovit de refuzul sistematic al reprezentantilor asociatiei de a pune la dispozitie documentele contabile. „Controlul s-a desfasurat cu mare dificultate, deoarece asociatia prin reprezentantii sai a refuzat sistematic sa ne puna la dispozitie documentele contabile“, se arata in procesul-verbal al Serviciului de specialitate din Primaria Craiova.


Pâna in noiembrie anul trecut Drâmba a fost cel care incasa si platea banii pentru intretinere. Dupa accea, in locul sau a fost numita Alexandrina Petrescu, cea care i-a dat banii fara sa crâcneasca, desi in mod normal ar fi trebuit sa se opuna sau sa sesizeze conducerea asociatiei. „Cum sa nu-i dau banii? Daca seful dumneavoastra va spune sa faceti ceva, va opuneti?“, a raspuns casiera, intrebata fiind de ce i-a dat banii administratorului.


Pofta buna, locatari!


In timp ce locatarii faceau eforturi sa plateasca facturile de milioane de lei la intretinere, administratorul lua masa pe banii lor, se plimba cu masina, facea cursuri de afaceri si cumpara cantitati importante de coniac si cosmetice pe spinarea asociatiei.


De exemplu, pe 15 decembrie 2005, Drâmba a luat masa la restaurantul Select si a decontat la asociatie o factura de 320.000 de lei. Meniul era format dintr-o portie de cotlet de porc la gratar, cartofi pai, salata de rosii nature, o omleta mixta, dar si patru sticle de bere. Alte 244.000 de lei din banii asociatiei le-a cheltuit Drâmba la acelasi restaurant, dar câteva luni mai târziu. De data aceasta, administratorul a comandat ficatei la tigaie, doua pahare de votca, o sticla de bere si o cafea. In ajunul Craciunului, Drâmba si-a umplut cosul cu produse de la Billa, unde a lasat câteva milioane de lei. Surprinde insa numarul mare de sticle de bautura. De exemplu, pe 19 decembrie, a cumparat trei sticle de Angelli si una de votca Stalinskaya, pe 23 decembrie alte cinci sticle de Angelli, iar pe 29 decembrie, patru sticle de Alexandrion. La aceste cheltuieli in interes personal se adauga plata unor cursuri de formare in afaceri, facturi la telefonul mobil de noua milioane de lei si chiar o carte, „Cele cinci limbaje ale iubirii“. Cu siguranta nu este vorba despre iubirea de locatari.


Administratorul zice ca nu stia nimic


Presedintele Asociatiei nr. 2 Cerna, George Ionitoiu, a declarat ca nu stia nimic despre neregulile din asociatie pâna la efectuarea controlului primariei. „O sa facem adunare generala si il vom da afara. O sa-l dam si in judecata ca sa ne recuperam banii. Nu stiam ce invârte el in asociatie. Nu am stiut nici ca si-a luat mobil si ca il platea din banii asociatiei“, a declarat acesta. Conform spuselor sale, administratorul a justificat banii luati din asociatie spunând ca sunt in contul bonurilor de masa pe care trebuia sa le primeasca. Ionitoiu recunoaste insa ca asociatia nu poate oferi astfel de bonuri, deoarece este entitate nonprofit. Casiera Alexandrina Petrescu a recunoscut ca i-a dat banii lui Drâmba si ca a acceptat decontarea bonurilor fiscale, dar a dat de inteles ca respectivele cheltuieli erau destinate unei persoane importante din primarie. In ciuda insistentelor, administratorul Drâmba nu a raspuns telefon pentru a spune ce l-a determinat sa cheltuiasca banii locatarilor in interes personal. Dosarul a ajuns la Politia Economica, aceast anchetând cazul.


Cuibusor de nereguli


Inspectorii primariei au descoperit la Asociatia nr. 2 Cerna o serie de probleme legate de cheltuirea banilor. Reprezentantii asociatiei nu au tinut nici o evidenta a obligatiilor catre furnizorii de servicii, au platit doar o parte din datoriile catre furnizori, desi asociatia avea bani disponibili, au achizitionat materiale pentru reparatii, cu toate ca nu aveau la baza referate de necesitate. De asemenea, Gheorghe Drâmba si Alexandrina Petrescu nu au avut contracte individuale de munca, in cazul casierei lipsind si cazierul judiciar, si garantia baneasca dupa numirea in functie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS