Centrala de apartament vs. Termoficare

Amortizarea investitiei intr-o centrala termica se face in câtiva ani

Costurile caldurii dau in fiecare an batai de cap craiovenilor, care incearca diverse alternative sa-si micsoreze cheltuielile. O centrala termica a fost pâna acum alternativa. Este insa aceasta solutie mai rentabila decât sistemul centralizat?

In apropierea sezonului rece, craiovenii incep din nou sa-si puna intrebarile de acum obisnuite: Sa ramân in sistemul de termoficare sau sa-mi instalez o centrala termica de apartament? Care forma de incalzire este mai rentabila? De aici incep calculele. Acelasi lucru l-am facut si noi, incercând sa aflam care sunt costurile si beneficiile. Mai intâi, trebuie precizat ca in sistemul centralizat de incalzire al orasului functioneaza din acest an un pret local de referinta pentru gigacalorie, stabilit de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si autoritatea locala. Conform directorului adjunct al Regiei de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu, pentru Craiova, pretul local de referinta a fost stabilit la 121,47 RON pe gigacalorie (1.214.700 de lei vechi), inclusiv TVA.

Pâna in prezent, exista doar pretul national de referinta, de 107,5 RON (1.075.000 de lei), adica cel platit de fiecare cetatean, iar statul suporta diferenta de la acesta la acoperirea costului de producere a gigacaloriei. In unele cazuri, pretul de productie poate ajunge si la 450 RON (4,5 milioane de lei vechi). Acum, cheltuielile suplimentare cu productia gigacaloriei se muta de pe umerii bugetului central pe cei ai bugetelor locale, insa nu imediat: bugetul central va suporta, in urmatorii patru ani, pâna la 45% din pretul combustibililor folositi de termocentrale (costul acestora reprezentând circa 75 – 80% din costurile de producere a gigacaloriei, conform MAI). Scopul este acela de a permite termocentralelor sa investeasca in modernizare. In acelasi timp,fiecare autoritate locala va subventiona caldura cetatenilor propriei localitati dupa posibilitati. Subventia nu va putea fi insa mai mica de 10% din pretul gigacaloriei. Practic, statul isi va reduce din subventii prin aceea ca va pasa o parte din costuri bugetelor locale.

Costurile caldurii

Cât ii va costa pe craioveni incalzirea in aceasta iarna? Prin OUG nr. 57/2006, guvernul a calculat consumul maxim lunar de gigacalorii, stabilit pe tip de apartament si zone de temperatura. Conform acesteia, judetul Dolj se incadreaza in zona temperata a tarii.

Astfel, pentru o camera consumul maxim lunar este de 0,91 gigacalorii, pentru doua camere – 1,36 gigacalorii, trei camere – 1,76 gigacalorii, iar pentru patru camere – 2,45 gigacalorii. Practic, incalzirea locuintei va costa intre 1.105.377 si 3.036.750 de lei vechi pe luna. Inmultind cu cinci luni in care se primeste caldura, avem sume cuprinse intre 5.526.885 si 15.183.750 de lei vechi. Acestea ar trebui sa fie calculele minime pe care craiovenii ar trebui sa si le faca. Responsabilii din cadrul Regiei de Termoficare Craiova sustin ca au efectuat un studiu propriu in acest caz, rezultatele consumurilor fiind apropiate de cele oferite de guvern.


Nicolae Degeratu, director adjunct al Regiei de Termoficare Craiova, a explicat care sunt costurile producerii gigacaloriei in Craiova.

„In oras exista 27 de centrale termice care functioneaza pe gaz. Restul sunt puncte termice ale retelei de termoficare. In centralele termice pe gaz gigacaloria produsa este mai scumpa – 230,85 RON (2.308.500 de lei vechi), in timp ce in punctele termice aceasta costa 165,50 RON (1.655.000 de lei vechi)“, a spus Degeratu. Anul acesta este ultimul in care guvernul mai ofera ajutoare pentru incalzire, atât pentru reteaua de termoficare, cât si pentru cei racordati la centralele termice pe gaz. Din 2007, aceste subventii vor disparea.

Centrala, o alternativa?

Am vazut care sunt costurile caldurii in sistemul centralizat. Acum se pune intrebarea: Ar fi mai rentabil sa ne luam centrala termica? Responsabilii din sistemul centralizat spun ca avantajele unei centrale termice nu sunt asa de evidente. In primul rând, sunt costurile initiale ale investitiei (centrala, montarea, caloriferele, racorduri etc.), care ar ajunge la 40 – 50 de milioane de lei. In al doilea rând, utilitatea centralelor de apartament depinde si de pretul gazelor, dar si de rentabilitatea acestora. Spre exemplu, o centrala cu randament de peste 90% poate consuma in jur de 130 – 140 de metri cubi de gaze pentru producerea unei gigacalorii. La preturile actuale practicate de Distrigaz Sud (circa 11.000 de lei vechi pe metru cub), inseamna 1.430.000 – 1.530.000 de lei pentru o gigacalorie. La acest pret s-ar mai adauga lunar, la 120 de ore de functionare, alti 20.000 de lei vechi, plus apa, care mai costa si ea. In esenta, spun specialistii, pretul unei gigacalorii s-ar apropia usor catre pretul gigacaloriei din punctele termice ale retelei de termoficare. Mai utile ar fi repartitoarele de costuri sau centrale de bloc, mai sustin specialistii.

De cealalta parte, distribuitorii de centrale termice de apartament sustin ca preturile nu ar fi asa mari. „Pentru un apartament cu trei camere, o centrala cu toate echipamentele necesare poate sa coste 53 – 55 de milioane de lei vechi. Amortizarea investitiei initiale se face in câtiva ani. Are insa un randament foarte mare si nu consuma mai mult de 100 de metri cubi de gaz metan pe luna. Aceasta, pentru o temperatura de 23 – 24 de grade Celsius in apartament“, a spus Ion Druga, directorul unei firme care se ocupa cu vânzarea si instalarea de centrale termice. „Instalarea unei centrale este mai rentabila decât in sistemul de termoficare. Nici nu se compara vechiul sistem cu actualele forme de incalzire“, a conchis acesta.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Kyiutza said:

  Ar fi fost interesant sa ne prezentati si avantaje-dezavataje ale centralelor termice pe curent electric sau ale incalzirii prin pardoseala, varianta pe curent electric. Ati fi probabil surprinsi ca pretul total se ridica undeva sub jumatate fata de variantele pe gaz. si am luat in considerare si consumul de curent electric! Verificati ca merita. Eu am deja instalata o centrala electrica Laing acasa si stiu ce spun. Fara teava de gaz, fara mult cantata “bomba in casa” fara nimic. 😉

 2. bancul zilei said:

  Degeratu, adjunct la Termoficare? Chestia asta ma cam ia cu friguri!

 3. Gigi Pagubosu said:

  Cum puteti sa prezentati un astfel de articol pe o tema pe care nu ati investigat-o. Am centrala de 3 ani si din diferenta de costuri am amortizat pretul. Nu am consumat mai mult de 1000 m.cubi/ an si atunci de unde prturile pe care le prezentati. Si in plus am caldura cand vreau, cat vreau, la cate grade doresc, nu cum doresc mischii unora…
  La analize si sinteze srioase!!! Nu dupa ureche si cum vor unii…

 4. de sosa said:

  Ce sistem centralizat ? De rahat!!! Scuze. Inainte de a-mi pune centrala veneam din delegatii si faceam baie la lighean desi aveam intretinerea la zi. In zona in care stau apa calda “se oprea la paste si se pornea la craciun”, asa ca unde este dezavantajul ? Poate in mintea unora care interesati sa spuna asa ceva!!!!

 5. Proprietar said:

  Nu contest randamentul unuei centrale termice, dar stiu ca energia necesara incalzirii unui mc. de apa este aceiasi , indiferent care este agentul de incalzire, gaze, electricitate ,carbune. Mai economic este carbunele ,pentru ca daca folosesc energie electrica ,aceasta este produsa tot consumind alta energie rezulta ca pretul ei va fi mai mare. Daca ma refer la centrale pe apartament, voi sta tot timpul la cheremul furnizorului de gaze care cind i se “scoala” o sa spuna ca au inghetat conductele si nu poate livra gaze, daca nu cumva se mai implica si politicul. Atentie la bomba din casa !. Termoficarea reprezinta o forma economicoasa cu o conditie ca retelele sa fie bine izolate termic,uitati-va prin susbsolurile blocurilor, unde nemernicii au jupuit izolatia termica de pe conducte. Atunci cum sa mai ajunga agentul termic la temperatura optima ? Personal optez pentru termoficare.

 6. red_john said:

  ar fi buna si trmoficarea dar cum statul se uita sa isi bata joc de om…asta este.acum au aparut cu repartitoarele astea care nu sunt bune deloc(eu am dat 3 mil si juma pe trei si am platit la fel ca unul care nu avea din astea,eu avand 6 elementi in dormitor si ala 13 + ca eu le mai inchideam cand plecam din localitate).este de neimaginabil,cum faci si tu un lucru sa iti scada cheltuielile cresc ei preturile.ex – iti pui centrala,intai faci proiect pt blestemata aia de teava de gaz + alte drumuri,nervi,costurile centralei si acum surpriza : SCUMPESC GAZELE.asta e Romania nostra,e bine de cel care are bani ca nu isi face griji.este buna si centrala dar are si ea riscurile ei + cheltuiala enorma pt montare

Alte stiri

29 martie 2017

Horoscop

Berbec Zi memorabilă, întrucât se formează aspectul de Luna nouă în Semnul zodiacal, oferindu-vă şanse minunate de schimbare pe toate planurile vieţii. Rezervaţi-vă această zi doar pentru dumneavoastră şi treburile personale. Revizuiţi-vă felul ...

Sumarul ediției de luni, 25 septembrie 2006

Actualitate

» Ficatei si coniac in facturile de intretinere
» Drum judetean afectat de alunecari de teren
» Pensiile se pot ridica de la Bancpost si in octombrie
» Executor judecatoresc, cercetat pentru inselaciune, fals si uz de fals
» Centrala de apartament vs. Termoficare
» Legislatia in domeniul ajutorului social, aplicata dupa ureche
» Comemorare la Manastirea Tismana
» Scoala europeana la Calimanesti
» Se modernizeaza infrastructura turistica
» „Prietenii curateniei“ nu mai au adepti
» Arhivarii, grefierii si aprozii, in greva

Local

» 25.000 de dolari – viitorul unui copil
» Centrul de Transfuzii Sanguine, in criza de sânge
» Vinul „rege“ de Segarcea
» Oltenii, vrajiti de licoarea zeilor
» Aderarea la UE e sigura, dar cu rezerve
» „Ioana“ a premiat oltencele
» Ford, tot mai aproape de preluarea Daewoo Craiova
» Studentii cer bonuri de masa
» Experiment teatral reusit
» Infarct la Competitia Nationala a Crucii Rosii
» 10.000 de lei noi pentru premiile verii la Gazeta de Sud

Dolj

» Transparenta pe ulitele satelor

Sport

» Binecuvântarea punctului cu var
» Clonati-l pe Pavel!
» Inexistenti la Medgidia
» Infrângeri pe linie
» Inca o deplasare ratata
» Oltenii, invinsi din prima repriza
» Ultrasii olteni, interzisi pe stadion
» Cadere libera
» Fane Stoica, principal
» „Am gresit ca i-am adus pe Stefanescu si Ungureanu“
» Cine vrea Universitatea Craiova?

Bani & Afaceri

» Oferte tentante, participanti dezinteresati
» Consilierii din Uricani nu s-au decis sa lichideze SC GOSCOMLOC
» Cariera, mai importanta decât locul de munca
» Gazul craiovenilor, la mila privatilor

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Picatura de cunoastere
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» DJ Luccian, un „veteran“ al pupitrului
» Vedete alergice la casatorie
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Spovedanie la foc automat
» Cel care ramâne

Top