22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova da proprietati in taina

Primaria Craiova da proprietati in taina

Dispozitiile de restituire a unor imobile care fac obiectul Legii nr. 10 au fost clasificate de slujbasii publici ai Craiovei fara nici un temei. Pretinsele abuzuri invocate pâna acum de zeci de proprietari nemultumiti de solutiile primariei sunt acoperite prin incalcarea flagranta a accesului la informatiile de interes public.


Sute de euro. Atât costa, atentie, un metru patrat din zona centrala a Baniei. Mii de notificari si aproape tot atâtia proprietari si mostenitori incearca, de cinci ani, in temeiul Legii nr. 10/2001, modificate si republicate, sa-si recupereze terenuri si cladiri preluate abuziv in urma cu decenii si restituite preferential in ziua de azi. Mii de metri patrati, sute de imobile, adica milioane de euro s-au invârtit si se misca in continuare in jurul acestor proprietati. Nu e greu de inteles ca distribuitorul acestor bani, Primaria Craiova, presata sau din proprie initiativa, are tot interesul sa nu publice solutiile date cererilor contribuabilului, fiindca asta ar insemna sa-si vânda propria caciula, mass-media din Craiova dovedind ca nu prea poate fi dusa de nas când vine vorba de acele milioane de euro alocate clientelar, prin nerestituirea in natura a bunului proprietarului de drept. Dupa mai multe incercari de a face publice solutiile date de municipalitate in cazuri controversate, in care au fost restituite in natura parcuri si zone verzi, ne-am ales, in final, cu o replica oficiala stampilata, in care ni se comunica: „In ceea ce priveste cererile formulate in temeiul Legii 10/2001, informatia nu face obiectul Legii nr. 544/2001 si a Dispozitiei nr. 8001/2003“. Mentionam ca Legea nr. 544/2001 prevede accesul liber la informatiile de interes public, iar Dispozitia nr. 8001 este un act integral in afara legii, prin care fostul executiv inventa o lista de informatii cu caracter secret, din domeniul de activitate al administratiei publice locale.


Securitatea nationala sta intr-un loc de joaca


Potrivit Legii nr. 544, exceptie de la liberul acces la datele de interes public o fac: a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii; b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale României, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii; e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces; g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor. Legea nr. 182 din 2002 prevede ca informatii clasificate sunt: informatiile, datele, documentele de interes pentru securitatea nationala, care, datorita nivelurilor de importanta si consecintelor care s-ar produce ca urmare a dezvaluirii sau diseminarii neautorizate, trebuie sa fie protejate. Nu trebuie sa fii jurist de meserie ca sa pricepi ca o cerere prin care un craiovean isi revendica un drept asupra unui teren din domeniul public, fie el ocupat acum de un loc de joaca pentru copii, precum si solutia autoritatii, nu se regasesc in textele de mai sus. Directorul Directiei relatii cu publicul, Elvira Stancu, are o explicatie tulbure: „Sunt informatii clasificate. Ba nu, nu sunt clasificate, dar contin date ale persoanei. Sau daca nu, atunci au fost trecute in Dispozitia nr. 8001. Sau…“.


Dispozitia nr. 8001, nelegala


La o lectura sumara a Dispozitiei nr. 8001 descoperim ca sunt exceptate, dupa parerea Primariei Craiova, de la liberul acces la informatiile de interes public „documente care privesc persoane fizice aflate in dosarele constituite potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar (…)“. Ce aflam din OUG nr. 209/2005, pe care, de altfel, primaria chiar o aminteste in raspunsul comunicat redactiei, este ca si Legea nr. 18/1991 a fost completata cu un alineat care stipuleaza explicit regimul „documentelor care privesc persoane fizice…“: „(4) Actele care au stat la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezinta informatii de interes public si sunt deschise liberului acces al cetatenilor. Asigurarea accesului la aceste informatii de interes public se face in conditiile si potrivit procedurii prevazute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public“. Primarul Antonie Solomon a declarat ca nu are rost sa ne legam de toate hârtiile, indiferent de cine sunt semnate: „Eu nu cred ca nu vi se dau informatii si cu asta basta!“. Tot el sustinuse la momentul reactivarii Dispozitiei nr. 8001, emise in 2003, ca le va solicita subalternilor o reanalizare a listei cu secrete a primariei, lucru care nu s-a intâmplat nici pâna astazi. „Nu stiu ce sa zic, eu le-am spus sa prezinte dupa lege datele care li se cer. Daca nu fac asta, sa raspunda“, a mai spus Solomon. Nu a specificat insa si in fata cui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII