10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNenorocirea trezeste lacomia

Nenorocirea trezeste lacomia

Inundatiile din primavara au „maturat“ sudul Doljului, Dunarea luând cu ea nu numai casele, ci si sufletele unora care dupa ce s-au trezit din nenorocire au cazut in lacomie. Saraci si umiliti, oamenii de la marginea Dunarii stau la mila celor puternici. Neputinta de a schimba peste noapte lucrurile le-a trezit unora mai norocosi, carora le-a „rasarit“ casa-n batatura, sentimentul lacomiei si al neomeniei.


Lui Ionel Glavan din Bechet, om trecut bine de 70 de ani, i-a intrat Dunarea in casa, iar când s-a retras i-a lasat un morman de moloz si un munte de amaraciune si disperare. La vârsta lui nu mai avea nici putere si nici timp sa-si incropeasca alta casa din care fiecare om vrea sa plece crestineste pe lumea cealalta. Omul si-a pus speranta in autoritati, care nu puteau sa-l lase in voia apelor si a sortii. La câteva luni dupa ce a trecut potopul si guvernul a pitrocit anchetele sociale in toate satele inundate de Dunare, Glavan s-a trezit ca soarta i-a fost hotarâta. Mai-marii stabilisera sa primeasca materiale de constructie gratuit si sa incerce, daca-l tin curelele, sa refaca macar o parte din ceea ce a avut. Dupa ce s-a vazut cu materialele in ograda plina de ruine, Mitropolia Olteniei i-a mai hotarât o data soarta, incluzându-l pe lista cu persoanele carora parintii bisericii le construiau case. In Bechet, trei familii, printre care si cea a lui Ionel Glavan, trebuia sa-si petreaca iarna in case facute pe cheltuiala Mitropoliei. Pentru ca norocul daduse peste el si nu mai trebuia sa poarte grija acoperisului, vecinii s-ar fi asteptat ca batrânul sa dea de bunavoie materialele primite de la guvern altui amarât. N-a fost asa, iar primaria, dupa incercari repetate de a-l convinge sa returneze materialele primite, a apelat la politia din localitate. Dupa ce a primit somatia de la politie, Ionel Glavan s-a revoltat si a catalogat demersul ca fiind un abuz.


Dar din dar se face Rai, dar nu si in Bechet


Constantin Oclei, primarul orasului Bechet, este hotarât sa recupereze materialele de constructie din curtea lui Glavan, pentru a le repartiza altor persoane care nu au fost incluse pe lista celor care au beneficiat de ajutor guvernamental. „Avem in oras doua familii ale caror case s-au prabusit dupa ce am incheiat anchetele sociale pe baza carora s-au facut listele cu beneficiarii ajutorului guvernamental. Mitropolia Olteniei a hotarât sa-i construiasca o locuinta lui Glavan, lucru care s-a si intâmplat, iar el, in loc sa fie multumit ca are acoperis deasupra capului, nu vrea sa dea inapoi materialele de constructie pe motiv ca i le-a dat guvernul. Omul nu pricepe ca nu poate sa aiba el tot si altii nimic!“, a spus primarul Oclei, care, disperat ca nu poate sa ajunga la intelegere cu batrânul, a apelat la politia din localitate. Purtatorul de cuvânt al Mitropoliei, Gheorghe Cioiu, explica de unde a venit incurcatura cu sinistratii care s-au trezit ca au si casa noua, si materiale de constructie in batatura. „Dupa ce au fost incheiate anchetele sociale ale guvernului si s-au repartizat materiale de constructie pentru refacerea caselor, Mitropolia a facut la rândul ei alte anchete sociale prin departamentul nostru special si dupa ce s-a consultat cu preotii din satele afectate de inundatii si cu primarii a hotarât cui va construi case. Beneficiarii caselor construite de noi se regasesc pe listele guvernului, dar nu ne-am pus niciodata problema ca acestia nu vor da inapoi materialele primite de la guvern, pentru a fi redistribuite altor nevoiasi. In Bechet, Mitropolia are in constructie trei case, iar Ionel Glavan se regaseste printre proprietari“, a spus Gheorghe Cioiu.


Guvernul a uitat de banii de manopera


La Cârna, situatia reconstructiei caselor prin forte proprii este departe de a fi multumitoare. „Pâna la iarna trebuie sa facem 248 de case, pentru ca la noi ANL-ul nu construieste nimic. Pâna acum avem 30 de case care s-au ridicat pâna la centura, 20 de case care au temelia si zidaria facute si asteptam saptamâna viitoare sa ne aduca materialul lemnos si tabla pentru acoperis. Avem o echipa de mesteri de la Cluj, crestini dupa evanghelie, care lucreaza fara nici un ban si in care ne punem toate sperantele. Oamenii stau pâna se pune frigul, iar dupa ce pleaca nici eu nu stiu ce o sa facem pentru ca nu cred ca vom putea construi cele 148 de case. Mitropolia mai construieste si ea zece case si plateste manopera pentru inca 40, dar despre banii de la guvern nu se face nici o vorba. Ramasese stabilit ca pentru fiecare casa care este construita in regie proprie sa ne dea guvernul 20 de milioane de lei, iar pentru cazurile sociale 70 de milioane de lei, dar pâna acum, la Cârna n-a ajuns nici un ban. Si noi avem oameni care au primit si materiale de constructie si care au beneficiat si de case construite pe cheltuiala Mitropoliei. Nici nu se pune problema ca nu vom recupera materialele de constructie de la ei“, a spus Constantin Radu, primarul de la Cârna. Dupa scandalurile interminabile de la Rast purtate in jurul amplasamentelor nepredate la ANL, a pozitionarilor caselor, sau a autorizatiilor de construire, scandaluri care au in umbra interese meschine de care se acuza pe la colturi toate autoritatile implicate mai vizibil sau mai putin vizibil in politica, situatia a ramas neschimbata. Satenii, masa de manevra de care se folosesc cei care viseaza Rastul ca pe Maglavitul de altadata, vor avea nevoie de un Petrache Lupu pentru a ghici de ce si cui i-ar pasa de ei si pâna când va tine bâlciul generat de itele incurcate ale politicienilor dedulciti la bai de multime infierbântata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS