20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdmitere in magistratura

Admitere in magistratura

2.827 de absolventi de drept din toata tara vor concura, incepând de astazi, pentru ocuparea celor 180 de locuri scoase la concurs in acest an de Institutul National al Magistraturii (INM). Pentru a deveni auditori de justitie (asa cum sunt numiti cursantii INM, care, dupa absolvire si sustinerea unui examen, vor deveni procurori sau judecatori), candidatii trebuie sa obtina cel putin media 7 la cele doua etape de concurs: testul grila eliminatoriu si testul de gândire critica. Prima proba va incepe in aceasta dimineata, in salile Universitatii Politehnice Bucuresti. Testul grila cuprinde 100 de intrebari de Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal si Drept Procesual Penal, iar pentru a trece in faza a doua de concurs candidatii trebuie sa raspunda corect la cel putin 80 de intrebari. Noutatea consta in faptul ca acest punctaj va reprezenta si 80% din nota de admitere la INM. Va urma testul psihologic, numit test de gândire critica, cotat cu 10% din nota finala, iar ultima etapa a admiterii la INM o va reprezenta si in acest an interviul, cotat tot cu 10% din media finala. Pentru a putea fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina minimum media 7.


Test de gândire critica, in premiera


Candidatii la admiterea din acest an la INM vor sustine, in premiera, un test cu ajutorul caruia sunt examinati si studentii a 200 de universitati renumite, din SUA, Canada, Noua Zeelanda si Australia.


„Acest test a fost elaborat de o organizatie neguvernamentala initiata de mai multe scoli de drept renumite din SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia, care se ocupa de recrutarea candidatilor pentru 200 de universitati din zona anglo-saxona, printre care Princeton si Harvard“, a declarat Mihai Salagean, directorul INM.


Pentru achizitionarea testului a fost necesara accesarea a doua programe ale Bancii Mondiale, in valoare de 250.000 de dolari.


Noul test, care va conta doar 10% pentru nota finala a candidatului, contine 100 de intrebari si urmareste sa descopere capacitatea de analiza si de sinteza, gândirea logica si capacitatea de intelegere a unui text complex, de care dau dovada viitorii procurori sau judecatori.


De asemenea, pentru prima data in ultimii cinci ani, de la admiterea la INM va lipsi clasicul test scris cu spete, care i-a bulversat anul trecut pe foarte multi dintre candidati. „Incercam sa testam si aceasta noua structura de concurs pentru a observa care este mai eficienta“, a precizat directorul Salagean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU