14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracia, boala veche a spitalelor

Saracia, boala veche a spitalelor

Toata lumea cunoaste si are de suferit din pricina problemelor cu care se confrunta sistemul sanitar craiovean. Astfel de probleme, tinând de lipsa ori de insuficienta finantarii, nu sunt insa noi, ci au afectat asezamintele sanitare ale orasului inca de la infiintare.


Dupa 1800, functionau in Craiova doua asa-zise spitale, dintre care doar unul era permanent, fiind destinat exclusiv celor suferinzi de boli venerice. Primul spital adevarat – actualul Spital Municipal „Filantropia“ – a fost infiintat in 1840.


La inceput, spitalul a functionat in casele Zincai Golescu. Ulterior, administratia orasului a cumparat terenul si casele logofatului Stefan Bibescu, unde se afla in prezent cele mai multe dintre cladirile Spitalului „Filantropia“. Constructia spitalului propriu-zis a inceput in 1846, finalizându-se in anul 1856.


Cu toate acestea, din lipsa subventiilor spitalul a fost desfiintat de mai multe ori intre anii 1865 – 1905. La pragul dintre secole, doi dintre directorii de atunci ai unitatii sanitare, medicii Vernescu si Augustin, au inaintat catre Eforia Spitalelor mai multe rapoarte in care consemnau conditiile precare in care functiona unitatea, numarul redus de paturi, conditiile neigienice de cazare a pacientilor, lipsa grupurilor sanitare, bugetul redus pentru hrana si medicamente. Din pacate, demersurile celor doi ramân fara rezultat. Situatia seamana izbitor de mult cu cea din zilele noastre, când fondurile insuficiente sunt o problema generalizata a sistemului sanitar românesc.


Incepând cu anul 1908, conducerea Directiei Generale Sanitare din Ministerul de Interne (functie similara cu cea actuala a ministrului sanatatii) a fost preluata de marele savant Ion Cantacuzino, care a reusit sa gaseasca fondurile necesare maririi si transformarilor spitalului craiovean, unde tot in aceasta perioada au fost infiintate doua sectii – boli interne si chirurgie. Extinderea unitatii sanitare a fost hotarâta in 1912, când s-a decis „botezarea“ spitalului cu numele „Filantropia“, dupa numele vechii capele a spitalului, situata in incinta acestuia. Capela a fost demolata ulterior de autoritatile comuniste, pe locul ei fiind construita actuala morga.


„Filantropia“, mai curat decât spitalele din Bucuresti


Intr-un discurs al sau din anul 1930, doctorul Charles Laugier, inspector sanitar al judetului, spunea despre Spitalul „Filantropia“: „Prin imbunatatirile aduse acestui spital de catre domnul ministru de interne, declar, fara teama de a fi contrazis, ca Spitalul «Filantropia» din Craiova se situeaza, ca amploare, imediat dupa spitalele din Bucuresti, excluzând pe cele din Transilvania. Ca organizare si curatenie, spitalul nostru, si ma mândresc sa o spun, o ia chiar inaintea celor din Bucuresti, dar ceea ce ma bucura mai mult, faptul cu care ne putem fali cu adevarat, este ca manunchiul de medici, care isi inchina aici stiinta si resursele de bunatate ale sufletelor lor omenirii suferinde, sunt toti medici distinsi si destoinici, care ridica nivelul stiintific al spitalului la inaltimea celor mai de seama“.


Dupa aparitia in Craiova a Spitalului Regional, fondurile alocate catre „Filantropia“ au fost din ce in ce mai mici. Primul spital din oras a fost dat uitarii. Mai mult, a fost afectat si de demolarile din anii ’80, o aripa intreaga a vechiului asezamânt sanitar disparând sub lama buldozerelor. O parte din Sectia Medicala a fost mutata in trei cladiri nationalizate, care, dupa 1990, au revenit fostilor proprietari.


Din fostul asezamânt spitalicesc, renumit odinioara, a ramas acum numai umbra: cladiri vechi si coscovite, finantare insuficienta, plus un proces in urma caruia spitalul risca sa ramâna si fara blocul din strada Nicolae Titulescu, revendicat de Casa de Pensii Dolj.


Amenintari cu puscaria pentru constructori


Inca din 1955 a fost infiintat Spitalul Regional Craiova, care isi desfasura la inceput activitatea in actualul sediu „vechi“ al Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova. Cum spatiul nu corespundea cerintelor, in anii ’60 s-a pus problema construirii altui spatiu cu o asemenea destinatie. Pe baza unui proiect craiovean, in 1965 a inceput constructia spitalului. Având forma literei Y, constructia beneficiaza de o foarte buna stabilitate, in ciuda zonei mlastinoase in care a fost ridicata si a vecinatatii cu canalul colector al orasului, „populat“ si atunci, ca si acum, de munti de gunoaie.


Spitalul ar fi trebuit sa coste aproximativ 75 de milioane de lei, in banii de atunci. Numai ca, având si acordul Consiliului Popular Judetean Dolj, constructorii au exagerat cu finisajele, inclusiv prin folosirea din belsug a marmurei albe. Asa se face ca in 1970, când s-au terminat lucrarile, ridicarea noului spital (cel mai mare spital monobloc din tara) era sa se lase cu arestarea conducerii judetene a PCR, din cauza ca devizul lucrarilor fusese depasit cu… 50 de milioane de lei. Scandalul a ajuns pâna la Ceausescu, care, pâna la urma, a dispus aprobarea suplimentarii fondurilor, cu conditia ca „altadata, la Dolj, asemenea lucruri sa nu se mai intâmple!“.


Pe 13 martie 1971, noul spital a fost inaugurat in prezenta ministrului sanatatii de atunci, Dan Enachescu. Constructia a costat in total echivalentul a noua milioane de dolari.


Devenind spital universitar, unitatea sanitara s-a dezvoltat si s-a extins continuu, chiar si dupa 1990. In prezent, are peste 1.400 de paturi.


Viitor de aur…


Intr-un viitor nu foarte indepartat, actuala conducere a Ministerului Sanatatii intentioneaza infiintarea la Craiova a unui nou spital regional. Acesta va fi ridicat undeva la marginea Craiovei si va fi destinat exclusiv cazurilor de urgenta. Actualul Spital de Urgenta este preconizat sa ramâna un spital universitar destinat tratarii cazurilor care nu au caracter urgent si nu sunt suportate de Casa de Asigurari de Sanatate. Din acest motiv, in aceasta unitate va creste numarul saloanelor tip VIP, unde bolnavii cu portofele grase isi vor putea permite sa fie cazati si tratati in conditii occidentale, contra unor tarife corespunzatoare.


Cu privire la asigurarea personalului medical, reprezentantii Ministerului Sanatatii au si aici o idee ingenioasa: cadrele Spitalului de Urgenta vor fi mutate la viitorul Spital Regional, iar cele de la Spitalul Municipal „Filantropia“ se vor muta la Spitalul de Urgenta. Ce se va intâmpla cu Spitalul „Filantropia“? E usor de dedus…


Spaga peste secole


Prima atestare documentara a „peschesului“ catre medicii craioveni dateaza din anul 1735. Documentele istorice de atunci consemneaza existenta in oras a unui „felcer“, caruia orasenii i-au facut o casa si erau totodata obligati sa-l aprovizioneze gratis cu mâncare, lemne si fân. Astazi, la aproape trei secole distanta, lemnele si fânul au fost inlocuite de plicurile cu bani, pe care majoritatea medicilor din spitalele craiovene le percep drept „multumire“ sau „cadou“. Cu toate acestea, medicii sustin ca ei nu cer niciodata spaga. Dar primesc…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS