12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolutii marca Europa pentru o agricultura autohtona de subzistenta

Solutii marca Europa pentru o agricultura autohtona de subzistenta

Alarmele pe cositori sau dezinfectarea pasarilor inainte de ingropare sunt regulile pe care UE le impune micilor fermieri români pentru obtinerea subventiilor comunitare.


Fermierii trebuie sa evite folosirea masinilor agricole agresive, de genul frezelor, grapelor, si cultivatoarelor pentru afânarea si maruntirea solului, care pot ucide organismele din sol si sa-si instaleze alarme pe cositori, din 2007, potrivit proiectului codului de bune practici agricole in ferme. Data integrarii aduce o serie de reguli stricte de protectie a mediului pe care fermierii vor fi obligati sa le respecte. Altfel, nu vor primi subventii comunitare. Trebuie insa sa stie ca vor putea solicita subventii comunitare pentru terenurile pe care le detin chiar daca nu le lucreaza. Simpla respectare a conditiilor de mediu le asigura dreptul la finantare de la UE.


Proiectul de bune practici agricole in ferme identifica patru domenii prioritare in agricultura, protectia apei, a solului, a plantelor si conservarea biodiversitatii. Potrivit proiectului, este necesar ca solul sa fie permanent acoperit cu vegetatie diferita care sa-i asigure regenerarea si refacerea. In zonele agricole, speciilor salbatice trebuie sa li se asigure spatii de habitat natural, care nu vor fi cultivate, iar când se foloseste cositul mecanizat, trebuie sa se evite ranirea animalelor si pasarilor, care se ascund in zonele necosite.


Parcelari fara rezultate notabile


De asemenea, fermierii trebuie sa evite sa efectueze araturile timpurii (iarna – vara) pe solul prea umed intrucât acestea conduc la „compactare“ si afecteaza modul de viata al organismelor care traiesc in sol. Ei trebuie sa lase, prin rotatie, suprafete necosite pe pajisti si fânete. Trebuie sa faca parcelari si, la 3-4 ani, sa lase o parcela necosita, pentru reinsamântare naturala. Insa, pâna acum doar 20% dintre comune au finalizat identificarea parcelelor, termenul impus de UE pentru finalizarea actiunii fiind 31 octombrie. „Lucrarile in teren se desfasoara greu pentru ca România este o tara fara cadastru si atunci foarte multe parcele digitizate n-au trecut de filtrul controlului, au fost respinse de câteva ori“, afirma recent ministrul Gheorghe Flutur. Intârzierea inregistrata in procesul de identificare a parcelelor a atras un stegulet rosu la Raportul de tara din luna mai.


Fauna salbatica protejata


Fermierii si producatorii agricoli trebuie sa protejeze fauna din preajma zonelor rutiere, a santurilor si canalelor prin evitarea cosirii acestora inainte de cresterea puilor si animalelor tinere, de exemplu, pâna la sfârsitul lunii iulie, se mai arata in proiectul de bune practici agricole. In plus, de-a lungul cailor rutiere trebuie sa existe garduri vii, copaci si arbusti care sa asigure habitat si hrana pentru fauna salbatica.


Alta reglementare se refera la obligativitatea pentru fermieri de a stropi animalele moarte cu un dezinfectant inainte de a le ingropa, iar groapa trebuie sa aiba cel putin un metru, pentru a preveni dezgroparea lor de catre animale. In plus, fermierii trebuie sa tina un registru pentru inregistratea tuturor aplicarilor de fertilizanti, pesticide si gunoi de grajd.


Prin toate aceste prevederi, care sunt in conformitate cu directivele UE, se incearca protejarea si conservarea ecosistemelor naturale si implicit a biodiversitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS