11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO noua diversiune marca Dinel Staicu

O noua diversiune marca Dinel Staicu

Dinel a aparut ieri intr-o emisiune TV unde s-a duelat cu lichidatorul Gheorghe Piperea, cel care sustine ca in 2001 si 2002 societati radiate, controlate de Staicu, au incasat dividende de circa 3,6 miliarde de lei de la SIF Oltenia. Probele au fost furnizate, culmea, tot de Staicu. Strâns cu usa, doctorul in economie subterana a inceput sa bâlbâie raspunsuri contradictorii, din care nimeni nu mai intelege nimic.


Scandalul societatilor – fantoma actionare la SIF 5 Oltenia si-a desfasurat ieri un nou episod. Lichidatorul judiciar Gheorghe Piperea, cel desemnat sa se ocupe de falimentul SC RECONVERSIA SA, s-a duelat in direct, in cadrul unei emisiuni TV, cu Dinel Staicu, controversatul om de afaceri craiovean cercetat de DNA in legatura cu fraudarea BIR si presedintele societatii de investitii financiare. Piperea a dezvaluit ca in cursul acestei saptamâni a primit din partea SIF Oltenia un listing cu societatile radiate in anul 2000, dar care apar in continuare ca actionari ai societatii dupa acea data, incasând dividende pâna in anul 2002, la doi ani diferenta dupa ce au disparut ca entitati juridice. Pe listingul privind dividendele acordate in 2000 pentru anul precedent figureaza 12 societati din sfera de influenta a lui Staicu: SC ABATOR MOFLENI SA, SC AVAB SRL, SC ANDKRIS SRL, SC FRIGORIFER SA, SC MOZOC SRL, SC PRACTICIANUL SRL, SC REBEGA CONSULTING SRL, SC VLADINEX SRL, SC DETRANS COM SRL, SC JIUL VULCAN SRL, SC POLDINEX SRL si SC BDJ SA Aninoasa. Toate firmele mentionate, in afara de BDJ, detineau fiecare câte 590.000 de actiuni la SIF Oltenia.


Impreuna, acestea au incasat dividende nete de 707,9 milioane de lei vechi. In anul urmator, pe listing apar 13 societati, cea in plus fiind SC BDJ SA Craiova. Dividendele nete au insemnat 1,42 miliarde de lei vechi. In 2002, la dividendele incasate se adauga inca o societate, SC RECONVERSIA SA Podari. Dividendele au insemnat 2,19 miliarde de lei vechi. In 2003 si 2004, in listing apare doar SC RECONVERSIA, care a incasat dividende nete de doar 156,6, respectiv 193,1 milioane de lei vechi. „SIF Oltenia a dat dividende acestor societati, care nu mai existau pâna in 2002, intr-un singur cont, care este al FPP Oltenia“, a afirmat Piperea.


Raspunsuri contradictorii


Potrivit lui Gheorghe Piperea, prin incheierea nr. 1.903 din 4 decembrie 2000 a judecatorului delegat, societatile mentionate au fuzionat prin absorbtie sub numele de SC BDJ SA. Ulterior, pe 11 noiembrie 2002, BDJ a fuzionat cu SC RECONVERSIA SA, sub numele acesteia din urma. Intrebarea este simpla: cum au incasat aceste societati dividende in 2002 (aferente anului financiar 2001), când ele au disparut la sfârsitul anului 2001? Practic, lichidatorul judiciar spune ca la fuziune tot patrimoniul acestor societati trebuia sa se regaseasca in cel al societatii absorbante. Or, in 2001 si 2002 firmele lui Staicu figureaza ca au incasat dividende nete de circa 3,6 miliarde de lei vechi, adica mai mult de 100.000 de euro la cotatiile actuale ale monedei nationale. Ciudat este ca listingurile i-au fost livrate lui Piperea, insotite de o adresa semnata de… directorul SIF Oltenia, doctorul in economie Dinel Staicu! Practic, Dinel i-a furnizat lui Piperea documentele acuzatoare. Metoda seamana izbitor cu diversiunile marca Dinel Staicu.


In cadrul show-ului televizat, Staicu a evitat sa raspunda transant la intrebarea: au incasat sau nu societati – fantoma dividende de la SIF Oltenia? Doctorul in economie subterana a spus ca „fuziunea presupune absorbtia si nu desfiintarea acelor societati“ si ca dividendele au intrat, de fapt, „in conturile FPP Oltenia“, in baza unor intelegeri mai vechi, pe parcursul unui circuit sinuos BIR – RICH BANK – FPP care are la mijloc societatile care au contractat credite de la banca.


La un moment dat, Staicu a parut sigur pe sine: „Aveti tabelul, puteti sa verificati. Nu exista nici o posibilitate de a fi actiuni fictive sau actionari fictivi“. La rândul sau, Gheorghe Piperea a spus ca „hârtiile arata ca au fost actionari fictivi la SIF 5 pâna in 2002“ si ca, o data cu fuziunea prin absorbtie, societatile absorbite nu trebuia sa mai detina actiuni sau sa figureze ca incasatori de dividende de la SIF Oltenia. Staicu a recunoscut ca la momentul actual este in plina desfasurare un control al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la SIF 5 tocmai in legatura cu aspectele semnalate, desi purtatorul de cuvânt al CNVM, Ciprian Ene, a precizat ca institutia nu a luat deocamdata o decizie in acest sens.


Alte surse sustin ca CNVM a solicitat SIF 5 raspunsuri scrise si probate cu documente cu privire la aceasta problema controversata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU