11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGiurgiteanu si Ciobotea, picati din cer in mijlocul reconstructiei

Giurgiteanu si Ciobotea, picati din cer in mijlocul reconstructiei

Primarii doljeni din localitatile inundate au asistat ieri, in cadrul unei sedinte de informare, la un spectacol oferit de cei doi subprefecti ai judetului. Atât problemele din localitatile afectate de revarsarea Dunarii, cât si reconstructia locuintelor sinistratilor sunt necunoscute pentru reprezentantii guvernului in teritoriu.


Subprefectii Ionel Ciobotea si Nicolaie Giurgiteanu nu au facut altceva decât sa ceara lamuriri primarilor cu privire la reconstructie si sa noteze raspunsurile acestora, uitând se pare ca scopul sedintei era de fapt lamurirea primarilor, nu a conducerii prefecturii. Nici primarii nu au fost prea interesati de intâlnirea de la prefectura, unde au venit doar edilii din comunele Rast, Cârna si Bistret, din partea celorlalte comune participând fie viceprimarii, fie alte persoane din primarie. Sedinta a inceput cu prezentarea programului de reconstructie a caselor pentru fiecare comuna, program conceput de Prefectura Dolj inca din 24 iulie si unde erau fixate termene de executie si pentru locuintele care trebuia construite prin Agentia Nationala de Locuinte.


Primarii au primit un program „expirat“


Cu toate ca primarii doljeni din localitatile Cârna, Bistret, Negoi, Bechet si Macesu de Jos nu au fost informati oficial de Prefectura Dolj de faptul ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) nu mai construieste locuintele sociale, acestia stiau de schimbarile facute de minister in programul de reconstructie. Nu au inteles insa de ce in program mai sunt trecute aceste locuinte sociale ca si cum ar fi reconstruite prin ANL. „Sa ne lamuriti si pe noi o data ce se intâmpla cu cazurile sociale pentru ca noi am auzit ca guvernul nu construieste decât la Rast case, iar acestia vor primi si ei materiale de constructie si bani. Daca este asa, atunci când vin banii si materialele pentru ei?“, a intrebat primarul comunei Bistret, Constantin Raicea.


Intrebarea l-a blocat pe subprefectul Giurgiteanu care nu a stiut ce sa raspunda. Situatia fost salvata de Ionel Ciobotea, care intre timp s-a informat cu privire la reconstructia caselor.


„Se pare ca MTCT nu va construi decât la Rast, dar eu nu stiu sa fi primit ceva oficial. Ministrul Borbely a facut declaratii in acest sens, iar programul a fost elaborat pe 24 iulie, inainte de vizita ministrului si nu a fost modificat“, a explicat Ciobotea.


Primarii au intrebat, primarii au raspuns


Prea putin interesati de explicatiile oficialilor, primarii si reprezentantii primariilor din Lunca Dunarii nu au vrut sa stie decât ce se va intâmpla cu sinistratii care nu vor mai primi case la cheie de la guvern. Pâna acum, in cele sase localitati doljene nu au venit decât o parte din materialele de constructii pentru sinistratii considerati apti de munca, singurele materiale care au fost livrate in totalitate in cele sase comune fiind caramida pentru cosuri. Subprefectul Giurgiteanu nu a putut decât sa intrebe si el retoric. „Cine ne va putea raspunde la aceasta intrebare?“. Sirul de intrebari care a urmat din partea primarilor i-a pus din nou in incurcatura pe cei doi subprefecti. Acestia au aflat dupa aproximativ trei luni de la inundatii ca si in celelalte comune vor fi case care se vor stramuta. „In Bechet sunt zece familii care momentan sunt cazate in casa parohiala si in birourile unei firme pentru ca vechile lor amplasamente sunt acum mlastini. Pentru acesti oameni primaria a repartizat teren unde isi vor construi case noi, adica sunt stramutati si ar avea nevoie si de module pentru ca nu mai pot sta inca o luna-doua prin vecini. Am vrea sa stim daca lor li se vor construi case pentru ca sunt si ei stramutati“, a intrebat Iulian Popescu, referent urbanism la Primaria Bechet.


Aceeasi problema au ridicat-o si reprezentantii Primariilor din Negoi, unde vor fi stramutate trei case, din Bistret, unde vor fi stramuate cinci familii, si in Macesu de Jos, o familie. Subprefectul Giurgiteanu a lamurit insa repede situatia. „A stramuta nu inseamna sa-l muti de pe unloc pe altul in vatra satului. A stramuta este altceva“, a promis totusi ca va intreba MTCT despre acest nou val de stramutati. Lamuriti sau nu, primarii sinistratilor doljeni au plecat cu programul sub brat si ajunsi in comunele in ruina va trebui sa il si puna in aplicare, fiecare dupa cum a priceput, pentru ca ordinele de la judet se executa, nu se discuta.


Subprefectii s-au informat


Subprefectii au aflat ca Electrica a semnat un contract cu Consiliul Judetean (CJ) Dolj pentru construirea retelei de energie electrica a Noului Rast, ca luni va fi licitatia pentru alegerea firmelor care vor construi drumurile si ca reteaua de alimentare cu apa nu poate fi inclusa in program pentru ca nu a primit finantare de la guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS