5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanatatea salariatilor, in pericol

Sanatatea salariatilor, in pericol

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a efectuat, la sfârsitul saptamânii, verificari la mai multe unitati pentru a controla respectarea conditiilor impuse de munca la temperaturi ridicate. Dintre cele 15 societati vizitate, la zece s-au constatat nereguli. A continuat si monitorizarea situatiei din localitatile doljene afectate de inundatii.


Inspectorii ASP Dolj au gasit la cele 15 unitati verificate, cu 463 de angajati, ventilatie ineficienta, echipament individual de protectie necorespunzator activitatilor desfasurate si neasigurarea in totalitate a apei minerale necesara pentru fiecare persoana angajata pe schimb. Au fost dispuse masuri pentru respectarea legislatiei in vigoare si nu s-au aplicat sanctiuni.


Incepând de astazi, controalele privind respectarea aplicarii prevederilor OUG nr. 99/2000 vor fi efectuate de echipe mixte formate din reprezentanti ai ASP Dolj si ITM Dolj. „Având in vedere temperaturile ridicate, au fost alertate unitatile de primiri urgente din judetul Dolj, care asigura un numar suficient de medici, asistenti si ambulantieri. Aparatele de urgenta sunt aprovizionate cu solutii pentru reechilibrare hidroelectrolitica, solutii nutritive si energizante, substituenti de volum plasmatic, calciu, magneziu, vitamine, hipotensoare, cardiotonice“, a spus directorul executiv al ASP Dolj, prof. univ. dr. Dan Gabriel Mogos. In zonele cele mai aglomerate ale orasului (Piata Centrala, Teatrul National, Administratia Financiara) functioneaza corturi unde se acorda asistenta medicala si apa potabila.


Situatia zonelor inundate


Echipe formate din epidemiologi au monitorizat si zonele sinistrate de la Rast, Macesu de Jos, Bechet, Cârna, Bistret, vizând starea fântânilor, asigurarea cu apa potabila si hrana a populatiei sinistrate, vaccinarea populatiei, si nu numai.


Situatiile sunt trimise de Autoritatea de Sanatate Publica a judetului Dolj la Ministerul Sanatatii. Astfel, a fost incheiata vaccinarea populatiei afectate de inundatii, iar in comuna Cirna armata a inceput golirea fântânilor pentru dezinfectare.


Si la Bistret au fost igienizate si dezinfectate 25 de fântâni, in timp ce in vatra Noului Rast s-au adus case modulare. Inspectorii ASP Dolj au constatat ca o firma din Cluj a adus 100 de case, dintre care au fost ridicate 80, o firma din Bucuresti a adus 179 de case, dintre care 98 au fost ridicate, iar o firma din Câmpina a adus 74 de case. De asemenea, in comuna Macesu de Jos s-au igienizat si dezinfectat 314 fântâni.


Angajatorii, obligati sa modifice programul


Temperaturile foarte ridicate inregistrate in ultimele zile au provocat moartea a opt persoane, potrivit Ministerului Sanatatii, care recomanda ca persoanele vârstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in aer liber si frecventarea locurilor aglomerate. Angajatorii sunt obligati, conform legislatiei, sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor apa minerala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS