12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebransarea de la incalzire, la cheremul vecinilor

Debransarea de la incalzire, la cheremul vecinilor

Regulile de furnizare a energiei termice catre populatie se schimba incepând din primavara anului viitor. Noua lege a serviciului public de alimentare cu energie termica stabileste obligatii pentru proprietarii de apartamente care se pot alege si cu amenzi daca nu respecta conditiile din contractele semnate cu Regia de Termoficare.


Primariile vor fi obligate incepând cu 1 octombrie anul acesta sa infiinteze un compartiment energetic care trebuie sa elaboreze programul de modernizare si dezvoltare a serviciului de furnizare a energiei termice care in prezent cade in sarcina regiilor de termoficare. Acestea se vor reorganiza prin transformare in societati comerciale incepând din 21 martie 2007, data când intra in vigoare legea, pâna pe 21 februarie 2008.


Debransatii platesc intretinere


Disputele din cadrul asociatiilor de proprietari legate de plata intretinerii de catre persoanele care s-au debransat de la sistemul de incalzire centralizata vor disparea. Noul act normativ ii obliga pe proprietarii apartamentelor din blocuri, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, sa plateasca o cota-parte din cheltuielile cu energia termica folosita pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza. Daca pâna acum proprietarii erau obligati sa treaca prin furcile caudine pâna obtineau debransarea de la retea, din martie 2007, de când intra in vigoare noua lege, acest lucru va fi si mai dificil. Astfel, cei care vor sa renunte definitiv la incalzire sau doresc sa-si monteze o centrala termica trebuie sa obtina acordul scris al asociatiei de proprietari exprimat printr-o hotarâre a adunarii generale. In plus, proprietarul are nevoie de acordul vecinilor de apartament atât pe orizontala, cât si pe verticala, dar trebuie sa anunte in scris si operatorul (Regia de Termoficare) si primaria de acest lucru cu 30 de zile inainte. Toate cheltuielile vor fi suportate de solicitant. Debransarile nu se pot face in timpul sezonului de incalzire, prevedere aflata in vigoare si in prezent.


Si fara caldura, si amendat


Nu numai conditiile de debransare se inaspresc. Noua lege stabileste amenzi de pâna la zece milioane de lei vechi pentru cei care folosesc apa calda de consum si agentul termic in alte scopuri decât cele prevazute in contract, desi e greu de imaginat ce ar putea face o persoana cu apa calda in afara de a se spala cu ea. Sanctiuni primesc si cei care se debranseaza fara respectarea conditiilor impuse de lege sau cei care golesc instalatiile pentru executarea unor modificari sau reparatii fara acordul scris al regiei si al asociatiei de proprietari. Daca in cazul populatiei obligatiile si termenele sunt clar stabilite, furnizorii de energie termica trebuie sa astepte o hotarâre de guvern care sa prevada un calendar pentru finalizarea contorizarii la nivel de bransament termic si montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii de energie termica individuali. De asemenea, conditiile de derulare si sanctiunile in caz de nerespectare a dispozitiilor pentru finalizarea contorizarilor la nivel de bransament termic, contorizarilor individuale si repartizarea costurilor, precum si termenul si conditiile de aplicare pentru pretul binom al energiei termice vor fi prevazute intr-un act normativ care va trebui elaborat de executiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII