12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF Oltenia umple pusculita lui Staicu

SIF Oltenia umple pusculita lui Staicu

Trei entitati, care detin impreuna 2,87% din capitalul social al SIF, ar trebui sa incaseze dividende brute de 15 miliarde de lei vechi. Unii dintre detinatorii de parti interese figureaza si ca actionari ai SC RECONVERSIA, societatea controlata de Dinel Staicu, de numele careia se leaga ultimul scandal BIR-SIF Oltenia. Neoficial, Staicu ar controla in prezent 4,31% din capitalul social al SIF.


Societatea de Investitii Financiare (SIF) 5 Oltenia va incepe de astazi plata catre actionari a dividendelor aferente anului 2005. Conform conducerii societatii, valoarea bruta a acestora este de 600 de lei vechi pe actiune. Conform procedurilor, actionarii care detin peste 1.000 de actiuni trebuie sa transmita la sediul societatii datele de identificare si conturile bancare in care se pot face viramentele.


In consecinta, anul acesta mai multi actionari s-au asociat in grupuri de interese economice (GIE), uzând de unele prevederi ale Legii nr.161/2003, care face referire la aceste forme de organizare. Asa au luat fiinta Grupul de Interese Economice (GIE) SICO, Complex Stejarul GIE si GIE BDJ, care au transmis catre SIF Oltenia datele de identificare pentru primirea contravalorii dividendelor. Aceste entitati au detinatori de parti interese nume cunoscute in mediul de afaceri craiovean, toate având legatura cu persoana controversatului presedinte desemnat al Consiliului de Administratie (CA) al SIF, Dinel Staicu.


Grupurile Vulpescu-Staicu


Prima dintre entitati, GIE SICO, are ca detinatori de parti interese familia lui Octavian Vulpescu, apropiat al lui Staicu, precum si mai multe asociatii: Asociatia MEDIUM, Asociatia Difuzorilor de Presa CUVÂNTUL, Asociatia DIVART, Asociatia DOREMI si Asociatia SOLEMI. Potrivit actului constitutiv, fiecare detinator de parti interese participa la capitalul social cu numerar si aport in natura, constând in actiuni SIF Oltenia. In total, GIE SICO are 5,778 milioane de actiuni, adica aproape de limita legala de detinere de 1% prevazuta de lege (5,8 milioane de actiuni).


A doua entitate, Complex Stejarul GIE, are aproximativ aceeasi structura organizatorica. Participanti sunt Asociatia Proprietarilor Imobilelor Distruse (PID), Asociatia GLOBTUR, Asociatia COMEDIANT, Asociatia ROMARTIS si Fundatia PATER COMUNITATIS ROMANIAE (PCR). Impreuna, aceste persoane si asociatii detin 5,081 milioane de actiuni, adica iarasi la limita de detinere de 1%.


In fine, ultima entitate, GIE BDJ, este constituita din Asociatia Culturala ACORD si mai multe persoane fizice, printre care si Cristian si Andreea Staicu. GIE BDJ detine si ea ca participatii cu parti interese, 5,083 milioane de actiuni. La un calcul simplu, rezulta ca cele trei grupuri de interese economice detin 16,6 milioane de actiuni la SIF Oltenia, adica 2,87% din capitalul social al societatii.


Legaturi incrucisate


Trebuie remarcat ca intre asociatiile si persoanele care le formeaza exista legaturi interesante, probate de-a lungul timpului prin asocieri care de care mai controversate. Fiecare dintre entitati are actionari comuni cu SC RECONVERSIA SA, societatea falimentara controlata de Dinel Staicu si de numele careia se leaga ultimul scandal SIF Oltenia-BIR.


Asociatia Difuzorilor de Presa CUVÂNTUL (reprezentata de Octavian Vulpescu), Asociatia DOREMI, Asociatia SOLEMI, care participa la GIE SICO, sunt actionari, potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), si la RECONVERSIA. Mai departe, sediul GIE SICO este pe str. Brestei nr. 3 A, etaj 2, in cladirea BMO, societatea controlata de Staicu.


Complex Stejarul GIE, cu sediul la Scornicesti-Olt, are ca asociatii comune cu RECONVERSIA asociatiile ROMARTIS si PID si Fundatia PCR – reprezentata de Dinel Staicu ca actionar la RECONVERSIA.


GIE BDJ are sediul in orasul Vulcan-Hunedoara, la aceeasi adresa la care figura la un moment dat JIUL VULCAN SRL, inainte de fuziunea cu BDJ SA, din anul 2000. Actul de fuziune este semnat si de Dinel Staicu. Trebuie spus ca in procesul de faliment al SC RECONVERSIA SA, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Dinel Staicu ii reprezinta pe toti actionarii in contradictoriu cu lichidatorii societatii si ai BIR. Asadar, actionarii unei societati in faliment (RECONVERSIA) vor primi dividende SIF Oltenia prin grupurile de interese economice din care fac parte. Toate entitatile enumerate mai sus fac parte din sfera de influenta a presedintelui desemnat al CA, controversatul Dinel Staicu. Cele trei GIE ar trebui sa primeasca dividende brute in valoare de circa 15 miliarde de lei vechi. Potrivit unor informatii neoficiale, actiunile aflate in sfera de influenta a lui Staicu ar fi de circa 25 de milioane (4,31% din capitalul social), cu o valoare de piata actuala de circa 55 de milioane de dolari.


Analize


Legea nr.297/2004, cea care reglementeaza piata de capital, a fost modificata recent prin includerea in limita de detinere de 1% si a persoanelor care actioneaza in mod concertat.


O analiza atenta a grupurilor de interese din sfera de influenta a presedintelui desemnat al CA al SIF Oltenia realizata de specialisti ar fi in masura sa lamureasca daca ele cad sub incidenta acestei legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS