17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebandada pe santierul lui Solomon

Debandada pe santierul lui Solomon

Organizarea santierului pentru modernizarea centrului Craiovei incalca mai multe normative in vigoare, incepând de la afisaje si terminând cu noroiul imprastiat pe strazi.


Desi a fost plantat chiar in buricul târgului, santierul din care urmeaza sa se ridice un centru ca-n povestile primarului Solomon sufera de organizare, care nu numai ca arunca o umbra de dezinteres fata de un obiectiv de 210 miliarde, dar pune in pericol integritatea craiovenilor. Ambele aspecte, de la imagine pâna la protectia trecatorilor si a muncitorilor din incinta, sunt insa la fel de importante, dupa cum apreciaza viceprimarul Gheorghe Nedelescu. „Am trimis constructorilor nenumarate adrese prin care le solicitam sa respecte normativele. I-am avertizat ca organizarea de santier lasa de dorit, atât la capitolul identificarea lucrarii, cât si la planul de securitate. Toate sunt prevazute in reglementari, asa ca toate trebuie respectate“, a declarat Nedelescu. Primaria a amendat, dar numai pe hârtie, faptul ca nu exista un afisaj vizibil pe laturile ingradite, in care sa fie inscrise obiectivul constructorilor, autorizatia de construire si termenele de executie. De asemenea, gardul din sârma si tabla nu numai ca e inestetic, dar nici nu este continuu, asa cum prevad normele generale de protectia muncii si normele specifice de securitate din domeniul constructiilor. In plus, tarlaua ocupata de SCT Bucuresti, contractorul principal, Teleconstructia SA si SC Domarcons are o cale de acces blocata cu o sârma, pe unde intra si ies utilajele, si nu cu bariera, cum scrie la carte, si alta, din plasa de sârma, prin care patrund oficialii. Camioanele de mare tonaj care ies din santier lasa noroiul pe carosabil, desi OUG nr. 195/2002 stipuleaza, la alte obligatii pentru conducatorii auto, ca aceste autovehicule nu trebuie sa circule in atare conditii pe drumurile modernizate. Normativele prevad totodata ca santierele din localitati trebuie sa fie dotate cu instalatii (rampe) de spalare a rotilor si caroseriilor vehiculelor. Pe strada Popa Sapca, dar si pe strada A. I. Cuza, utilajele scot periodic noroiul din santier pe carosabil. Primarul Antonie Solomon a afirmat ieri ca, incepând de astazi, va avea câte o sedinta pe zi cu constructorii si cu personalul delegat din primarie. „Sunt total nemultumit, atât de viteza lucrarilor, cât si de organizarea de santier. Stiu ca e greu, dar am vazut si ca se poate, daca se vrea. In privinta normativelor, nu-i tine nimeni pe cei abilitati sa-si faca datoria“, a spus Solomon, facând trimitere si la institutiile competente in control. Seful de santier al SCT Bucuresti, Dan Cricorian, nu a putut fi contactat.


Inspectoratele n-au ochi de centru


Imprejmuirea statuii lui Mihai Viteazul din Piata Prefecturii si a celorlalte puncte de reper din zona „dezghiocata“ de constructorii centrului a inceput cu stângul, fiind executata fara autorizatie de construire, dupa cum a declarat inspectorul teritorial al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Dolj, Gheorghe Enescu. Primaria Craiova emitea la câteva zile de la ingradire o autorizatie de construire provizorie pentru „inchiderea perimetrala cu panouri de tabla“, care a ramas si pâna astazi inchidere cu jumatate sârma, jumatate tabla sau deloc tabla, deloc sârma, pe alocuri, dupa cum se poate lesne observa cu ochiul liber. Fata de aceasta situatie, ISC Dolj nu a putut prezenta un punct de vedere in ultimele trei zile, din lipsa de sefi. Nici Politia Rutiera n-a aratat cine stie ce implicare in verificarea modului in care se respecta OUG nr. 195/2002, pretextând ca, daca are autorizatie de santier, constructorul trebuie sa raspunda in fata inspectorilor abilitati. Cu alte cuvinte, soferii care muta noroiul din santier in strada ar putea fi amendati eventual de inspectorii in constructii! Nici serviciile specializate din cadrul Primariei Craiova n-au vreun cuvânt de spus. „La organizarea de santier nu noi suntem aceia care au obligatia sa efectueze controale“, a declarat seful de la disciplina in constructii, Gheorghe Daici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII