27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum invingem caldura excesiva

Cum invingem caldura excesiva

A venit vara si, odata cu ea, si temperaturile ridicate. In conditii normale, mecanismele de control ale organismului – pielea si transpiratia – se adapteaza la caldura. Totusi, aceste sisteme pot ceda când suntem expusi la temperaturi inalte, mai mult timp. Cu toate acestea, nu trebuie sa va faceti griji. Site-ul topsanatate.ro va furnizeaza sfaturi pentru a depasi toate problemele cauzate de caldura.


Crampele de caldura, una dintre probleme intâlnite in perioada de vara, sunt spasme musculare dureroase. Apar, de obicei, dupa exercitii fizice intense sau transpiratii profunde. Muschii abdominali si cei folositi in timpul exercitiilor sunt cel mai mult afectati. Pentru prevenirea lor, este indicat sa va odihniti scurt timp, sa va linistiti. Durerile se vor atenua daca mâncati alimente sarate si daca beti apa cu o lingurita de sare pentru fiecare 250 ml apa.


Epuizarea prin caldura, alt simptom al temperaturilor foarte ridicate, are drept semne cresterea temperaturii corporale, starea de lesin, ritmul cardiac rapid, presiunea sangvina scazuta, tegumentele palid-cenusii, pielea umeda, rece si greturile. Simptomele debuteaza frecvent brusc, câteodata dupa transpiratii excesive si aport inadecvat de lichide. Daca suspectati epuizarea termica, intrerupeti expunerea la soare si adapostiti-va intr-un loc umbros sau un spatiu dotat cu instalatie de aer conditionat. Apoi, intindeti-va pe spate si ridicati-va picioarele pe un plan mai sus. Incercati sa va desfaceti imbracamintea prea strâmta. Beti apa rece (dar nu de la gheata) sau o bautura având continut crescut de electroliti cum sunt, de exemplu, popularele bauturi pentru sportivi.


Socul termic prezinta un risc deosebit mai ales la persoanele mai in vârsta si obeze. Alti factori de risc includ deshidratarea, alcoolismul, bolile cardiace, anumite medicamente si exercitiul fizic intens. Persoanele care, din nastere, transpira putin, au si ele un risc crescut. Semnele socului prin caldura includ: ritm cardiac rapid, respiratie frecventa si superficiala, confuzie si tensiune arteriala fie crescuta, fie scazuta. Lesinul poate fi primul semn la vârstnici. Victima poate inceta sa mai transpire, dar acesta nu este semn de baza.


Sfaturi pentru a face fata caldurii


– Nu va expuneti la soare.


Evitati sa iesiti din casa in perioada cea mai calduroasa a zilei, de la prânz pâna la ora patru dupa-amiaza.


– Limitati-va activitatea. Rezervati pentru dimineata sau pentru seara exercitiile sau activitatile intense.


– Imbracati-va adecvat. Purtati imbracaminte de culoare deschisa, usoara, larga, prin care corpul sa poata respira.


– Beti multe lichide (evitati alcoolul si cofeina).


– Evitati mesele fierbinti si grele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS