15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarajele ilegale, pericol public

Garajele ilegale, pericol public

Municipalitatea craioveana a decis sa identifice si sa darâme toate garajele ilegale, de pe domeniul public, care sunt un pericol pentru cetateni. Actiunea se va desfasura in luna iunie, primaria fiind pusa in garda de exemplul acoperisului prabusit in cartierul Brazda lui Novac.


Dupa ce un acoperis a cazut saptamâna trecuta, in cartierul Brazda lui Novac, viceprimarul Gheorghe Nedelescu si-a mustruluit serios subalternii, deoarece nu aveau o statistica clara a acoperisurilor ilegale din oras. Modul in care acestea sunt construite nu este verificat de un specialist si in acest fel devin un adevarat pericol. In aceeasi situatie se afla si garajele ridicate pe domeniul public. Pentru a nu se mai repeta situatia, vicele a decis ca din aceasta luna si garajele sa fie inventariate, iar cele descoperite in ilegalitate sa fie darâmate.


„In 2006 au fost demolate 112 garaje, cele mai multe in cartierul Brazda lui Novac, in top urmând Craiovita Noua si zona Cornitoiu. Functionarii care se ocupa cu aceasta activitate intâmpina de cele mai multe ori tot felul de probleme, deoarece proprietarii garajelor refuza sa se conformeze legii si sa le dea jos. Totusi, deoarece nu sunt realizate cu autorizatia noastra, ar putea in orice moment sa se prabuseasca si poate chiar sa raneasca vreo persoana“, a precizat vicele Nedelescu.


Autorizatii pentru ridicarea de garaje nu se mai emit


Craiovenii nu sunt speriati insa prea rau, când vine vorba sa fie prinsi in ilegalitate, probabil pentru ca nu risca nici un fel de amenzi. Singura sanctiune de care sunt pasibili este darâmarea garajelor, prin dispozitia primarului. Pentru a-si face treaba, in anumite cazuri, reprezentantii primariei au fost nevoiti sa apeleze chiar la ajutorul Politiei Comunitare.


In cazul in care proprietarii inteleg ca trebuie sa le darâme si fac singuri aceasta activitate, isi pot pastra materialele din care au fost construite garajele. Daca insa refuza acest lucru, actiunea este facuta cu angajatii de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ Craiova, iar materialele obtinute sunt vândute. Precizam ca, potrivit vicelui Nedelescu, in medie, un garaj are aproximativ 20 mp si lunar chiria pentru un metru patrat ajunge la 10.000 de lei.


Desi tot mai multe persoane au solicitat autorizatii pentru astfel de constructii, acestea nu au mai fost eliberate. Craiovenii care doresc sa ridice un garaj nu o mai pot face, cel putin pâna la finalizarea Legii nr. 247/2005. „Nu putem sa stim daca terenul pe care doreste solicitantul sa isi faca garaj este revendicat sau nu. Când vom avea o inventariere clara vom incepe din nou sa emitem autorizatii“, a mai spus Nedelescu. Pâna atunci se mai pot emite insa doar autorizatii pentru garajele care sunt in ilegalitate.


Actele necesare obtinerii autorizatiei


cerere tip de la Centrul de Informatii pentru Cetateni (CIC);


plan urbanistic zonal, doua exemplare (obtinut de la primarie); cu pozitionarea terenului, de catre proiectant;


plan de situatie, doua exemplare (cadastral de la AC, intocmit de proiectant sau cadastrist), la scara 1:500, 1:1000;


documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU