14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetrica Mitu Stoian lucreaza la un nou album

Petrica Mitu Stoian lucreaza la un nou album

La festivalul „Flori de cântec, flori de mai“ sustinut de Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“ din Craiova, in sala Teatrului National „Marin Sorescu“, printre nenumarati interpreti de seama ai cântecului popular românesc, Ionut Dolanescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marioara Ionescu Capitanescu si multi altii s-a numarat si reprezentantul cântecului mehedintean Petrica Mitu Stoian.


Craiovenii prezenti in sala Teatrului National „Marin Sorescu“ s-au putut bucura de minunatele melodii populare românesti, reprezentând diverse zone ale tarii, care au fost prezentate la festivalul „Flori de cântec, flori de mai“. Pe scena si-au facut aparitia, rând pe rând, nume mari ale genului: Ionut Dolanescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marioara Ionescu Capitanescu, Marcu Nicolici, Valeriu Sfetcu. Unul dintre cele mai asteptate momente a fost intrarea in scena a solistului Petrica Mitu Stoian, care, dupa cum se stie, acorda de fiecare data o atentie deosebita aparitiilor sale, alegându-si cu multa grija repertoriul. Nu a omis acest lucru nici pentru festivalul „Flori de cântec, flori de mai“.


„Am pregatit pentru spectatorii din aceasta seara din repertoriul meu personal câteva cântece bine cunoscute de public: «Coace, Doamne, prunele», «Dantul de la Mehedinti» si câteva sârbe de dragoste, care sper sa faca o deosebita placere spectatorilor din Craiova“, a declarat Petrica Mitu Stoian.


Nu a fost singura surpriza pe care interpretul le-a oferit-o celor prezenti la spectacol. Printre multe alte duete prezentate la acest festival, cel care a tinut capul de afis, revenit dupa o pauza de mai bine de sase ani, a fost cel al solistului cu interpreta Niculina Stoican.


„Dupa o perioada de aproximativ sase ani de pauza am sa prezint impreuna cu Niculina Stoican câteva melodii in duet, multe dintre ele bine cunoscute tuturor ascultatorilor de muzica populara din zona Olteniei, si nu numai“, a tinut sa mentioneze solistul.


Pentru sfârsitul acestei veri, interpretul ne mai pregateste o surpriza, constând de data aceasta intr-un material discografic nou.


„Lucrez la un material nou, care este inca nefinisat si care o sa reprezinte o mare surpriza. Acesta cred ca o sa fie lansat in apropiere de 15 august, de sarbatoarea Sfânta Maria Mare, la aceeasi casa de discuri cu care am lucrat si pâna acum. Pe acest nou album voi fi acompaniat de minunata orchestra «Lautarii de la Chisinau»“, a spus interpretul.


Printre spectacolele de promovare a noului album, Petrica Mitu Stoian va sustine si in Craiova un concert o data cu lansarea acestui album, la care spera sa poata invita cât mai multi interpreti din tara.


„Pentru acest album se pregateste o lansare cu spectacol si la Craiova pentru ca aici am multi prieteni, oameni dragi mie, care ma iubesc si care imi asculta cântecul. Sunt oameni care pot sa sponsorizeze un spectacol la care sa invit cât mai multi colegi din tara sa fie alaturi aici si sa cânte pentru acest minunat public craiovean“, a declarat Petrica Mitu Stoian


Urmas al interpretei Domnica Trop


„Intr-o astfel de lume dominata de atâtea valori inzestrate de Dumnezeu cu glas, dar si cu aleasa frumusete sufleteasca, a aparut din fericire pentru noi si Petrica Mitu Stoian. I-a cucerit cu glasul sau pe toti care-l ascultau, inca de la aparitia sa“, cam asa era caracterizat interpretul de una dintre cele mai bune realizatoare de emisiuni folclorice, Marioara Murarescu.


Nascut pe 18 septembrie 1960, in cunoscuta zona folclorica Izverna – Plaiul Closanilor din judetul Mehedinti, nepot al renumitei interprete Domnica Trop, de la care a preluat o parte din cântece, Petrica Mitu Stoian este un pastrator al folclorului autentic mehedintean din zona de interferenta cu Banatul, cu Gorjul din zona Tismana si cu românii din Valea Timocului din fosta Iugoslavie, de unde a preluat unul dintre cele mai frumoase cântece ale sale, „Balada copilului sarac“ si mai multe cântece de dragoste.


Cunoscutul interpret al folclorului mehedintean s-a afirmat, având un mare succes in bine cunoscuta emisiune de muzica populara „Tezaur Folcloric“, realizata de Marioara Murarescu.


Au urmat nenumarate festivaluri de folclor, fiecare fiind o noua treapta pe calea afirmarii sale artistice. A câstigat premiul I la festivalul „Maria Lataretu“ de la Tirgu Jiu din 1993, si la festivalul „Cântecele românilor de pretutindeni“ de la Drobeta Turnu Severin, din acelasi an, precum si primul loc in „Topul tinerilor interpreti“, editiile 1994 si 1995. Aceste reusite reflectau din plin atât valoarea, cât si popularitatea de care se bucura artistul.


Din 1995 este angajat al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Tirgu Jiu si tot in aceasta perioada apare primul sau disc intitulat „Astept sa rasara luna“. Repertoriul sau s-a imbogatit constant, pâna in prezent imprimând doisprezece albume.


Cântecul lui Petrica Mitu Stoian este o poveste, albumele lui contin cântece adresate omului de rând, cântece de veselie, de instrainare, traditii de nunta („Insoara-l nu-l mai lasa“, „Joaca hora pe câmpie“), ritualuri de inmormântare („Hora de pomana“, „Pamânte, face-te-ai tina“) si in special doinele, care-i sunt interpretului cele mai dragi.


Discografie


„Plecai pe-o poteca mica“ – Petrica Mitu Stoian si Gianina Nicoval Dragu,


„Cine-a fost mai vinovat“ – Petrica Mitu Stoian si Gianina Nicoval Dragu,


„Dulce ti-e gurita“ – Petrica Mitu Stoian si Gianina Nicoval Dragu,


„Si mosu’ o fost baiat“ – Petrica Mitu Stoian,


„Mândra mea floare de munte“ – Petrica Mitu Stoian,


„Lina, Lina, Niculina“ – Petrica Mitu Stoian si Niculina Stoican,


„Mândrulita de la Gorj“ – Petrica Mitu Stoian si Niculina Stoican,


„Hai sa bem un paharel“ – Petrica Mitu Stoian,


„De la luna pân’ la soare“ – Petrica Mitu Stoian,


„Bea, omule, si petrece“ – Petrica Mitu Stoian,


„Facui focul sub cazan“ – Petrica Mitu Stoian,


„Cum e astazi, n-o fost ieri“ – Petrica Mitu Stoian,


Pentru aceste albume a lucrat cu dirijorii Marin Ghiocel si Aurel Blondea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS