5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGainile sinistratilor zburda pe câmpuri

Gainile sinistratilor zburda pe câmpuri

In timp ce isteria gripei aviare a cuprins intreaga tara, sinistratii doljeni traiesc linistiti alaturi de pasarile lor, singura alinare care le-a mai ramas dupa ce apele Dunarii le-au luat tot.


Sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, pasarile sinistratilor din taberele de la Rast si Macesu de Jos se plimba libere pe câmpuri. Cu toate ca masurile de prevenire a gripei aviare ii obliga pe proprietarii de pasari sa le tina inchise, sinistratii isi lasa gainile, curcile si ratele libere pe câmpuri. Oamenilor nu le e frica de gripa aviara deoarece sunt siguri ca pasarile lor nu pot avea acest virus pentru ca doar acestea le mai aduc aminte de viata lor de dinainte de revarsarea Dunarii.


„Mi-e frica sa nu se imbolnaveasca pentru ca am auzit ca gripa asta aviara le omoara imediat si ma uit in fiecare zi la ele, dar nu pot sa le tin inchise pentru ca imi este mila de ele. Stau si ma uit cum ciugulesc libere iarba de pe câmp si mi-s dragi ca ochii din cap, ca doar atât mai am“, a spus Marinela Pârvu. Vecina ei de cort, Eugenia Giolea, stie ca pasarile trebuie sa stea in locuri special amenajate. „Doctorul veterinar si astia de la primarie ne bat mereu la cap sa inchidem pasarile si sa nu mai dormim cu ele lânga noi, dar daca nu le tinem aici ni le manânca jivinele si câinii si ce mai facem daca nici gaini nu mai avem? Daca se imbolnavesc ele, ne imbolnavim si noi“, a spus femeia.


Alti sinistrati stiu sigur ca gripa aviara ii va ocoli pentru ca ei au numai pui. „Nu a murit nici unul, nu sunt bolnavi si nici nu au cum sa ia gripa aviara pentru ca sunt pui si nu gaini“, a explicat Rodica Vacaru.


„Ii lasam in pace pentru ca pasarile si animalele lor ii mai tin“


Florea Cioara are radio in cort si stie sigur ca gripa aviara este doar o inventie a autoritatilor ca sa uite lumea de sinistratii de la Rast. „Inventii de guvernanti! Cica e gripa aviara in toata tara si de aia nu ne fac noua case mai repede, ca acum se ocupa de asta. Pai, ce, noi suntem la concurenta cu virusii? Fiecare e cu treaba lui si noi stim ca ne apuca iarna pe câmp cu tot cu pasarile noastre sanatoase, pe care nu le dau si nu le inchid nici mort. Sa le vaccineze si sa ne lase sa ni le crestem asa cum stim“, a spus barbatul.


Primarul din Rast, Iulian Silisteanu, stie ca majoritatea sinistratilor nu vor sa isi inchida pasarile, de aceea si el prefera sa inchida ochii. „Cum sa le iei si singura bucurie pe care o mai au? Toata ziua nu fac altceva decât sa stea cu pasarile pe câmp si, desi le-am explicat ca trebuie sa le inchida, cei mai multi refuza. Nu putem sa ne certam cu ei si pentru asta, ca sunt si asa destul de amarâti. Ii lasam in pace pentru ca pasarile si animalele lor ii mai tin“, a explicat primarul. Daca sinistratii din Rast isi supravegheaza pasarile si nu le lasa sa depaseasca perimetrul corturilor, in tabara de la Macesu de Jos, puii, gainile si ratele au ramas singure pe câmp. O data cu retragerea apelor, oamenii se intorc ziua in gospodarii pentru a face curat.


Sinistratii nu sunt amendati de DSVSA Dolj


Si autoritatile judetene stiu ca, in ciuda avertismentelor, sinistratii refuza sa isi tina pasarile inchise, dar cum singura sanctiune este amenda, acestia prefera sa isi concentreze atentia asupra unitatilor de crestere, procesare si comercializare a pasarilor. „Sinistratii refuza sa isi inchida pasarile, oricât le-am explica noi ca e spre binele lor. Medicii nostri veterinari au mers pe teren si au facut tarcuri unde au bagat pasarile, dar dupa ce acestia au plecat, oamenii le-au lasat din nou libere pe câmp. Tot ce pot face este sa ii amendez, dar pot sa ma apuc eu sa ii sanctionez pe acesti oameni, când ei nu mai au acum nici macar un domiciliu la care sa le poata veni amenda?“, a explicat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj.


Medici si politisti, in control


Ieri a fost activat la Craiova Comandamentul Local Antiepizootic care va verifica toate pietele si târgurile din oras. „Membrii comandamentului vor merge pe teren impreuna cu medici veterinari, politisti comunitari si jandarmi pentru a supraveghea pietele si târgurile din oras unde este interzisa vânzarea de pasari vii. In plus, se vor lua probe si din gospodariile craiovenilor care au pasari de curte“, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU