17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBancile crediteaza studiile craiovenilor

Bancile crediteaza studiile craiovenilor

Cei mai multi dintre tinerii craioveni care viseaza sa-si faca studiile in strainatate nu-si permit sa plateasca taxele din resurse proprii, mai ales ca acestea ajung in unele cazuri la câteva zeci de mii de euro. Drept urmare, pe piata exista o serie de credite speciale pentru studii.


Cu bursa sau fara, la 18-20 de ani e putin probabil ca un tânar, care abia a iesit de pe bancile liceului, sa-si plateasca singur cheltuielile cu taxele de scolarizare, transportul si cazarea in strainatate.


Pentru a veni in intâmpinarea lor si pentru a-si largi portofoliul de clienti, bancile au dezvoltat programe si produse destinate tinerilor. In majoritatea cazurilor, creditele sunt acordate pentru studii universitare si postuniversitare. Ceva mai extinsa e insa oferta CEC, creditul de studii putând fi utilizat si in cazul studiilor prescolare, scolare sau liceale.


Credite fara avans, cu dobânda de pâna la 20%


Indiferent de banca spre care se orienteaza tinerii studiosi, documentele justificative care sa dovedeasca exact cum au fost cheltuiti banii sunt obligatorii in majoritatea institutiilor bancare. Printre avantajele creditelor de studii se numara insa faptul ca nu se solicita avans si ca bancile acorda si o perioada de gratie (la BRD, poate ajunge pâna la doi ani).


Suma creditata de banci pentru studii variaza de la o institutie bancara la alta si porneste de la 500-1.000 de euro, putând ajunge chiar si la 30.000 de euro. In ceea ce priveste perioada de rambursare, aceasta e in general egala cu cea a studiilor. Exista insa si produse cu termene mai extinse – de pâna la zece ani – cum este cazul creditelor disponibile la BCR si HVB.


In ceea ce priveste ratele dobânzilor, acestea variaza intre 7% si 20%. La ele se adauga insa comisioanele bancii.


Ca orice credit, studiile pe banii bancilor necesita garantii


Singura problema a acestor credite ar putea fi reprezentata de garantiile solicitate. De obicei, imprumuturile se garanteaza cu veniturile obtinute. In functie de marimea creditului si politica bancii, se pot solicita insa giranti, asigurare de viata si chiar garantii imobiliare. De exemplu, in cazul HVB, creditul poate reprezenta maximum 70% din valoarea imobilului oferit drept garantie. Banca Transilvania percepe garantii (ipoteca pe un imobil sau un depozit colateral) ce reprezinta 80% din valoarea creditului, la care se adauga dobânda pe trei luni.


Cinci banci dau credite de studiu


De la BCR, tinerii solicita creditele Academic Extra sau Academic Super BCR. In cazul lor, imprumutul poate fi de maximum 30.000 de euro, pe cel mult zece ani, cu o dobânda de aproximativ 14% pe an. Pentru cheltuielile de transport, cazare, taxe, hrana, Banca Transilvania acorda finantare de 1.000-10.000 de euro, pe cinci ani, cu o dobânda de 15% pe an la lei sau 11% pe an la dolari.


HBV ofera credite incepând de la 3.000 de euro, cu o dobânda de 6,95% pentru creditul in lei si 8,45% pentru cel in euro.


Alta banca interesata de aceasta „piata de desfacere“ este BRD, unde studentii isi pot face cheltuielile studentesti pe banii bancii – maximum 1.000 de euro, cu dobânda de 18% pe an. Studentii care acceseaza acest credit trebuie insa sa aiba maximum patru examene nepromovate si sa fie in ultimii doi ani de studiu.


La CEC nu exista suma maxima, insa depinde de garantia creditului, iar dobânda este de 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS