12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Topescu extrage arta din gunoi

Mihai Topescu extrage arta din gunoi

V-ati gândit vreodata câta truda este in spatele unui obiect de arta pe care il admirati la vreo expozitie? Si mai ales de unde isi alege artistul materialele din care apoi va concepe un obiect menit sa ne bucure privirile? De obicei, artistii prefera sa vorbeasca despre ceea ce i-a inspirat sa creeze si prefera sa pastreze tacerea in privinta procesului de creatie in sine. Nu este insa si cazul lui Mihai Ţopescu…


In cadrul vernisajului expozitiei „Glass“ care a avut loc miercuri la Muzeul de Arta din Craiova, artistul sticlar Mihai Ţopescu a tinut sa organizeze un adevarat spectacol in care sa-si dezvaluie modalitatea de lucru. Inceputul parea sa fie unul banal, Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National din Craiova, a tinut o alocutiune, dupa care a venit rândul lui Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Arta, sa vorbeasca despre artistul Mihai Ţopescu. De-abia a apucat insa directorul muzeului sa spuna doua fraze, ca a si fost intrerupt de Anca Dinu, actrita a Teatrului National din Craiova, si de Vlad Dragulescu, student in anul trei la Actorie, sectia profesorului Remus Margineanu, care au sustinut un scurt spectacol. „Doamnelor si domnilor, priviti cu ochii, nu cu buricul! Aceasta arta nu-i un simplu biftec pe care sa-l infulece oricine“, au spus artistii dupa ce au spart un vas de sticla pentru a se asigura ca au captat atentia tuturor. Actorii i-au invitat apoi pe cei prezenti in sala care adapostea exponatele.


Ce ascunde gunoiul


Aici, alt soc: exact in mijlocul salii trona un morman de gunoaie, iar pe un perete era proiectat un film care dezvaluia modalitatea in care Mihai Ţopescu isi creeaza operele. Cioburile de sticla din care se prelucreaza exponatele sunt adunate din groapa de gunoi din Târgu Jiu. Artistul a tinut sa aduca o mica parte din acesta in fata publicului craiovean, pentru a demonstra cum orice lucru urât ascunde in sine un sâmbure de frumusete. Filmul proiectat in timpul vernisajului a fost realizat de regizorul Bogdan Cristian Dragan, conferentiar universitar doctor la Departamentul de Arta teatrala din cadrul universitatii craiovene. „Filmul are doua parti: una prezinta groapa de gunoi din Târgu Jiu de unde artistul isi aduna exponatele, iar cealalta il arata pe Mihai Ţopescu modelând sticla“, a spus regizorul. Exponatele maestrului au fost unanim apreciate de cei prezenti. „In Craiova incep sa se schimbe lucrurile. Vin dupa expozitia lui Mihail Trifan si pot spune ca aceasta arta usor retrograda care a dominat Craiova se schimba si se indreapta spre o realitate europeana“, a afirmat Catalin Davidescu, critic de arta.


Cine este Mihai Ţopescu?


Designer sticla si artist decorator, Mihai Ţopescu s-a nascut pe 21 februarie 1956 in Ţicleni, judetul Gorj. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj, sectia sticla (promotia 1981, clasa profesorului Cornel Ailincai). A urmat un curs de specializare la Academia de Sticla Baden-Viena si este membru al Cenaclului Uniunii Artistilor Plastici (UAP) Târgu Jiu, al filialei UAP Arad, al Centro Studio Vetro-Murano din Venetia. A participat la Simpozionul de sticla Novy-Bor din Cehia, la Concursul International de Sticla Ebelfort din Danemarca, la American Interfaith Institute din Philadelphia, SUA, la Simpozionul International de vitralii de la Vilnius, Lituania. Are lucrari in Muzeul Sticlei si Ceramicii din Bucuresti, Muzeul de Arta din Târgu Jiu, Muzeul Sticlei din Praga, Muzeul Banitz din Cottbus, Germania, precum si in colectii particulare din România, Europa, America, Asia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS