13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpaga, invatata de pe bancile scolii

Spaga, invatata de pe bancile scolii

Multi dintre elevii doljeni se plâng de faptul ca s-au saturat sa fie obligati sa faca meditatii, in special pe ultima suta de metri, in preajma unor examene de importanta maxima, atât de catre propriii parinti, cât si de profesori. Ei spun ca invata din clasele gimnaziale care sunt diferentele intre un elev care plateste profesorul pentru a-l medita si un elev lipsit de aceasta posibilitate.


„Competitia pregatirii private“ a devenit o moda, iar „chinuitii sistemului“ ramân tot ei, elevii, care pe parcursul unui an intreg trebuie sa vâneze note cât mai mari pentru ca „prind bine la media de admitere din liceu“. Este reactia elevilor doljeni care spun ca invata din ciclul gimnazial ca e bine sa-ti platesti pregatirea scolara, ca sa obtii un loc bun la un liceu de renume.


„Nu mai este nici un secret faptul ca media din clasele V-VIII are o pondere mare la examenul de liceu, din ce stiu eu chiar 50%. Mai mult decât atât, acest lucru este valabil si pentru admiterea in facultate, când media anilor de liceu si cea de la bacalaureat au mare trecere. Nu ati vazut ca acum, pe baza de dosar, intra la facultate toti ratatii?! Asa ne invatam de mici sa platim, ca sa ajungem cât mai sus“, a precizat un licean, care a dorit sa ramâna in anonimat.


Coruptia din scoli si notiunea de „spaga“ nu mai sunt un secret, de la cele mai mici clase. „Copilul aude fel de fel de discutii, inca din familie; ba ca atunci când merge la doctor trebuie sa dea ceva, când vine ziua educatoarei sau a profesoarei trebuie dat ceva; când tatal sau mama trebuie sa-si schimbe locul de munca, trebuie sa dea altceva. Si tot asa, micutul stie ca peste tot se dau bani din bugetul familiei. Isteria ii cuprinde pe parinti atunci când bat examenele la usa si copiii trebuie sa fie foarte bine «pregatiti»“, a spus Constantin Lungulescu, profesor de matematica in Craiova.


Meditatiile private – un pas important


Pregatirea suplimentara a elevilor cu profesorul de la clasa atinge cote maxime in preajma examenelor nationale (teste nationale si bacalaureat). Raspunsurile date de cei implicati in fenomen – profesori, elevi si parinti – sunt elocvente, in conditiile in care majoritatea recunosc aceste practici. „Nu te meditezi, nu treci! Nebunia cea mai mare are loc in clasele gimnaziale, când copilul este pregatit uneori la toate materiile de examen, deoarece asa vor parintii. Pe vremea noastra era o rusine sa spui ca faci meditatii, dar acum este o lauda. Mai rusinos este pentru cel care nu face pregatire pentru ca, probabil, este sarac si nu-si permite“, a declarat un craiovean, care a precizat ca exista unitati de invatamânt de prestigiu din Banie care au lansat moda meditatiilor impuse. Concret, elevul primeste note mici pentru a i se sugera ca are nevoie de o pregatire suplimentara.


„Din munca cinstita la catedra nu faci bani“


Chiar daca nu vor sa-si dezvaluie identitatea, o parte din profesorii craioveni recunosc ca acest procedeu s-a extins in ultimii ani, iar bugetul familiei sporeste in functie de numarul de meditatii pe care ei le fac. In aceasta perioada, când examenele se apropie, in topul meditatiilor se situeaza limbile straine – engleza, franceza, germana, la care elevii vor sustine in perioada 5-7 mai testarea pentru clasele bilingve din liceele cautate, secondate fiind de materiile obligatorii de la testele nationale si bacalaureat: româna, matematica si, sporadic, discipline ca istoria si geografia. Pentru o sedinta de meditatie la limba engleza, care nu depaseste doua ore, un parinte este nevoit sa scoata lunar, din bugetul familiei, aproximativ 300.000 de lei. In cazul in care copilul are „ghinionul“ sa faca pregatire in particular cu un cadru didactic de exceptie, cu „un palmares bogat“, suma pe sedinta poate ajunge chiar si la 500.000 de lei. Ceva mai ieftin scapa cei care fac meditatii la româna si matematica, respectiv 250.000 de lei sedinta. Tarife mai mici, de cel mult 200.000 de lei pe sedinta, percep dascalii de scoala generala care nu au „renumele“ unui profesor de la liceu care face pregatire pe termen lung pentru admiterea la facultate.


Inspectoratul scolar, impotriva meditatiilor


Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj se declara impotriva meditatiilor. „Meditatiile in particular au devenit o practica impamântenita la noi, la români. Marea vina insa o poarta parintii care ii duc pe copii, inca din clasele primare, la meditatii. Deja este o moda. Prin meditatii nu se pot acoperi unele lacune din mintea elevului si din buzunarele profesorilor“, a afirmat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.


Studiu de caz


Un studiu recent al Centrului Educatia 2000 + „Administrarea si practici lipsite de integritate in scoala“, coordonat de Ciprian Ciucu din Bucuresti, a scos in evidenta faptul ca elevii, inca de mici, invata ce este „spaga“. Chestionarul a fost aplicat pe un esantion de elevi din mai multe judete, inclusiv Dolj, iar rezultatele finale nu s-au dovedit deloc imbucuratoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII