14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate68 de scoli au directori noi

68 de scoli au directori noi

Inspectoratul Scolar Judetean Olt a scos la concurs 126 de posturi de directori de scoala, dupa ani buni de la ultimul concurs. Cu toate ca multa vreme dascalii au reclamat ca posturile de manager nu sunt in mod intentionat scoase la concurs, in perioada inscrierilor nu si-au depus dosarele mai mult de 95 de cadre didactice. Noua dintre dosare au fost respinse, candidatii neindeplinind conditiile pentru participarea la concurs. Dintre cei ramasi in cursa, trei au absentat in ziua programata pentru sustinerea probelor, iar 15 au fost declarati nepromovati.


Seful comisiei de examinare, inspectorul scolar general-adjunct Nicolae Draghici, a declarat ca ISJ a dorit un concurs corect, iar comisia s-a straduit sa evalueze cât se poate de obiectiv candidatii. „Concurentii au fost destul de bine pregatiti. Spre deosebire de anii anteriori, metodologia a fost democratica, presupunând un CV extrem de punctual la criterii, iar rezultatele grilei, prin calculator. Asta a facut ca unii candidati indezirabili prin apartenenta politica („cazul“ Marilena Nuta, Scoala generala nr. 2 Caracal, membra marcanta a PSD – n.r.) sa câstige concursul, chiar daca nu au fost oamenii Aliantei. In sensul asta, cred ca s-a facut un pas inainte, un pas care se astepta de mult. Noi ne-am propus de la inceput, cum am si declarat, sa fie un concurs corect, ne-am straduit sa fie asa, iar rezultatele dovedesc, in cea mai mare parte, ca am reusit“, a declarat inspectorul general adjunct Draghici.


Daca la scolile de la tara, in special, s-au mai inscris si câte doi candidati pentru acelasi post, cel putin pentru Slatina concurentii nu doar ca nu au avut contracandidati, ci au si promovat toti. Printre cei 15 nepromovati, in schimb, se numara si profesori sustinuti de partidele de la putere. Scorul a fost, de data aceasta, favorabil PNL, cu doar trei „picati“, fata de cei sase ai PD.


Directorii care nu au venit la concurs risca destituirea


Faptul ca nu s-au gasit ocupanti decât pentru aproximativ jumatate dintre posturile scoase la concurs a nemultumit conducerea ISJ si impune adoptarea altor masuri. „Noi am numit cu delegatie o seama de directori, iar dintre acestia 60 nu s-au prezentat la concurs. E drept ca 25 dintre ei nu au indeplinit conditiile, având mai putin de patru ani pâna la pensie, insa ma intreb de ce nu au venit ceilalti? Si de ce nu s-au prezentat alti candidati din scolile respective, pentru ca noi n-am interzis nimanui participarea si nici n-am conditionat-o, asa cum s-a vehiculat, de apartenenta politica?!“, a declarat inspectorul scolar general prof. Carol Kovacs. Asa ca se va incepe cât de curând o analiza, in urma careia o seama de directori numiti cu delegatie isi vor pierde functia. „Nu e normal ca unui director sa-i fie teama de concurs. Dar necazul este altul, anume ca sunt scoli in care nu avem pe cine sa punem, iar directorii respectivi stiu asta“, a mai spus Kovacs.


ISJ trebuie de-acum sa ia avizele consultative din partea consiliilor locale si consiliilor de administratie din scolile respective, dupa care se va face numirea. Iar acolo unde consiliile se opun… „Daca nu avem aceste avize… legea nu spune ce trebuie sa facem. Probabil ca e permis ce nu spune. Il iau sau nu-l iau in calcul. E clar, insa, ca acolo unde un director nu are avizul consiliului local va avea si o misiune mai dificila“, a spus Kovacs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS