3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaptamâna Mare, Saptamâna Milosteniei

Saptamâna Mare, Saptamâna Milosteniei

Este Saptamâna Patimilor, in care toti bunii crestini incearca sa-si purifice sufletul de pacate. Sa-si plece ochii cu dragoste si intelegere catre semenii lor, mai mult sau mai putin pacatosi, sa se bucure alaturi de cei fericiti… Sa le intinda o mâna celor neajutorati.


S-a scris de doua ori despre ea in paginile GdS. Din pacate insa, nu a fost destul. Reamintim povestea Denisei Duta, in speranta ca Sfintele Sarbatori de Paste vor aduce lumina si in viata ei.


Intotdeauna a fost un copil bolnavicios. Nascuta la sapte luni, slabuta, firava, copila a avut mereu o anumita sensibilitate: obosea repede, avea ameteli, nu putea face fata nici macar jocurilor obisnuite vârstei. Câtiva ani mai târziu, dupa câteva investigatii, Denisa a fost diagnosticata cu astm bronsic. A urmat tratamentul recomandat de medic – un vaccin administrat gresit, care i-a provocat afectiuni ale glandei. Pe lânga starile de ameteala si oboseala care au persistat – intretinute si de un suflu sistolic – copila a inceput sa ia in greutate. Anul trecut insa, lucrurile au luat un curs nefericit, care a insemnat pentru Denisa inceputul unui cosmar greu de imaginat.


Doctori multi, diagnostice si mai multe


In primavara lui 2005, fetita a acuzat simptomele unei raceli aparent obisnuite: dureri de cap, ameteala, slabiciune. „Sta mereu cu capul acoperit, de-aia e bolnava“, povesteste Daniela, mama Denisei, despre diagnosticul dat de un specialist de la Spitalul nr. 1 din Craiova. „Are parul lung, transpira la ceafa si de-aia o doare capul. Sa ia niste medicamente si-o sa-i treaca“, a concluzionat medicul, imun la ingrijorarile mamei. Denisa a inghitit zile la rând hapurile care trebuia sa-i aline durerile de cap, dar in zadar. Mai mult, din toamna au aparut si semne de hepatita: dureri de stomac, febra. Mama si copil au mers la Spitalul nr. 3 din Craiova. „Nu e de noi, mergeti la nr. 1, la Interne!“, i-au sfatuit medicii. Au ajuns la Urgenta. De aici Denisa a fost preluata de Polixenia Stancu. „Nici nu s-a uitat bine, si i-a luat tensiunea. Era 15 cu 9, exagerat de mare pentru vârsta ei“, povesteste Daniela. In cele doua saptamâni de internare care au urmat i s-au facut Denisei fel de fel de investigatii. La externare, i s-a recomandat un tratament cu Nifedipin si Extraveral. Nici un semn de ameliorare insa, asa ca Daniela s-a intors in scurt timp la spital, cu fetita pe brate. Au urmat alte investigatii, la sectia de cardiologie. Aici – alta gaselnita: stenoza (displazie) artera renala stânga, adica „o vena strangulata la rinichiul stâng“, dupa cum au explicat specialistii. La nici 13 ani, Denisa Duta prezenta un diagnostic de-a dreptul infricosator: „1. HTA secundara renovasculara, 2. stenoza artera renala stânga, 3. suflu sistolic gradul doi, 4. obezitate, 5. sindrom cefalalgic, 6. astm bronsic“.


Bucuresti, ultima sansa


Statea in pat de ore bune. Se uita la televizor, singura distractie care sa nu-i solicite copilei prea mult efort fizic. Se mai intrerupea uneori, sa raspunda la intrebarile fara sir ale bunicii. Ii parea rau de ea. Saraca, era bolnava de când o stia: intâi ciroza hepatica, mai târziu o tumora la cap. In iarna, batrâna a fost in coma diabetica, iar de vreo luna a aflat ca fibromul uterin s-a transformat in cancer. Numai necazuri, isi zicea Denisa, pastrând pe chip un zâmbet linistit. Parca ar fi blestemate: si ea, si bunica-sa, atât de bolnave! Numai maica-sa stia cât se chinuia cu amândoua! Pâna acum un an, lucrurile mai mergeau cum mergeau. Parca nu erau asa multe problemele. Mai era scoala, care o mai scotea cât de cât din monotonia si tristetea de acasa. Din toamna insa, n-a mai putut face un pas afara din curte. A intrerupt anul si a ramas tintuita in pat. Zi si noapte, sarbatori sau zile obisnuite, Denisa a trebuit sa-si indure neputinta. Si totusi, o data a plecat: in ianuarie, dupa articolul aparut in Gazeta de Sud, oameni extraordinari au ajutat-o sa mearga la Târgu Mures, singurul loc unde, au spus medicii, putea sa-si faca niste analize speciale care sa-i stabileasca diagnosticul. Nu era o excursie de placere, dar era atât de necesara! Acolo i-au spus ca stenoza „descoperita“ la Craiova era o eroare. Si ca ar avea o boala rara – Ferocromocitom – dar ca pentru asta e nevoie de o tomografie nucleara, care sa confirme diagnosticul. Si ca va trebui sa mearga la Bucuresti, la Fundeni.


Rugaciune de Paste


Coplesita de griji, aflata la capatul puterilor si fara nici o posibilitate financiara in afara alocatiei si a ajutorului social, mama Denisei a scris iarasi Gazetei, chiar pe 8 martie. Dezamagirea femeii a fost cumplita. Doar doi cititori au raspuns apelului adresat de redactorul GdS. Din pacate, ajutorul oferit de acestia era departe de a se numi unul de bun simt. Aluzii indecente si chiar propuneri raspicate de a oferi „ceva in schimbul“ salvarii fiicei sale au demoralizat-o complet pe femeie. Nu si-ar fi imaginat nicicând ca nenorocirea unor oameni poate trezi instincte atât de murdare. A plâns ceasuri in sir, strângându-si la piept copila aproape pierduta. Au trecut zile, saptamâni. In cele din urma, rapusa de disperare, cu singura dorinta de a-si salva fiica, Daniela a decis sa mai incerce o data: Denisa are nevoie de ajutor! E doar Saptamâna Patimilor, când toti crestinii trebuie sa fie mai curati, mai frumosi la suflet, mai buni. Poate acum, cineva se va indura de tineretea ei plapânda si ii va oferi sansa sa traiasca!


Suficienta o dezamagire…


Denisa Duta este un copil frumos de numai 13 ani. Boala pe care o are necesita o internare la Spitalul Fundeni din Bucuresti si o tomografie nucleara care costa câteva milioane lei. Facem un apel catre cititorii Gazetei de Sud care nu au dezamagit niciodata: daca aveti posibilitatea, ajutati-o! Veti da nastere unei noi vieti – puternice si frumoase! Cei care vor sa-si ofere sprijinul sunt rugati sa sune la redactia GdS. Din dorinta ca intâmplarile nefericite petrecute luna trecuta sa nu se repete, nu publicam adresa si numarul de telefon ale Denisei. Va multumim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS