8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de sateni refuza evacuarea

Mii de sateni refuza evacuarea

Ore de cosmar pentru oamenii din comuna doljeana Bistret. Autoritatile au dat marti noapte alarma, care nu a mai sunat de 40 de ani, anuntând inceperea evacuarii locuitorilor din fata apelor Dunarii.


„Va rugam sa intelegeti, evacuarea este strict necesara. Indreptati-va spre camioane“, a fost mesajul pe care l-au auzit ieri oamenii din Bistret, Cârna, Plosca si Sapata. Pentru prima data dupa zeci de ani, de la ultimele inundatii din anii ’70, in comuna s-au auzit sirenele. Noaptea trecuta s-a dat ordinul de evacuare. Unii au inteles situatia si au plecat inca de marti noapte. Cei mai multi insa refuza sa isi paraseasca locuintele pentru ca nu vor sa-si lase animalele si gospodaria prada apelor si hotilor. Digul din localitate poate ceda in orice moment, iar autoritatile au dat noaptea trecuta ordin de evacuare. Pâna acum, dintre cei peste 2.500 de localnici din Bistret, câteva sute au parasit localitatea de bunavoie. Din Plosca plecasera aproape 50 de oameni din cei aproape 1.000 pe care ii are satul, iar din Cârna aproape 200 de sateni isi facusera bagajele. Din 1.500 de locuitori ai satului Sapata, pâna ieri plecasera aproximativ 100. In jurul orei 16.00, autoritatile au decis ca vor fi evacuati toti oamenii din calea apelor, acest lucru insemnând ca se poate interveni si in forta. „Incercam sa convingem oamenii sa plece de buna-voie, dar, daca trebuie, vom trece la evacuarea in forta. Localnicii se tem de evacuare pentru ca hotii le pot lua lucrurile, insa noi suntem aici sa le pazim“, a declarat col. Nicolae Popa, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj. Sinistratii au fost transportati la liceul din localitatea Bârca, aflata la 15 kilometri de Bistret, unde Crucea Rosie le-a pus la dispozitie 150 de saltele si paturi. Oamenii nu au apucat sa ia decât actele, banii si câteva alimente pentru noapte.


Cei care au venit si cu animalele le-au adapostit intr-un garaj din curtea liceului.


„Suntem olteni cu capul sec si nu ne inecam“


Si-au urcat copiii si lucrurile cele mai bune in carute si masini si au plecat la rude, in timp ce Dunarea sapa in continuare la baza digului din Bistret, care poate ceda in orice moment.


Localnicii au primit cu revolta ordinul de evacuare si multi dintre ei nu vor sa-si paraseasca locuintele. „Nu plecam, ca nu vine apa. Se intinde pe câmpurile astea si mai sunt si digurile care ne apara. Suntem olteni cu capul sec si nu ne inecam. Pe deasupra, avem si cizme de cauciuc in picioare“, a spus mai mult in gluma Florea Ilie, din Bistret.


Cei mai multi localnici stau adunati la porti pentru a vedea ce se mai intâmpla pe ulita, evacuarea fiind ultimul lucru la care se gândesc. „Ce o vrea Dumnezeu. In Plosca m-a mai inecat apa odata, când eram tânara. Daca o fi sa vina apa, am sa scap din nou daca vrea Cel de Sus, daca nu, oricum, sunt batrâna“, a spus Floarea Staicu, de 86 de ani, din localitate.


„Sa se termine odata cu alarmele. Nu vreau sa ma duc la Bârca sa mor de foame. Nu a venit apa nici cât sa ma spal pe mâini, iar la noi in Bistret niciodata nu au fost inundatii, nici macar in ’70“, a spus Mitu Gavan, in ciuda avertismentelor autoritatilor. „Noi trebuie sa garantam viata oamenilor. Ei trebuie sa inteleaga ca e necesar sa asculte sfatul autoritatilor si sa plece din calea apelor. Mai sunt unii care spun ca nu a venit niciodata apa in comuna, insa Dunarea nu a avut acest debit din anul 1895, când nici nu cred ca erau asezate toate vetrele satelor de aici. Trebuie sa evacuam toti oamenii pentru evitarea oricarui risc. Nimeni nu poate garanta cât poate tine acest dig“, a mentionat gen. Vladimir Secara, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta Bucuresti. Si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a ajuns ieri pentru un sfert de ora in comuna Bistret, a declarat ca evacuarea oamenilor este necesara. „Singura masura care se impune este evacuarea pentru ca in situatii exceptionale se impun masuri exceptionale“, a precizat premierul.


Evacuati cu ajutorul preotilor


Ieri, autoritatile au interzis accesul in zona, iar pe dig nu au mai putut trece decât jandarmii si militarii care incercau sa tina sub control apa. Mai multi scafandri au coborât la baza digului si au incercat sa opreasca infiltratiile.


Initial, s-a luat decizia ca digul de la Bistret sa fie dinamitat pentru a scadea presiunea apei. „S-a decis crearea unei brese in dig pentru a da drumul apei care pune in pericol satele de mai jos de Bistret. Nu s-a stabilit inca ora si locul unde se va face bresa, insa se pare ca apa va fi dirijata pe terenurile din zona Nedeia – Macesu. Deja au sosit specialistii care se ocupa de explozibil si s-au adus materialele“, a declarat subprefectul Ionel Ciobotea in jurul orei 13.00. Dupa o sedinta de aproape doua ore s-a decis ca spargerea digului nu este o solutie. „Am hotarât sa lucram in continuare pentru obturarea trecerii apei prin dig in paralel cu evacuarea populatiei, pentru ca nimeni nu poate garanta cât o sa tina acest dig. S-a renuntat la ruperea digului deoarece cotele terenului nu permit acest lucru“, a mai spus generalul Vladimir Secara.


In zona localitatilor Bistret, Cârna, Plosca si Sapata actioneaza 89 de politisti din cadrul IPJ Dolj, 30 politisti de frontiera, 120 de militari, 117 jandarmi, 24 de pompieri de la ISU Olt si 40 de pompieri din cadrul ISU Dolj. Insa localnicii nu sunt speriati de toata aceasta desfasurare de forte si o data cu lasarea serii s-au inchis in case pentru a nu fi evacuati. Autoritatile si jandarmii au plecat cu mic cu mare prin sat ca sa-i induplece pe oameni sa plece si pentru a fi si mai convingatori acestia au apelat la ajutorul preotilor din Bistret, ca olteanul e om cu frica lui Dumnezeu si deschide poarta ca sa intre parintele.


Evacuare la Bechetul Vechi


1.100 de persoane din Bechetul Vechi se pregateau ieri-seara sa-si paraseasca locuintele din cauza infiltratiilor din digul orasului. Autoritatile au luat decizia de evacuare deoarece digul poate ceda in orice moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII