15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiaristii TVA, trimisi in judecata

Ziaristii TVA, trimisi in judecata

Tribunalul Dolj a decis sâmbata ca Bogdan Berneanu si Tibi Patru sa fie judecati in stare de arest preventiv, pentru savârsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au decis vineri trimiterea in judecata a unui grup de ziaristi craioveni acuzati ca ar fi pus la cale si obtinut o restituire ilegala de TVA de aproximativ 5,5 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Jurnalistii Bogdan Berneanu, de 34 de ani, si Tibi Patru, de 47 de ani, au fost deja arestati preventiv pentru 30 de zile, in baza unui mandat emis de Tribunalul Dolj, iar invinuitii Mihai Gavrila, de 25 de ani, Simona Mladin, de 28 de ani, si Vergica Diaconu, de 46 de ani, s-au ales cu interdictia de a parasi localitatea. Cei cinci au fost acum deferiti justitiei pentru savârsirea mai multor infractiuni, dintre care nu lipsesc inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, falsul in inscrisuri, spalarea de bani si asocierea in vederea savârsirii de infractiuni.


Primind rechizitoriul procurorilor, Tribunalul Dolj a decis sâmbata asupra mentinerii arestului preventiv fata de Berneanu si Patru si pe durata judecarii cauzei.


Tranzactie fictiva cu utilaje tipografice


Dupa cum au stabilit procurorii, Tibi Patru si Bogdan Berneanu s-au inteles sa incheie o tranzactie fictiva intre firmele SC OLTIB ULTRA SRL Craiova (care il avea printre asociati pe Patru) si SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova (condusa din umbra de Berneanu). Tranzactia viza achizitionarea si receptionarea unor utilaje tipografice, care insa nu s-au aflat niciodata in patrimoniul SC OLTIB ULTRA. Procurorii au ajuns la concluzia ca obiectivul acestei intelegeri privind tranzactia fictiva ar fi fost inca de la inceput obtinerea unei rambursari ilegale de TVA de la DGFP Dolj.


Vânzarea-cumpararea presupuselor utilaje tipografice, care ar fi valorat aproximativ 35 de miliarde de lei, s-a efectuat in iunie 2004, prin intermediul unor apropiati ai celor doi: Vergica Diaconu (administrator la SC OLTIB ULTRA SRL Craiova), Simona Mladin (jurist la SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova) si Mihail Gavrila (administrator la SC MEDIA GRUP GAZETA SRL, care isi asternusera semnaturile pe documente care atestau operatiunea comerciala fictiva derulata intre cele doua societati. In baza documentelor false, firma SC MEDIA GRUP GAZETA SRL – care, la acea vreme, edita ziarul Gazeta de Craiova – a solicitat si obtinut de la DGFP Dolj o rambursare ilegala de TVA de 5.555.926.754 lei.


In august 2004, DGFP Dolj a virat suma de circa 5,5 miliarde de lei in contul SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova. In baza unor contracte fictive privind creditarea acestei societati, jurista Simona Mladin a retras din contul de la Banca Transilvania cea mai mare parte a sumei. Conform procurorilor, banii i-ar fi fost dusi lui Bogdan Berneanu, o parte din ei ajungând si la Tibi Patru.


Tibi Patru, initial martor, ulterior inculpat


Cercetarile in acest caz au fost efectuate initial de Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj. Pe 19 septembrie 2005, politistii au incheiat cercetarile si au propus Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova trimiterea in judecata a patru invinuiti: Mihail Gavrila, Simona Mladin, Bogdan Berneanu si Vergica Diaconu. Tibi Patru figura doar ca martor in dosar, la acea data.


Dosarul s-a tot plimbat intre Parchete, prinzând un moment de modificare a competentelor. A ajuns pâna la urma la Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT. Aici, in urma reaudierii unor martori, a fost pus sub acuzare si Tibi Patru. Acuzatiile erau aceleasi ca pentru intregul grup: de la inselaciune pâna la asociere in vederea savârsirii de infractiuni.


Procurorii DIICOT l-au considerat pe Tibi Patru drept recidivist, conform cazierului acestuia, care indica faptul ca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru santaj, sentinta pronuntata de o instanta din Harghita. Daca va fi gasit vinovat si va primi o condamnare cu inchisoarea in urma restituirii ilegale de TVA, Patru va trebui sa-si efectueze si pedeapsa restanta.


Incendiu suspect


Masina avocatului craiovean Eugen Ciontu – un BMW parcat pe strada Simion Stoilov din Craiova – a fost distrusa de un incendiu in noaptea de 16 spre 17 martie. Pompierii au stabilit ca focul a fost pus intentionat de un rauvoitor. Cazul se afla acum in cercetare la Biroul de Investigatii Criminale al Politiei Municipiului Craiova. Avocatul le-a declarat anchetatorilor ca ar putea fi vorba despre o razbunare a unora dintre cei implicati in dosarul restituirii ilegale de TVA de care au beneficiat Tibi Patru si Bogdan Berneanu. Mentionam ca Eugen Ciontu este aparator al Simonei Mladin, inculpata in dosarul mentionat si autoare a unor dezvaluiri care au dus la arestarea lui Patru si Berneanu. Mai mult, Ciontu este unul dintre procurorii exclusi din magistratura in urma scandalului „porno-procurorilor“, de care Tibi Patru si Bogdan Berneanu n-au fost straini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII