22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCauza toxiinfectiei, necunoscuta

Cauza toxiinfectiei, necunoscuta

Autoritatile medicale doljene nu au reusit sa identifice sursa toxiinfectiei sau intoxicatiei care a dus pâna acum la spitalizarea a 22 de copii din judetul Dolj: 15 din Daneti, sase din satul Brabeti si unul din satul Braniste, comuna Podari. Potrivit prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Dolj, desi au fost prelevate probe de la copiii internati si s-a facut analiza alimentului banuit ca ar fi produs imbolnavirea in masa (bomboanele de pom), nu s-a reusit identificarea agentului patogen. „Rezultatul analizelor microbiologice efectuate pâna in momentul de fata este neconcludent, nu am reusit sa aflam cauza. Analizele vor fi repetate, urmând ca peste doua-trei zile sa avem rezultatele“, a declarat Mogos.


Directorul DSP Dolj a mai spus ca desi nu s-a gasit vinovatul, inspectorii sanitari din cadrul departamentului de medicina preventiva al DSP Dolj au decis amendarea unuia dintre preotii Fundatiei „Cuvântul care Zideste“, care a scos bomboanele de pom cu mâna din ambalajul original, pentru a le pune in pungi de plastic, inainte sa fie impartite copiilor din unitatile de invatamânt.


Copiii ramân internati


Directorul DSP Dolj a mai spus ca starea de sanatate a copiilor internati este destul de buna in momentul de fata, insa s-a stabilit ca externarea lor mai poate astepta pâna in momentul in care va fi gasita o explicatie privind cauza imbolnavirii. Contactata telefonic de reporterii GdS, Ramona Ionica, asistent social in cadrul Fundatiei „Cuvântul care Zideste“, a sustinut ca amenda, in valoare de un milion de lei, a fost aplicata de inspectorii sanitari intregii fundatii, nu unui reprezentant anume al acesteia. „Cred ca a fost vorba de o neintelegere. Nu putem sa spunem mai mult decât ca asteptam si noi rezultatele analizelor medicale pentru a afla daca copiii s-au imbolnavit din cauza bomboanelor“, a adaugat Ramona Ionica.


Incepând de joia trecuta, 22 de copii de gimnaziu din localitatile sus-mentionate au fost transportati la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, acuzând simptome de toxiinfectie alimentara. Alti noua copii din comuna Daneti au acuzat simptome asemanatoare, dar mai usoare si au primit ingrijire la domiciliu. Copiii s-au imbolnavit la câteva ore dupa ce ar fi mâncat la scoala bomboane de pom. Dulciurile au fost donate prin intermediul Fundatiei „Cuvântul care Zideste“ a Mitropoliei Olteniei si in alte 15 localitati din Dolj, insa aici nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS