27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatul poporului - institutia care recomanda

Avocatul poporului – institutia care recomanda

Avocatul poporului si-a facut simtita prezenta de câteva saptamâni si la Craiova. Biroul teritorial functioneaza in cladirea noua a primariei, unde cei doi functionari asteapta petitionarii.


Aparuta ca efect al Legii nr. 37/1997, institutia Avocatul poporului parea ca murise la nastere daca avem in vedere ca ani buni a functionat mai mult ca o obligatie fata de Uniunea Europeana decât ca o necesitate a vietii democratice. Abia de putin timp s-au deschis birouri teritoriale care actioneaza pe raza de competenta a Curtilor de Apel. Avocatul poporului este o autoritate publica, autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica. Desi nu se substituie nici unei autoritati publice, activitatea sa are caracter public. Functia de avocat al poporului este asimilata cu functia de ministru, iar functiile celor patru adjuncti sunt asimilate cu cele de sefi de departamente. Institutia, prin seful sau, are dreptul sa declanseze anchete proprii, sa ceara administratiei publice orice informatie sau document necesar anchetei sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii autoritatilor administratiei publice si de la orice functionar care poate da informatiile necesare solutionarii petitiilor.


Sa mori cu dreptatea in mâna asistat de avocatul poporului


Cetatenii care se considera nedreptatiti de deciziile institutiilor statului pot face petitii scrise care, pentru regiunea Oltenia, se depun la Biroul teritorial din Craiova situat in sediul nou al primariei. Functionarii Avocatului poporului sunt obligati sa raspunda petitionarului si, in cazul in care cetateanul are dreptate, sa emita catre institutia statului care a gresit o recomandare ce nu poate fi supusa nici controlului parlamentar, si nici controlului judecatoresc. Prin recomandarea emisa, Avocatul poporului sesizeaza autoritatea administratiei publice asupra eventualei ilegalitati a actelor sau a faptelor administrative. Ramâne la latitudinea autoritatii administrative sa ia sau sa nu ia in seama recomandarea facuta. Altfel spus, chiar daca petitionarul are dreptate, pe care i-o confirma si Avocatul poporului, lucrurile pot ramâne ca la inceput daca nimeni nu vrea sa ia in seama recomandarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII