12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOscarul femeilor, in varianta olteneasca

Oscarul femeilor, in varianta olteneasca

Invitati celebri, statuete primite cu emotii si discursuri de multumire, presarate din când in când cu momente artistice, totul transmis in direct de un post de televiziune. Nu este vorba de celebra ceremonie de decernare a premiilor Oscar, ci de un spectacol dedicat femeilor organizat chiar in Cetatea Baniei.


Mare zarva marti seara in fata Teatrului liric „Elena Teodorini“! In ciuda zapezii care cadea necontenit, doamne imbracate elegant si domni la costume (prezenti numai in postura de invitati sau insotitori ai doamnelor) venisera sa participe la Gala Femeilor anului 2005. Initiativa a apartinut filialei doljene a Partidului Democrat si a adunat laolalta personalitati craiovene din domeniul artei, mass-media, afacerilor si, bineinteles, politicii.


Maestrii de ceremonii au fost actorii Alexandra Velniciuc si Marian Politic. Imbracata intr-o fusta neagra pâna la genunchi si un sacou roz cambrat care ii punea in evidenta silueta zvelta, actrita (care poate fi urmarita jucând si la Teatrul National din Craiova in piesa „Steaua fara nume“, de Mihail Sebastian) a fost o prezenta agreabila pe parcursul intregului spectacol.


Si ca orice ceremonie festiva, premiul de la fiecare categorie era anuntat si inmânat de o personalitate. Astfel, printre cei care au urcat pe scena pentru a oferi premiul s-au numarat: Oreste, Tudor Gheorghe, Alexandru Bindea, Catalin Saizescu, precum si alte persoane publice din Craiova. Discursul de deschidere i-a apartinut senatorului Radu Berceanu care le-a urat femeilor o primavara frumoasa.


Cealalta femeie din viata lui Solomon


O alocutiune a rostit si primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a vorbit despre cele doua femei din viata lui: sotia si Craiova (careia i-a dedicat chiar o poezie). La categoria discurs ne-adecvat momentului ar putea fi incadrat actorul Alexandru Bindea, care, uitând probabil ca se afla la o gala dedicata femeilor, inainte de a inmâna premiul a spus doua bancuri misogine (mizând poate pe faptul ca doamnele au simtul umorului foarte dezvoltat). In ceea ce priveste premiile, fiecare dintre cele 14 sectiuni a avut trei nominalizate din care s-a ales o câstigatoare.


Mai mult sau mai putin emotionate la ridicarea premiului, fiecare dintre cele 14 femei ale anului 2005 au rostit câteva cuvinte. In timp ce unele doamne sau domnisoare au avut inspiratia sa insereze câteva glume in discursul de acceptare a premiului (precum profesorul de ceramica Elena Berindean sau redactorul Gazetei de Sud, Mioara Dragalina), alte câstigatoare s-au aratat surprinse si totodata emotionate de distinctie (printre acestea s-au numarat chiar „vedete“ din mass-media locale, ca Loredana Chimoiu sau Laura Pumnea). Spre deosebire de celelalte triumfatoare care au dedicat premiul mamelor sau celorlate femei, scenografa Lia Dogaru a tinut sa multumeasca celor doi barbati din viata sa: tatal si logodnicul artistei. Si pentru ca aceasta ceremonie sa nu devina plictisitoare, decernarea premiilor a fost intrerupta din când in când de momente artistice. Tudor Gheorghe (care a tinut sa-si exprime regretul ca nu a putut participa la manifestarea Zilelor „Marin Sorescu“ si s-a revansat recitând una din poeziile scriitorului), artisti ai Teatrului liric „Elena Teodorini“, Andra si Gabriel Dorobantu le-au cântat si incântat pe doamnele si domnisoarele prezente in sala. Din pacate, pentru ca evenimentul s-a desfasurat in timpul saptamânii, multi dintre cei prezenti s-au vazut nevoiti (a doua zi au mers la slujba!) sa paraseasca sala de spectacole inainte de terminarea evenimentului.


Femeile anului 2005


Iata care este lista integrala a femeilor premiate in cadrul spectacolului:


Sectiunea arte plastice – Elena Berindean


Sectiunea activitate in domeniul sanatatii – Elena Ionita


Sectiunea TV – Laura Pumnea


Sectiunea TV corespondenta – Loredana Chimoiu


Sectiunea presa scrisa – Mioara Dragalina


Sectiunea radio – Andra Cojocaru


Sectiunea sport – Madalina Iordachioiu


Sectiunea teatru – Lia Dogaru


Sectiunea educatie invatamânt universitar – Cristiana Teodorescu


Sectiunea femei in uniforma – Lucia Fitarau


Sectiunea afaceri – Angela Camenita


Sectiunea manager in unitati scolare – Luminita Ţinea


Sectiunea ONG – Carla Stoica


Sectiunea opera – Georgeta Fangli-Dobre


De asemenea, trei premii speciale au fost acordate: Ancai Pospai, lui Carmen Dobrisan si Gabrielei Rusu-Pasarin. Premiul pentru intreaga activitate in 2005 a fost obtinut de Mariana Leferman, iar cel de excelenta de Geta Luchian-Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS