13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInfiltratiile de gaze ameninta locuintele din Lalosu

Infiltratiile de gaze ameninta locuintele din Lalosu

La Prefectura Vâlcea a fost convocat ieri Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru clarificarea problemei infiltrarii de gaze inflamabile in fântânile localnicilor din satele Portaresti si Mologesti din comuna Lalosu. La intâlnire au luat parte reprezentanti ai tuturor institutiilor, precum si ai agentilor economici implicati in transportul de produse petroliere sau gaz metan prin reteaua de conducte care traverseaza localitatea.


Sursa infiltratiilor de gaze, necunoscuta


Specialistii din industria petroliera si sefii de institutii n-au ajuns la nici o concluzie clara in privinta provenientei gazului ajuns in fântânile localnicilor. Au fost dispuse masuri pentru prevenirea incendiilor care ar putea fi provocate de aprinderea emanatiilor de gaz. In opinia reprezentantilor conducerii judetului, acestea nu sunt insa suficiente pentru prevenirea accidentelor. „Am intrat intr-o stare de urgenta. Am deplasat la fata locului echipaje de pompieri pentru a putea interveni in caz de producere a incendiilor. Din fântânile localnicilor de mare adâncime, cu diametre de 40-45 de centimetri, iese gaz. Daca ajunge cineva in zona cu o tigara, gurile fântânilor se aprind, iar flacara are o culoare albastruie. Nu rezulta fum in urma arderii. In orice caz, situatia este demna de filmele SF, pentru ca deocamdata nu exista nici o logica in privinta modului de degajare a gazului in pânza freatica si apoi in fântânile oamenilor“, a declarat Anuta Handolescu, prefectul judetului Vâlcea. Pentru a asigura alimentarea cu apa a populatiei, in zona au fost aduse mai multe recipiente. Ca o masura preventiva, a fost solicitat si un aparat de purificare a apei potabile.


Casele localnicilor, in pericol


Reprezentantul guvernului in teritoriu a adaugat ca pe lânga inconvenientul lipsei de apa potabila, localnicii risca sa-si dea foc la propriile gospodarii. „Este posibil ca aceste acumulari de gaze sa se produca si in pivnitele localnicilor sau chiar in casele acestora. Nu este nevoie decât de o scânteie si iau foc. De asemenea, exista pericolul de asfixiere pentru cei care din curiozitate incearca sa vada care sunt cauzele infiltratiilor. De aceea, in perioada imediat urmatoare, conducerea localitatii va trebui sa instiinteze fiecare familie in privinta riscului la care se expune si totodata sa-si ia masuri de prevenire a acestor incidente. Printre acestea se regasesc aerisirea beciurilor si a camerelor in care se simte miros de gaz“.


„In zona am inteles ca exista mai multe câmpuri de extractie a gazului natural de catre o societate, Toreador International, care ar fi concesionat mai multe suprafete de teren pentru a extrage zacamântul. Chiar daca pungile de extractie se afla la câteva mii de metri adâncime, trebuie verificat atent daca nu exista scapari de gaz in pânza freatica“, a spus Liviu Viorel Nemes, comandantul-sef adjunct al Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta,


Avertismentele autoritatilor, ignorate de localnici


Cele 29 de familii care au fântânile afectate traiesc cu spaima ca ar putea sari in aer in orice moment. „Ne e frica sa mai stam in casa. Avem si butelia si aragazul aici aproape de fântâna. Ne e frica sa mai dam drumul sa facem mâncare. Luam foc. Sarim in aer cu asa ceva. Iese flacara de doi metri la fântâna. Nu putem sa mai stam aici“, declara cu lacrimi in ochi Curca Alexandrina.


Unii localnici vad in acest necaz o posibila sursa de imbogatire. Lui Constantin Cernitu nu-i este teama ca ar putea ramâne fara casa. De mai mult timp suporta mirosul de gaze, dar acum i-a venit ideea sa anunte autoritatile, poate, poate o sa scoata ceva bani de pe urma faptului ca fântâna lui a fost prima de unde a iesit miros de gaze. „Asteptam sa ne despagubeasca sau sa ne faca o sonda in zona pentru ca sunt gaze foarte puternice“, a afirmat Cernitu, cel care a anuntat autoritatile judetene, inca din luna octombrie a anului trecut, despre acest fenomen. Autoritatile locale ridica insa din umeri când vine vorba de despagubiri, desi oamenii spus ca au investit zeci de milioane de lei pentru a sapa puturile. „Am dat o gramada de bani, 20 de milioane, vara trecuta, si nu avem apa in curte sa bem“, a spus Alexandrina Curca.


„Astia cu sondele lor sunt de vina“


In timp ce oficialii cauta sa identifice posibilii vinovati de aceasta situatie, localnicii nu mai au dubii. De vina sunt cei de la Petrol care au „venit cu americanii“ si au reactivat niste vechi sonde de petrol. „Cine sa fie de vina?! Astia cu sondele lor. Au venit acum si le-au sapat din nou. Aici au fost sonde stocate de acum 20-30 de ani si acum le-au rascolit ei. Ia uitati-va cum este apa. Galbuie. O poti folosi numai sa uzi gradina, când o fi de udat, ca in rest… nici la gaini nu le-o poti da sa bea“, a sustinut Nicolae Curca.


In prezent, localnicii folosesc pentru gatit si pentru adapatul animalelor apa de la trei fântâni stradale aflate in apropiere. Desi Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta le-a pus la dispozitie o cisterna cu doua tone de apa, nimeni nu a trecut sa-si umple galetile de acolo. „Stam aici pentru a asigura apa potabila locuitorilor care au fântânile afectate, dar pâna acum nu a venit nimeni sa ia apa de la noi“, a mentionat un pompier.


Analiza


In perioada imediat urmatoare, o comisie mixta compusa din reprezentanti ai tuturor societatilor din industria petroliera precum si membri ai CJSU Vâlcea vor analiza la fata locului posibilele cauze care ar putea duce la infiltratiile de gaz. Totodata, conducerea DSP Vâlcea a primit ca sarcina sa supravegheze in permanenta calitatea apei din fântânile unde mai este potabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS