15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerile fostului general SPP Sucata, in vizorul procurorilor

Afacerile fostului general SPP Sucata, in vizorul procurorilor

O echipa de control a descoperit, in urma unei verificari, nereguli financiare grave la societatea ITUC INDUSTRY, apartinând omului de afaceri Cristian Ducu si fiicei generalului Mihai-Florin Sucata, fostul sef al Corpului de Control al Serviciului de Paza si Protectie (SPP). Pentru ca unele dintre faptele constatate constituie infractiuni, inspectorii fiscali au sesizat organele de ancheta penala.


Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a transmis organelor de cercetare penala, Politie si Parchet, un dosar privind infractiunea de stopaj de sursa. Este vorba de o suma de peste doua miliarde de lei, reprezentând impozite pe veniturile din salarii si contributiile la asigurarile sociale, care au fost oprite angajatilor, dar nevirate la bugetul de stat.


Pentru aceste fapte, membrii Consiliului de Administratie al societatii si contabilul-sef vor fi cercetati penal. Organele fiscale au mai stabilit, in urma controlului, obligatii fiscale la bugetul de stat, si anume impozit pe profit, in suma de peste 900 de milioane de lei vechi, ca urmare a inregistrarii in contabilitate a unor cheltuieli fara documente justificative. De asemenea, echipa de control a mai stabilit TVA suplimentar in suma de peste 500 de milioane de lei, pentru ca nu s-a acceptat de la deducere TVA pentru cheltuieli destinate unor operatiuni netaxabile si pentru ca nu s-a colectat TVA pentru materialele recuperate din casarea unor mijloace de transport. In plus, organele fiscale au mai calculat un impozit pe venit pentru microintreprinderi mai mare cu 390 de milioane de lei. Controalele continua si la alte patru firme apartinând cuplului de afacerisiti Ducu – Sucata.


TPSUT, golita de bunuri de cuplul Ducu – Sucata


ITUC INDUSTRY face parte dintr-un lant de firme detinute de Ducu si Sucata. Pe lânga aceasta, cei doi mai apar ca actionari la societatile ATU SA si ITUC SA, ambele cu sediul in Motru. De fapt, firmele ATU, ITUC si ITUC INDUSTRY s-au desprins din TPSUT, preluând de la aceasta utilajele, dar si angajatii.


TPSUT Motru a fost scoasa la privatizare la sfârsitul anului 1999, fiind cumparata de firma LAMDIM TRADING SRL detinuta de Ducu. Acesta a luat-o la un pret mic pentru ca avea datorii de 100 de miliarde de lei, dar s-a angajat ca va face investitii pentru a o rentabiliza. Acest lucru nu s-a intâmplat, iar pe lânga aceasta societate au inceput sa apara si alte firme ale lui Ducu, care prestau acelasi gen de activitate ca si TPSUT. In anul 2000 este infiintata firma ATU SA, actionarii principali fiind Ducu, cu 49% din actiuni, si generalul Mihai-Florin Sucata, pe atunci seful Corpului de Control al SPP, cu 48%. Acestia infiinteaza apoi alte doua societati, ITUC si ITUC INDUSTRY. La ultima apare ca actionar, in locul generalului, fiica acestuia, care detine 48% din actiuni.


Patrimoniul TPSUT este instrainat aproape in totalitate acestor trei firme. Chiar si sediul unitatii, un bloc cu trei etaje, este vândut acestor firme, astfel incât, in prezent, TPSUT nu mai are nici sediu. TPSUT se afla in prezent in procedura de lichidare. Administratorul judiciar a considerat ca aceste bunuri au fost vândute ilegal si a cerut instantei de judecata anularea tranzactiilor, procesul fiind in curs de judecare.


Intre timp, firma LAMDIM, detinatoarea TPSUT, a fost vânduta unor arabi dubiosi, pe care nu i-a vazut nimeni prin Motru. Generalul Sucata si-a dat demisia din functie la sfârsitul anului trecut, dupa ce in presa au aparut unele dezvaluiri in legatura cu afacerile lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS