11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistul Defta si-a tras vila de bugetar

Politistul Defta si-a tras vila de bugetar

Candidatul la distinctia de „Politistul anului 2005“, seful de post de la Ostroveni, si-a facut o vila cât un bloc, rupând astfel gura oricarui politist doljean. Casa lui Marin Defta, cu o suprafata locuibila care, spun unii, s-ar apropia de 1.000 mp, nu se regaseste insa in declaratia lui de avere.


De-a lungul anilor, cotidianul Gazeta de Sud a prezentat in mai multe rânduri vilele, care mai de care mai impunatoare, pe care si le-au ridicat politistii doljeni din salariile lor amarâte de bugetari. Pâna si chestorul Dan-Valentin Fatuloiu, seful Politiei Române, ar deveni gelos, daca ar sti ce casa impunatoare si-a ridicat seful Postului de Politie Ostroveni din judetul Dolj, agentul-sef principal Marin Defta.


O casa cât un hangar


Asezata cât mai discret, dosita in spatele blocurilor din orasul doljean Dabuleni, casa lui Defta pare mica vazuta de la poarta, din strada Constantin Brâncoveanu. De acolo, arata ca o vilisoara „o târa“ mai rasarita, cum spun oltenii. Dimensiunea reala a imensei case a agentului Defta poate fi insa observata de la inaltime, mai precis din blocurile care o mascheaza. Abia asa, privitorul isi poate da seama ca „amarâta“ casuta a fostului militian poate fi comparabila cu un hangar pentru avioane.


Spun unii ca respectiva casa ar avea vreo 12 metri latime si aproape 40 de metri lungime. Dimensiunile ar putea fi exagerate, insa, daca am lua in calcul ca are parter, etaj, dar si un pod pretabil la mansardare, casa cu pricina ar insuma mai bine de 1.000 (?!) de metri patrati suprafata locuibila. Adica zece ari, in termeni agricoli. Cine mai are casa ca a lui sa ridice mâna sus! Iar cine nu sa dispuna o ancheta, macar pentru a lamuri cum si-a facut Defta casa. Pentru ca, Doamne fereste, si-o fi facut-o perfect legal, asa ca trebuie sa i se acorde prezumtia de nevinovatie si sa i se dea dreptul sa-si justifice financiar modalitatea in care si-a ridicat-o.


Neclaritati in declaratia de avere


Ca tot a venit vorba de cheltuieli, putem spune, pentru comparatie, ca firmele din Craiova ridica o casa la preturi in jurul a 150 de euro metrul patrat de suprafata locuibila. Chiar daca vila lui Defta nu este finisata, ci doar acoperita si dotata cu termopane, „casuta“ cu pricina tot ar fi trebuit sa coste vreo 100.000 de euro, adica trei-patru miliarde de lei. Pare cam mult pentru posibilitatile agentului Defta, daca aruncam o privire si pe declaratia sa de avere.


Conform ultimei declaratii de avere data de seful de post din Ostroveni pe 25.04.2005, Marin Defta avea in coproprietate cu sotia 3,7 ha de teren agricol in Ostroveni si o casa in Dabuleni, cumparata in 2004, având o suprafata de 96 mp si o valoare impozabila de… 1.200.000 de lei (?!). Dubioasa valoare! Pentru ca, in lei vechi, asta ar fi valoarea de impozitare doar pentru un cotet de gaini.


Trecând peste asta, trebuie sa mentionam ca, la data depunerii declaratiei de avere, agentul Defta mai detinea o Dacie 1310 din 1995 si un Cielo din 1996. Ca venituri anuale incasate, sunt mentionate salariul lui de politist (92.000.000 de lei) si salariul de invatatoare al sotiei (70.000.000 de lei), plus veniturile din activitati agricole ale consoartei (inca 40.000.000 de lei). Cu asemenea bani, familia Defta s-ar fi descurcat destul de greu, mai ales cu doua fete (una eleva, cealalta studenta) tinute la Craiova in locuinta inchiriata, plus bani de buzunar.


Imensa casa a lui Defta nu apare insa in ultima declaratie de avere. Pare de inteles daca stam sa ne gândim ca si-a ridicat-o anul trecut, in doar doua luni. Vecinii spun ca s-a apucat de lucrari la 1 septembrie 2005, iar in noiembrie era deja gata, având inclusiv acoperisul pus. Si ce acoperis: din tabla galvanizata, in solzi, cum au doar unele biserici si palate tiganesti, putini oameni obisnuiti facându-si asa ceva, pentru ca este mult prea migalos si greu de lucrat, basca faptul ca mâna de lucru costa enorm pentru o asemenea lucrare.


„Nu zic ca sunt usa de biserica sau ca am fost cinstit la viata mea“


Agentul-sef principal Marin Defta nu e prea vorbaret, când e sa spuna ceva de casa lui din Dabuleni. Povesteste ca, nedorind sa se intoarca acasa, la Rusanesti, si nici sa se stabileasca in localitatea de bastina a sotiei, Murgasi, pentru ca acolo „sunt oameni redusi“, si-a cumparat in 2000 o casa in Dabuleni (in declaratia de avere este mentionat anul 2004). Defta a mentionat ca imensa lui vila i-a adus si unele reclamatii – spre exemplu, ca n-ar avea autorizatie de constructie – dar ca poate sa justifice constructia fara nici o problema: „Eu chiar am avut ideea sa ma fotografiez lânga casa pe care am facut-o. Pot sa justific ceea ce am facut si nu-i nici o problema“. Sarindu-i in aparare, subalternul de la Postul de Politie Ostroveni, agentul principal Mirel Florea, a incercat sa apere imaginea sefului: „Stiti cum este? Deci a avut casa normala. Sefu’ a dat acoperisul jos si s-a mai ridicat cu un etaj“.


Politistul Defta recunoaste ca n-a fost tocmai cinstit in activitatea lui, dar ca n-a furat niciodata de la cetateni: „In 26 de ani de politie, n-am pus mâna in viata mea. Nu zic ca sunt usa de biserica sau ca am fost cinstit la viata mea… Când erau IAS-urile astea, mai luam fructe, un pahar de vin, dar in viata mea nu am luat de la cetatean. Mai bine am muncit, mi-am pus un bostan, am crescut animalul meu…“


„Asta e casa lui Defta?“


Am vrut sa aflam si punctul de vedere al conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj cu privire la casa pe care si-a construit-o agentul Defta. Uitându-se la poze, comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj, a ramas mut de uimire. In schimb, comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj, a avut un alt gen de reactie. Rostind de vreo sase ori la rând intrebarea: „Asta e casa lui Defta?“, pentru ca nu ii venea sa creada ce vedea, comisarul Enescu s-a uitat de mai multe ori când la fotografiile casei, când la declaratia de avere a politistului, apoi a „explodat“: „Ce-o face cu ditamai casa? Ce i-o trebui o asemenea casa? Cu ce bani o fi facut-o? In declaratia de avere vad ca nu are nici un credit pentru a-si face casa. Si totusi, ce-i trebuie atâta casa? Si-o face hotel?“.


Necesitatea unui asemenea palat, precum cel al agentului Defta, este de neinteles pentru seful IPJ Dolj: „Eu ma chinui de câtiva ani sa ma apuc sa-mi fac o casa si tot nu reusesc, asa ca pentru mine e de-a dreptul incredibil ce casa si-a facut seful de post din Ostroveni. Nici macar nu-i inteleg utilitatea – cred ca are vreo 15 camere – cât timp pentru o familie normala ar fi suficienta o casa cu trei-patru dormitoare“.


Comisarul Enescu a promis ca se va face o ancheta cu privire la modalitatea in care agentul Defta si-a ridicat o asemenea casa. Iar daca si-o va putea justifica pâna la ultimul termopan, noua nu ne ramâne sa-i ii uram agentului Defta decât sa obtina cât mai multe titluri de „Politistul anului“.


Candidat la „Politistul anului“


Incredibil, dar adevarat. Posesorul imensei vile, despre care conducerea IPJ Dolj habar n-avea, candideaza la distinctia de „Politistul anului 2005“. Agentul Marin Defta s-a facut remarcat pentru ca ar fi refuzat o spaga de 4.000 de euro de la un grup de traficanti de tigari netimbrate. Ar fi interesant de aflat daca echipa din fruntea IPJ Dolj va mai sustine acordarea acestei distinctii pentru Defta inainte de a se lamuri in ce conditii si cu ce bani si-a facut vila agentul mentionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS