14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAverile angajatilor primariei - strict secrete

Averile angajatilor primariei – strict secrete

Declaratiile de avere ale functionarilor publici si directorilor din Primaria Craiova sunt puse la pastrare de mai bine de noua luni, desi conform legii trebuia publicate pe internet sau in Monitorul Oficial.


Pe dosarele sutelor de functionari publici obligati sa-si declare averile si interesele s-a asternut praful. Din motive numai de ei stiute sau pur si simplu pentru ca nu cunosc legea, angajatii muncipalitatii platiti din bani publici tin la secret informatii de interes public care, in mod normal, ar trebui aduse la cunostinta opiniei publice tocmai pentru a preveni acumularea unor averi ilicite. Potrivit Legii nr. 115/1996, modificata si completata printr-o lege si doua ordonante de urgenta, ultima dintre ele emisa chiar anul trecut, declaratiile de avere se depun de „persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor publice centrale ori locale sau in cadrul institutiilor publice ori de interes public si personalul incadrat la cabinetul demnitarului (…) Declaratia de avere se publica pe paginile de internet ale autoritatilor si institutiilor publice care au incadrate persoane dintre cele prevazute in art. 2 din Legea nr. 115/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, sau in Monitorul Oficial al României, in termen de 30 de zile de la data depunerii“. Desi functionarii primariei si-au depus declaratiile de avere in mai 2005, nici pâna acum acestea nu au fost publicate pe internet sau in Monitorul Oficial.


Ce averi „ascund“ angajatii primariei


Dilly Serbanoiu, omul care il consiliaza pe primarul Solomon in probleme de revolutionari si drepturile omului, detine un teren de 4.200 de metri patrati in comuna Breasta, o casa de locuit pe strada Parului, un spatiu comercial pe strada Theodor Aman. Dilly se plimba cu o limuzina Audi A6, iar in 2004 a câstigat peste 200 de milioane de lei de la Severnav, societate din al carei Consiliu de Administratie face parte. De asemenea, detine actiuni la una sau mai multe societati comerciale ale caror nume nu le-a trecut, desi in declaratia de interes care trebuia depusa se mentioneaza ca autorul raspunde penal pentru caracterul incomplet al datelor mentionate. Nici celalalt consilier al primarului, Neculai Grigoras, nu o duce rau. Acesta detine un teren de 7.200 de metri patrati la Macesu de Sus, doua apartamente in centrul Craiovei, un autoturism Renault Clio si este actionar la SC Novus SA, unde are participatii in valoare de peste 90 de milioane de lei. Directorul Directiei Economice, Nicolae Pascu, detine un teren si doua apartamente in Craiova si un autoturism Volkswagen. De asemenea, are in conturi bancare 2.500 de euro si 9.335 de dolari. Pascu este actionar la SC Proiect SA si la BRD Societe Generale, institutia bancara câstigatoare a imprumutului de 700 de miliarde de lei pe care primaria il va contracta in perioada urmatoare. Sever Bordu, directorul adjunct al Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala din cadrul primariei, se „lauda“ cu 12.000 de metri patrati mosteniti in Vâlcea, cu doua apartamente in Craiova si o casa in Vâlcea, o Dacie si un Cielo si conturi bancare de 7.300 de dolari si 3.400 de euro. De departe, cel mai bogat director este, insa, Ioan Vacariu, seful Directiei Taxe si Impozite, fost director al sucursalei craiovene a Bancii Internationale a Religiilor si al SC Morarit Service. Vacariu detine 7.765 de metri patrati de teren agricol in Craiova, 1.000 mp categoria curti si 2.440 mp in Bralostita. Acesta mai detine doua case in Craiova, doua spatii de productie in Bralostita (Dolj) si Pasarani ( Gorj), doua autoturisme Volkswagen, un Cielo si masini agricole. Vacariu are in conturi bancare 24.000 de euro, 170.000 de actiuni la Morarit Service, la SC Vavipan si a obtinut venituri din chirii si ca membru in Consiliul de Administratie al SC Sucpi SA de 95 de milioane de lei.


Raspundere disipata


Datele de mai sus si multe altele se regasesc in dosarele aflate in fisetele Directiei de Resurse Umane si nu au fost facute publice inca. Directorul Directiei, Ioan Acrivopol, spune ca le-a predat consilierului din cadrul Departamentului de Imagine, Cristian Boldur. Acesta se disculpa la rândul lui si declara ca a intrebat conducerea primariei daca sa le publice sau nu. „Am intrebat conducerea si mi s-a spus sa nu le public pe internet, pentru ca nici o alta primarie din tara nu a facut-o, asa ca de ce s-o facem tocmai noi?! Ar fi fost simplu, pentru ca avem contract cu o firma care se ocupa de actualizarea site-ului de internet“, a spus Boldur. Primarul Antonie Solomon a declarat ca el nu stie nimic si ca nu l-a intrebat nimeni niciodata despre declaratiile de avere ale functionarilor din subordine. „Nu a vorbit nimeni cu mine. Sa le publice pe internet, ca nu avem nimic de ascuns“, a spus edilul-sef.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS