10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVoucherul, paravan pentru iesirea din tara

Voucherul, paravan pentru iesirea din tara

Pentru a putea munci in strainatate, unii craioveni pleaca in „excursie“ cu firme de transport care le asigura vouchere, fara a avea licenta in turism. Din afacere câstiga atât reprezentantii firmelor respective, cât si cetatenii.


La mica publicitate, domeniul transporturi persoane, apar deseori anunturi ale unor firme care asigura transport inspre tarile europene. „Franta, Germania! Olanda, Belgia! Spania! voucher inclus!“ sau „Zilnic – Roma, Milano, Torino, dus-intors. Voucher gratis! Facilitati financiare“ sau „XXX euro – Spania (bilet dus-intors, voucher inclus)“ sunt numai câteva din anunturile acestor firme. Si ofertele continua care mai de care mai tentante, cu preturi fara concurenta. Unele anunturi contin si numele societatilor. Altele insa se multumesc sa lase doar un numar de telefon. Serviciile oferite (transport dus-intors spre destinatia dorita si, teoretic, rezervarea la o unitate de cazare) par fara concurenta – Italia – intre 110 si 180 de euro, Spania – intre 170 si 180 de euro, Portugalia – intre 200 si 240 de euro. „Voucherul de cazare dovedeste ca doritorul are asigurata cazarea in tara de destinatie. Multe persoane care asigura transport in strainatate nu au insa licenta de turism, ci fac transporturi amagindu-i numai pe beneficiari ca le dau voucher. Astfel, in multe din aceste cazuri, voucherul e un document fictiv, paravan ca sa treaca frontiera“, a declarat Cornel Bunget, reprezentant regional al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).


Amenda de zeci de milioane pentru voucher emis ilegal


Voucherul trebuie asigurat numai de persoanele juridice care au licenta de turism. Astfel, cei care asigura voucher fara a avea aceasta licenta functioneaza de fapt ilegal. „Am sesizat acest fenomen la Bucuresti si vom avea probabil tematici de control in acest sens. Firmele care vor fi depistate ca functioneaza fara licenta de turism risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei“, a adaugat Bunget.


Pe lânga functionarea in afara legii, emiterea de vouchere de firme care nu au autorizatie in turism duce si la aparitia fenomenului de concurenta neloiala. „Fenomenul se datoreaza faptului ca persoanele care ies din tara pentru o perioada mai lunga, fara a avea un contract de munca, trebuie sa prezinte la vama voucherul“, a mai spus Cornel Bunget.


Calatoria in spatiul Schengen impune voucher


Incepând din 1 ianuarie 2001 s-a acordat dreptul de libera circulatie cetatenilor români posesori ai unui pasaport valabil in tarile spatiului Schengen (Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca). La iesirea din tara, cetatenii români, amatori de „excursii“, trebuie insa sa prezinte pasaportul, o asigurare medicala incheiata pe perioada calatoriei, biletul de transport si suma de 30 euro de persoana pe zi, dar nu mai putin de 150 euro/ persoana. La acestea se adauga voucherul sau invitatia din partea persoanei care gazduieste cetateanul român. Mai multe informatii la http://www.mai.gov.ro/Documente/Utile/GHID_nou.pdf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS