10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarii statiilor GPL, controlati de primarie

Proprietarii statiilor GPL, controlati de primarie

Amenzi de 200 de milioane, o decizie de demolare si alte sase dosare pentru functionare fara autorizatie sunt masurile adoptate in urma verificarii statiilor GPL de inspectorii Primariei Craiova.


Fara exceptie, proprietarii statiilor de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Banie au avut de dat explicatii inspectorilor Primariei Craiova, angrenati de câteva zile, mai exact de la data publicarii in Gazeta de Sud a articolului „Bomba GPL in Brazda“, intr-o campanie de verificare a skidurilor GPL ilegale.


Ultima victima este proprietarul unui punct din strada Craiovita, amendat cu 100 de milioane de lei pentru ca s-a abatut de la disciplina in constructii. „Ion Trifu a executat mai multe lucrari, intre care si amplasarea unui skid GPL, in strada Craiovita, nr. 59A, fara autorizatie de construire. Actiunile sale au fost incadrate la fapte pentru care primaria a aplicat sanctiunea maxima“, a declarat Constantin Mireanu, inspectorul de zona din cadrul Serviciului Disciplina in Constructii. Bugetul local va fi „premiat“ cu alte 90 de milioane de lei de catre SC Lukoil Downstream SRL, pentru skidul din strada G. Enescu, nr. 49, Lousor Divers Powder SRL, pentru amplasamentul din strada N. Titulescu, nr. 26, si Gheorghe Boboaca – b-dul Stirbei Voda, nr. 49. Rezervorul din strada Bariera Vâlcii, nr. 241 dispare, iar alte sase unitati sau persoane fizice care faceau bani fara documente legale isi vor afla soarta in câteva zile, dupa ce administratia se va fi edificat asupra avizelor pe care unii sustin ca le au, dar nu le pot arata. Procedura in aceste cazuri necesita timp, pentru ca, de regula, patronii evita sa dea ochii cu reprezentantii autoritatilor. Potrivit sefului de la Disciplina in Constructii, Gheorghe Daici, pot scapa de demolare numai aceia care fie si-au asigurat deja certificatul de urbanism, ceea ce inseamna ca mai au de facut un singur pas pâna la emiterea autorizatiei de construire, fie au platit deja amenda si se vor conforma termenului in care pot deveni „baieti buni“. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu ne asigura insa ca nu va ramâne nepedepsit nici unul dintre acei detinatori de GPL care nu s-au conformat normativelor in vigoare. „Am cerut o situatie exacta a tuturor punctelor de alimentare GPL, legale sau ilegale, insotita, bineinteles, acolo unde legislatia o cere, si de procesele-verbale de sanctiuni. Nu avem nevoie de astfel de pericole in Craiova“, a declarat Nedelescu.


Caile dubioase ale avizelor GPL


Primaria a pus ochii deocamdata pe 11 dintre cele 33 de surse GPL din Craiova, daca o includem aici si pe cea a Rafo, din Brazda lui Novac. „In general, primaria acorda autorizatia de construire daca solicitantul detine certificatul de urbanism si, implicit, toate avizele. Nu verifica insa si daca aceste acorduri, eliberate de alte institutii, au o baza legala“, a precizat Gheorghe Daici. De altfel, ISCIR verifica periodic instalatiile GPL. Potrivit inspectorului-sef adjunct al ISCIR Craiova, Ion Antonie, SC Pelendava SA nu a obtinut inca avizul inspectiei pentru GPL-ul din b-dul Decebal nr. 3, dar a transmis ISCIR documentatia. „Noi verificam lunar, dupa un grafic de scadenta, toate skidurile GPL, si, dupa caz, aprobam sau nu functionarea acestora. Nici pentru strada Craiovita, nr. 59A, dar nici pentru b-dul Decebal, nr. 3 nu am emis aviz“, a declarat Ion Antonie.


Cu sau fara aviz, punctele de alimentare functioneaza fara autorizatie de construire indiferent de sanctiunile inspectorilor primariei. Iar Inspectoratul de Stat in Constructii nu se deplaseaza decât la sesizari, dupa cum declara chiar inspectorul-sef Gheorghe Enescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS