22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO boala grava il tine departe de sistemul medical

O boala grava il tine departe de sistemul medical

Un craiovean risca sa-si piarda viata din cauza unei boli grave. Trist este ca boala de care sufera este tratabila si nu necesita costuri ridicate, insa din cauza unui concurs de imprejurari si a sistemului medical nu poate avea acces la tratament.


Marian Druga, de 36 de ani, din Craiova sufera de o boala destul de rar intâlnita la barbati: poliartrita reumatoida infectioasa. Desi maladia face parte din afectiunile aflate pe lista Casei de Asigurari de Sanatate, barbatul nu poate beneficia de tratament gratuit din cauza ca nu este asigurat. Mai rau este faptul ca nici nu poate sa obtina statutul de persoana asigurata.


A stat mai mult prin spitale


In 2000, Marian Druga s-a trezit intr-o dimineata cu picioarele umflate. S-a gândit ca poate era din cauza barei metalice de care se impiedicase cu o zi in urma. I-a fost insa imposibil sa coboare din pat si sa mearga pe propriile picioare, asa betegi cum erau. Parintii l-au dus pe brate pâna la dispensar, la medicul de familie, care a presupus ca ar avea apa la genunchi, asa ca i-a scos lichidul cu seringa. Situatia nu s-a imbunatatit insa cu nimic. Dimpotriva, a inceput sa acuze dureri cumplite in zona genunchilor. Parintii l-au internat in spital, in speranta ca se va gasi un remediu pentru suferinta lui. Tratamentul nu i-a ameliorat chinul decât pentru câteva zile, dupa care i-a fost inlocuit cu altul, acesta dovedindu-se la fel de putin folositor. Incet-incet s-a acomodat cu atmosfera din spitale. A fost internat la Spitalul de Urgenta Craiova, la Spitalul CFR Craiova, apoi la Spitalul de Reumatologie din Bucuresti.


Dupa fiecare internare se intorcea acasa in stare usor ameliorata, pentru ca dupa câteva luni sa se intoarca iar in spital. De lucru nu putea sa-si gaseasca decât pe o perioada limitata si fara carte de munca, pentru ca firmele serioase refuzau sa aiba angajat un om aproape invalid. „Ultima oara am lucrat la METRO. Dupa numai opt luni de la angajare, timp in care am stat 70 de zile in concediu medical, am fost dat afara“, a sustinut Marian.


Parintii i-au platit asigurarile


Ca sa-i asigure tratamentul necesar, parintii pensionari, al caror venit este de aproximativ 4.600.000 de lei, a trebuit sa-i achite contributia la asigurarile de sanatate. „Ne-am dus la casa de sanatate si i-am platit noi, pe trei ani in urma, ca asa spune legea. O data am dat 3.400.000 de lei pentru perioada iunie 2001 – decembrie 2002, iar a doua oara, din septembrie 2003 pâna in mai 2004, am mai platit 1.570.000 de lei“, a spus Marin Druga, tatal bolnavului.


In cele din urma, Marian Druga a trebuit sa renunte definitiv la tratament, pentru ca parintii lui nu au mai putut sa-i plateasca asigurarile. Au incercat sa-i faca dosar de ajutor social, insa la ancheta sociala reprezentantii primariei au constatat ca acesta nu este destul de sarac, având in proprietate o „carcasa“ de Trabant care inca mai merge. Au incercat apoi sa-l pensioneze pe caz de boala, dar i s-a spus ca la vechimea in munca pe care o are (de noua ani si trei luni) nu va primi o pensie mai mare de 500.000 de lei. Asta in conditiile in care fiul lor are de platit si o pensie alimentara de 800.000 de lei.


Acum batrânii nu stiu ce sa mai faca. Se gândesc cu groaza ca trece vremea si fiul lor nu are nici un viitor asigurat. „Daca noi murim mâine-poimâine, o sa ramâna pe drumuri. Cine o sa mai aiba grija de el?“, a spus tatal sau.


De anul trecut, Marian Druga nu a mai urmat nici un tratament. Starea lui s-a agravat si singura sansa de recuperare este sa reinceapa tratamentul. El spera doar sa poata face rost de cele câteva milioane de lei necesare pentru plata asigurarilor de sanatate datorate din mai 2004 pâna acum, pentru a se putea lupta iar cu viata. Sau sa scape de Trabant ca sa poata sa obtina ajutor social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS