13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMegaconcert pentru Maria Lataretu

Megaconcert pentru Maria Lataretu

Cei mai mari cântareti de muzica populara din România si-au anuntat participarea la un concert organizat de Scoala Populara de Arte din Târgu Jiu. Fondurile strânse vor fi folosite pentru construirea Casei-muzeu „Maria Lataretu“.


„De la decesul Mariei Lataretu, in 1972, Gorjul nu a mai avut o personalitate atât de marcanta pe plan national si international“, a declarat scriitorul Dorin Brozba, care are in lucru o carte despre viata si opera marii artiste. Cu toate ca sute de artisti ii cânta in prezent melodiile, autoritatile nu au facut aproape nimic in memoria Mariei Lataretu. „Nici macar o placa memoriala nu aminteste de aceasta inegalabila artista“, a mai spus Brozba.


Pentru a repara aceasta nedreptate, un grup de initiativa a inceput demersurile in vederea realizarii unei Case-muzeu „Maria Lataretu“, care ar fi trebuit sa fie finalizata in vara trecuta, dar abia s-a construit temelia. Autoritatile locale nu s-au implicat in nici un fel, astfel ca artistii au hotarât sa preia initiativa.


Mai tare decât „Cerbul de aur“


Zeci de mari artisti ai zilelor noastre si-au anuntat deja participarea la megaconcertul de muzica populara ce va fi organizat pe 2 martie la Târgu Jiu. Spectacolul va fi realizat de Viorel Gârbaciu, directorul Scolii Populare de Arte din municipiu, alaturi de Ansamblul Folcloric „Maria Lataretu“ si de Consiliul Judetean Gorj.


Dintre cei invitati sa participe la acest concert cu scop caritabil si-au confirmat prezenta Ionela Prodan, Viorica Flintasu, Angelica Stoican, Gheorghe Turda, Tiberiu Ceia, Gheorghe Rosoga, Ileana Ciuculete, Aneta Stan, Elena Merisoreanu, Nicolae Furdui Iancu, Nelu Balasoiu, Nicolae Sabau, Elisabeta Turcu, Floarea Calota, Florica Zaha si multi altii. In aceste zile se asteapta raspunsul la invitatie din partea maestrului Gheorghe Zamfir. Dirijori vor fi Ionel Puia si Ilie Cetean, iar regizor de scena Victor Tita.


Toti acesti artisti vor cânta pentru un onorariu simbolic de 100 RON, dupa cum a spus Gârbaciu. In plus, le vor fi decontate cheltuielile de cazare si transport. Cu toate economiile ce se vor face, o astfel de productie costa mai bine de o jumatate de miliard de lei vechi, bani care vor fi obtinuti din sponsorizari. Un prim sponsor este Liga „Fiii Gorjului“, cu sediul in Bucuresti, care a donat 70 de milioane de lei prin intermediul vicepresedintelui Sabin Stamatescu, un prosper om de afaceri originar din comuna gorjeana Negomir. Viorel Gârbaciu a tinut sa precizeze ca participarea la acest concert va fi mai tare decât cea de la „Cerbul de Aur“ sau de la orice alt spectacol organizat pâna acum in România.


Costumele Mariei Lataretu, pastrate de nora artistei


Materialele pentru casa-muzeu care va fi construita la Balcesti au fost deja cumparate, astfel ca banii sunt necesari pentru plata constructorilor. Nora Mariei Lataretu pastreaza multe dintre obiectele artistei, inclusiv un caiet de insemnari, un patefon si costumele populare ale acesteia.


Toate acestea vor putea fi admirate in casa-muzeu, care va fi finalizata in aceasta vara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS