10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotescu, trimis in judecata

Fotescu, trimis in judecata

Patronul hotelului Bavaria din Craiova este acuzat ca s-a infruptat din bugetul statului cu aproape 67 de miliarde de lei, bani proveniti din returnari ilegale de TVA acordate de DGFP Dolj.


Omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost trimis in judecata, alaturi de noua persoane, pentru prejudicierea bugetului de stat cu 66.757.000.000 lei vechi, obtinuti din rambursari ilegale de TVA.


Potrivit unui comunicat remis ieri de Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a unui grup infractional coordonat de Fotescu, pentru infractiuni de crima organizata, spalare de bani si numeroase alte infractiuni economice. Pe lista celor deferiti justitiei se afla Ion Fotescu, Anghel Gheorghe, Gelu Gheorghe, Milko Radivoi Scalus, George Georgescu, Reza Pormand Ali, Tabit Hussein Sultan, Agdol Khalegh Ghuni Baui, Nasser Bogdany Hassan Mousa si Aurel Ghetu. In principal, infractiunile retinute in sarcina acestora sunt crima organizata, spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave sau complicitate la aceasta infractiune, evaziune fiscala, fals in declaratii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la fals intelectual sau complicitate la aceste fapte penale, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, falsificarea instrumentelor oficiale, favorizarea infractorului.


Returnari de TVA prin metoda Boerica


Dupa o monitorizare de lunga durata, procurorii DIICOT au prins primul fir al activitatii infractionale pe 14 ianuarie 2005, când au surprins in sediul Registrului Comertului o persoana care s-a prezentat cu un pasaport fals pe numele Golam Reza Aslani, insotit de doi cetateni români care il ajutau la indeplinirea formalitatilor de cesiune a partilor sociale emise de mai multe societati comerciale. Urmând acest fir, anchetatorii au descoperit ca, in perioada august 2003 – noiembrie 2004, craioveanul Ion Fotescu, in calitate de administrator de drept al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL si SC IND BAVARIA SRL, ambele din Craiova, si in calitate de administrator de fapt al SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infractional organizat, specializat in obtinerea rambursarilor ilegale de TVA. Prin inducerea in eroare a reprezentantilor DGFP Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societatile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL si MILCO COM 2003 SRL, toate din Bucuresti, care atestau efectuarea unor operatiuni comerciale de genul vânzarii-cumpararii unor terenuri sau utilaje pentru investitii, grupul infractional coordonat de Fotescu a obtinut restituiri ilegale de TVA in cuantum de 66,757 miliarde de lei. Metoda folosita de omul de afaceri craiovean si acolitii sai aduc aminte de modul de operare al lui Genica Boerica. Spre exemplu, utilajele care faceau obiectul contractelor fictive figurau ca depozitate intr-un apartament de bloc, iar un teren extravilan, cumparat cu o zi inainte in Bucuresti, la pretul de 30 de milioane de lei, era revândut a doua zi la Craiova, uneia dintre firmele administrate de Ion Fotescu, contra sumei de 60 de miliarde de lei. Firmele amintite nu functionau insa la sediul social declarat si erau administrate de Milcov Radivoi Scalus si George Georgescu, persoane de incredere ale lui Fotescu.


Spalare de bani prin firme fictive


Dupa obtinerea rambursarilor de TVA, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor datorate statului, partile sociale ale SC IND BAVARIA SRL Craiova si SC GEOVENUS SRL Craiova au fost cesionate in mod fictiv catre persoane cu identitate falsa, precum Golam Reza Aslani si Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei si Iraj Saatehi. Cetateanul român Marius Matei a fost deposedat de buletinul de identitate, document folosit ulterior de banda lui Fotescu pentru infiintarea mai multor societati comerciale implicate in rambursari ilegale de TVA acordate de DGFP Dolj. O parte din sumele obtinute prin rambursari ilegale de TVA constituie, insa, obiectul altui dosar aflat in instrumentarea procurorilor DIICOT.


Procurorii au stabilit ca persoanele care au intermediat cesionarea fictiva a partilor sociale sunt Tabit Hussein Sultan, zis Hazem, si Reza Pormand Ali, care falsificau documentele de identitate necesare realizarii cesiunilor. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca, folosind acelasi mod de operare, Tabit Hussein Sultan si Reza Portmand Ali, cu ajutorul angajatilor lor, au infiintat mai multe firme – PH STAR SRL, TRUST INVEST SRL, STANDARD CEREAL SRl si CEREAL INVEST SRL, toate din Bucuresti – prin intermediul carora a fost spalata suma de 30 de miliarde de lei, bani obtinuti prin evaziune fiscala.


Arestare cu dus-intors


Pe 18 martie 2005, procurorii DIICOT, insotiti de jandarmi, descindeau la hotelul Bavaria din Craiova si in alte 23 de locatii, insa nu au reusit sa-i dea de urma lui Ion Fotescu, pentru a pune in aplicare mandatul de aducere. In disperare de cauza, procurorul care ancheta cazul n-a gasit alta solutie decât sa-i… telefoneze lui Fotescu, pentru a-l invita la Parchet. Omul de afaceri a promis solemn ca vine, dar n-a mai ajuns, motivând ca avocatul lui era ocupat. De teama sa nu treaca granita, procurorii l-au dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, obtinând in ziua urmatoare si un mandat de arestare pe numele lui Fotescu, emis de Tribunalul Bucuresti.


Dupa ce a fost cautat cu elicopterul in mai multe locatii din Constanta, Arges si Dolj, omul de afaceri craiovean a fost prins pe 21 martie, pe o strada din Bucuresti, chiar in momentul in care se intâlnea cu avocatul. Fotescu fusese localizat dupa semnalul telefonului sau mobil. Patronul de la hotelul Bavaria n-a stat prea mult timp in arest. Pe 1 iunie 2005, a fost pus in libertate de Curtea de Apel Bucuresti, judecatorii considerând ca patronul craiovean nu prezinta pericol social.


Sechestru pe bunuri


Procurorii DIICOT au dispus, printr-o ordonanta din 21 martie 2005, instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale lui Fotescu, pâna la concurenta valorii de 67 de miliarde de lei vechi. Tot prin ordonanta, in 20 octombrie 2005 a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator si asupra bunurilor si conturilor unui numar de 91 de firme, infiintate sau cesionate prin intermediul grupului infractional. Masura asiguratorie se va mentine si in dosarul disjuns prin rechizitoriu, cauza in care se fac cercetari si fata de alte persoane implicate in activitatea infractionala controlata de Fotescu. A fost totodata instituit sechestru si asupra bunurilor fratilor Anghel si Gelu Gheorghe, fiind identificate si sechestrate imobile in valoare de aproximativ cinci miliarde de lei vechi. Dosarul penal, care are 16 volume si cuprinde peste 10.000 de pagini de material probator, a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti.


Miliarde, bani de buzunar


Procurorii au ajuns la concluzia ca Fotescu i-a indus in mod repetat in eroare pe functionarii DGFP Dolj, declarând in mod fals ca documentele prezentate pentru rambursarile de TVA sunt reale, iar mijloacele inscrise in balanta de verificare se afla in proprietatea firmelor. Totodata, Fotescu ar fi falsificat numeroase facturi fiscale si procese-verbale de custodie, efectuând cu stiinta inregistrari neexacte in contabilitatea unor firme, toate acestea având drept consecinta denaturarea rezultatelor financiare si a elementelor de activ si pasiv ce se reflecta in bilanturile firmelor. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, acestia au fost transferati in conturile unor societati apartinând lui Fotescu si utilizati de acesta, in cea mai mare parte in interes personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII