13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVirusul aviar din Cetate, transmisibil la om

Virusul aviar din Cetate, transmisibil la om

In timp ce pasarile le sunt macelarite de echipele de medici, iar ei sunt prizonieri in Cetate, oamenii au primit inca o veste proasta. Laboratorul de Referinta de la Bucuresti a confirmat ca pasarile moarte au avut virusul H5 de tip N1, transmisibil la om. Paza in comuna a fost dublata, iar autoritatile incearca sa faca rost de alimente pentru aprovizionarea populatiei izolate.


Laboratorul National de Referinta din Bucuresti a confirmat ieri faptul ca virusul gripei aviare descoperit in comuna doljeana Cetate este de tip N1, transmisibil la om. Probele vor fi trimise la laboratorul Weybridge din Marea Britanie pentru a se stabili patogenitatea si secventiabilitatea virusului. Vestea nu a surprins deloc autoritatile care incepusera actiunea de combatere a virusului aviar. Majoritatea oamenilor din comuna au fost vaccinati antigripal, intâietate având elevii si profesorii de la liceul din apropierea primului focar descoperit, personalul din echipele de interventie si proprietarii pasarilor din celelalte trei focare. „Joi au fost vaccinate peste 800 de persoane, actiunea fiind in curs de desfasurare. Fiecarui locuitor al comunei i se va administra o doza de vaccin antigripal, iar cei din cele patru focare vor urma un tratament cu medicamentul Tamiflu“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. In plus, cetatenii comunei beneficiaza de asistenta medicala permanenta din partea medicilor din localitate pentru ca autoritatile sunt ingrijorate de faptul ca oamenii ar fi putut sa consume carne infestata.


Paza in comuna a fost dublata


Actiunea de eutanasiere a celor aproximativ 30.000 de pasari din comuna Cetate s-a dovedit o adevarata piatra de incercare pentru autoritati. Intrucât cei mai multi cetateni au avut o atitudine recalcitranta atunci când s-au trezit cu echipele de interventie in batatura, a fost dispusa marirea numarului fortelor de ordine prezente in localitate. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca masura a fost luata pentru ca locuitorii din Cetate nu au inteles importanta limitarii circulatiei in comuna. „Am sporit efectivele cu 20 de jandarmi si 12 militari de la brigada de pompieri din Calafat, pentru ca activitatea echipelor de interventie a fost ingreunata de atitudinea cetatenilor. S-au format adevarate coloane de pelerinaj de la o gospodarie la alta, iar jandarmii au fost chemati tocmai pentru a asigura ordinea in comuna“, a spus prefectul Giugea. Pâna ieri, echipele de interventie formate din zece persoane conduse de un medic veterinar eutanasiasera 5.000 de pasari, care au fost incinerate la gropile septice amenajate la marginea localitatii.


„Stam zeci de minute de vorba cu oamenii si le explicam pericolul“


Nu numai actiunea de omorâre a tuturor pasarilor din comuna a incins spiritele. Interdictia impusa cetatenilor din Cetate de a nu parasi localitatea pe timpul perioadei de carantina a provocat nemultumirea multor sateni care au fost nevoiti sa lipseasca de la serviciu. Prefectul Nicolae Giugea a tinut sa precizeze ca toate persoanele care au slujba in alta locatie vor primi motivatii scrise valabile pentru perioada in care nu au putut parasi localitatea. Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, a declarat ca in functie de situatia din teren se va stabili numarul de zile de carantina. „Lucram destul de incet pentru ca nu putem sa intram cu forta in gospodariile oamenilor si trebuie mai intâi sa-i convingem. Uneori stam zeci de minute de vorba cu ei si le explicam pericolul la care se expun daca nu ne lasa sa le omorâm pasarile. Numai dupa ce se conving ca nu glumim si ca situatia este grava, ne lasa sa actionam. Vom ridica restrictiile impuse in momentul in care vom eutanasia toate pasarile din localitate si de pe o raza de trei kilometri si dupa ce vom dezinfecta zona“, a spus directorul Andrei Butaru.


Guvernul va trimite alimente si bani


Atât autoritatile, cât si doljenii incearca sa-i ajute pe cetatenii din Cetate ale caror pasari sunt omorâte si care vor ramâne izolati pâna când virusul va fi anihilat.


Prefectura Dolj a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor alimente si carburanti pentru a asigura oamenilor din Cetate strictul necesar. Autoritatile judetene cer ministerului sase tone de conserve, 20.000 de oua, 6.200 de litri de ulei, trei tone de brânza si cinci tone de motorina. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a intocmit deja toata documentatia necesara pentru a acorda despagubiri cetatenilor ale caror pasari au fost ucise. Valoarea despagubirilor se ridica, in opinia autoritatilor, la 7,5 miliarde de lei. Impresionati de situatia celor peste 6.000 de locuitori din Cetate, doljenii au sarit in ajutorul celor izolati si s-au interesat de modul in care ar putea sa le fie de folos semenilor lor.


Pasarile lui Dinescu au zile


Cu toate ca poetul Mircea Dinescu se resemnase in fata „crimei organizate“ de la Cetate si se gândea ca va ramâne fara pasarile de la ferma sa de pe malul Dunarii, autoritatile au lasat garda jos. Acestea considera ca ferma poetului este la o distanta de peste trei kilometri de localitatea-focar si intra in zona de supraveghere, nu in cea de protectie in care pasarile sunt eutanasiate.


„Ferma lui Dinescu este exact la limita de trei kilometri, departe de focar, si pasarile lui sunt izolate. S-au recoltat probe si de aici si, in functie de rezultatul pe care il vom avea peste o zi, vom decide daca le vom omori sau le vom cruta“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Daca pasarile lui Dinescu au mari sanse sa scape tefere in urma eutanasierii in masa de la Cetate, poetul va ramâne pentru un timp fara membrii formatiei Mambo Siria care sunt in continuare izolati.


Suspectati ca ar fi mâncat pasari bolnave


Autoritatile doljene cauta mai multi romi suspectati ca ar fi mâncat gaini moarte dintr-o gospodarie din localitatea Cetate. Acestea au fost cumparate de romi, de la o localnica, cu o zi inainte de confirmarea virusului gripei aviare in Dolj. Medicii epidemiologi sunt nevoiti sa dea de urma potentialilor consumatori de carne de pasare moarta si sa le faca acestora analize. Pâna ieri au fost sacrificate doua treimi din pasarile din localitatea doljeana Cetate. Campania de vaccinare a populatiei se va incheia mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII