13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistratul Maria Huza, la bara

Magistratul Maria Huza, la bara

Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in instanta a judecatoarei Maria Huza, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru savârsirea infractiunii de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii, precum si a lui Mihai Enachescu, director la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, pentru savârsirea infractiunii de acordare de credite cu incalcarea legii.


Procurorii au constatat ca, in anul 2001, folosindu-se de calitatea de presedinta a Tribunalului Bucuresti, Maria Huza a obtinut un apartament cu suprafata de aproape 100 de metri patrati in Bucuresti. Pentru a obtine apartamentul respectiv, Maria Huza a dat in fata notarului o declaratie necorespunzatoare adevarului, prin faptul ca a precizat, contrar legii, ca nu are „locuinta in municipiul Bucuresti“. Or, cerinta din art. 48 din Legea nr. 114/1996 si art. 6 din OG nr. 19/1994, pentru a putea dobândi o locuinta, in conditiile de mai sus, era de a nu fi detinut sau instrainat vreo locuinta dupa 1990, indiferent de localitatea in care s-a aflat aceasta. La data declaratiei notariale, invinuita detinea o vila in municipiul Slatina. Contractul de vânzare-cumparare era totodata si contractul prin care invinuita platea o dobânda de 20%, corespunzatoare achizitiei in rate a apartamentului, din care 15% era suportata de stat, prin subventie. Aceasta subventie se acorda in conditiile legii doar anumitor persoane: tineri casatoriti, persoane cu handicap etc., iar invinuita nu se incadra in nici una din aceste categorii.


Invinuitul Mihai Enachescu, director de vânzari la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, este cel care a semnat contractul de vânzare-cumparare in conditiile de mai sus, desi stia ca invinuita nu are dreptul de a dobândi apartamentul in conditiile stipulate in contract.


De mentionat ca Maria Huza a cumparat apartamentul cu dobânda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti, in conditiile in care si fiica sa, Diana Micaela Huza, obtinuse un credit similar, cu dobânda subventionata de stat. De altfel, si tatal Mariei Huza, Petre Vasile, obtinuse un apartament in municipiul Slatina, tot cu ajutorul unui credit cu dobânda subventionata de stat. Cu privire la aceste ultime doua aspecte, dosarul a fost disjuns, urmând a se face cercetari.


Dosarul care ii priveste pe Maria Huza si pe Mihai Enachescu a fost inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII