7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracie si bogatie in Cetatea Banilor

Saracie si bogatie in Cetatea Banilor

Toti traiesc in Craiova, au aceleasi taxe si impozite de platit catre stat, au, in mare, aceleasi dorinte si aspiratii de la viata, insa posibilitati materiale diferite. Indiferent din ce mediu social provin, toti trebuie sa supravietuiasca… Imediat ce isi primesc indemnizatiile, pensionarii isi achita datoriile. Salariatii urmaresc in primul rând sa ofere copiilor tot ce isi doresc, apoi sa isi mai cumpere câte ceva de valoare prin casa. Tinerii, aflati la inceput de drum, sunt ingroziti de gândul de a aduce pe lume inca un suflet… Deputatii insa nu se pot lauda cu banii primiti, „altii“ având salarii mai mari ca ei!


Am ales cinci craioveni: un pensionar, un cadru didactic, un muncitor, dar si un functionar public si un demnitar. Toti muncesc sau au muncit, insa, in majoritatea cazurilor, pentru activitatea depusa sunt total nemultumiti de venitul lunar pe care il primesc. Din acesti bani, oamenii trebuie sa isi plateasca utilitatile, sa puna mâncare pe masa copiilor, sa ii imbrace, sa ii trimita la scoala, sa ii mai si mediteze la materiile la care intâmpina greutati…


„Doar priveam bunatatile din magazin si plecam cu un gust amar!“


In English Park, odihnindu-se câteva minute pe o banca, se aflau ieri Ion si Cornelia Scandoc. Sunt oameni in vârsta, care au muncit peste 45 de ani. Sunt insa un caz fericit. Daca pâna in urma cu o luna batrânul primea o pensie de numai patru milioane de lei, in urma procesului de recalculare si adaugarea sporurilor de vechime, pensia i-a fost majorata, ajungând astfel la zece milioane de lei. Cornelia Scandoc primeste insa 3,5 milioane de lei pensie. De o luna, in sfârsit se descurca si ei bine.


„Am fost profesor universitar la Facultatea de Chimie din Craiova. Dupa ce m-am pensionat, de aproape 20 de ani, am trait dintr-o pensie mizera. In perioada iernii, doar pentru plata intretinerii dam doua milioane si ceva, plus taxa de cablu pentru televizor, abonamentul la telefon, lumina… Toate cheltuielile pentru utilitati depasesc 3,5 milioane de lei. Acum ne permitem sa ne mai cumparam si noi ceva bunatati de prin magazine, inainte le priveam doar si plecam cu un gust amar…In sfârsit putem oferi si noi nepotilor mici cadouri sau bani. Ne gândim insa cu groaza la miile de pensionari care primesc o amarâta de pensie de un milion, doua. Nu stim cum se pot descurca acei oameni, cred ca rabda pur si simplu de foame. Noi, vârstnicii, cum primim pensia, ne ducem imediat si ne achitam toate datoriile. Daca o singura luna nu am plati intretinerea la timp, nu am mai face fata datoriilor“, a spus Ion Scandoc.


„Pentru copil investesc tot ce am“


Mihaela Veliscu are 36 de ani si este invatatoare. Are deja 16 ani de activitate si a obtinut toate gradele didactice. Este intretinator de familie, ingrijindu-si singura copilul. Traiesc din salariul de 7,5 milioane de lei.


„Cei mai multi bani ii dau pentru achitarea utilitatilor, aproximativ trei milioane de lei. Copilul are nevoie de hrana adecvata, de cure de calciu si vitamine in perioada de iarna si primavara. Rechizitele scolare sunt foarte scumpe, copilul are nevoie si de carti de lectura. Ne descurcam foarte greu, de la salariu la salariu de abia facem fata cheltuielilor. Pentru copil investesc tot ce am, cu riscul sa ramân fara bani!“, a povestit Mihaela.


„Ne descurcam foarte greu!“


Intr-o situatie mai delicata se afla insa muncitorii. Andreea Costache este vânzatoare la unul dintre magazinele alimentare din centrul Craiovei. Are 29 de ani si este proaspat casatorita. Ii este parca si frica sa vorbeasca despre ce venituri primeste, ca nu cumva patronul sa se supere si sa o dea afara…


„Primesc salariul minim pe economie. Locuiesc cu sotul in casa unei batrâne, cu chirie, pentru ca nici unul dintre noi nu a vrut sa locuiasca impreuna cu parintii. Sotul lucreaza si el la o firma de calculatoare, primeste si el cam tot trei milioane si ceva… Ne descurcam foarte greu. Platim chirie un milion. Un salariu se duce numai pentru achitarea facturilor. Din celalalt salariu ne cumparam si noi mâncare, abonamente pe mijloacele de transport in comun pentru a veni la serviciu… Astia sunt toti banii nostri“, a povestit Andreea Costache. Tânara a spus ca deocamdata nici prin gând nu le trece sa devina parinti, nici macar „nu indraznesc“ sa isi faca planuri…


O data cu banii, cresc si pretentiile…


Nici functionarii publici „nu stau pe roze“ la capitolul salariu. Constanta Cosma are 38 de ani si este incadrata pe functia de expert la Departamentul Relatii Publice, din cadrul Primariei Craiova. Are 38 de ani, dar are inscrisi in cartea de munca 18 ani vechime. Este casatorita si are un baiat in clasa a IV-a. Este incadrata cu un salariu de noua milioane de lei, din care primeste propriu-zis 7,5 milioane.


„Am noroc ca si sotul meu primeste tot sapte milioane salariu. Din cele 14 milioane care ne intra lunar in casa, 1,5 milioane de lei platim la gaze, având centrala proprie, 700.000 de lei sau chiar mai mult, depinde de luna, ii dam la intretinere, curentul electric – tot in jur de un milion, telefoanele – alt milion… Investim insa foarte multi bani si pe mâncare, este si firesc dupa o zi de munca sa vii acasa si sa asezi pe masa ceea ce poftesti. Aproximativ 1.500.000 de lei pe luna ii dam pentru a medita copilul la engleza si matematica… Pentru a ne cumpara si câte ceva de valoare in casa am facut si un credit pentru nevoi personale la o banca si acum platim rata…Cam astia sunt banii nostri. Luna asta avem noroc, chiar azi (ieri – n.r.) am aflat ca primim si al 13 – lea salariu“, a povestit Constanta Cosma.


„Ne permitem insa sa cumparam cam tot ce ne dorim!“


Marian Jean Marinescu, deputat de Dolj, nu se plânge de salariul pe care il primeste, insa s-a descurcat intotdeauna, a muncit in domeniul privat, nu a stat la mâna parlamentului:


„Locuiesc intr-un apartament cu patru camere, achitarea utilitatilor depaseste patru milioane de lei lunar. Am pus si repartitoarele de caldura si parca platesc si mai mult ca inainte… Nu ma plâng, nu cred ca o sa auziti un parlamentar plângându-se de salariu. Sotia mea este notar si câstiga destul de bine! In afara cheltuielilor curente pentru utilitati, multi bani ii dam pe mâncare. Ne permitem insa sa cumparam cam tot ce ne dorim, asta e adevarul!“. Deputatul de Dolj a tinut sa precizeze ca nu se poate lauda cu un salariu extraordinar, 34 de milioane, existând salarii mai mari atât la stat, cât si in mediul privat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII