16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua focare de pesta pseudoaviara in Gorj

Doua focare de pesta pseudoaviara in Gorj

In judetul Gorj au fost identificate doua focare de pesta pseudoaviara, boala asemanatoare cu gripa aviara si care are o tulpina apropiata de virsul H5N1. Cele doua cazuri au aparut in comunele Danesti si Danciulesti. Potrivit Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj, la Danciulesti boala a aparut in gospodaria unui asistent veterinar, care isi vaccinase numai o parte din pasari. „A vaccinat zece pasari, iar trei nu. Cele trei pasari pe care nu le-a vaccinat au murit din cauza pseudopestei aviare. Nu este posibil ca un cadru de specialitate sa nu isi vaccineze pasarile din gospodarie“, a spus Ion Iliuta, directorul DSVSA Gorj. Boala a fost depistata de Laboratorul propriu al DSVSA Gorj, care a fost dotat, la sfârsitul anului trecut, cu aparatura moderna in valoare de peste un miliard de lei.


Pseudopesta aviara este cea mai contagioasa boala a pasarilor si se caracterizeaza prin sete accentuata, diaree, pareze etc.


Toate pasarile vor fi vaccinate


Ion Iliuta a precizat ca de la 1 februarie va incepe o campanie de vaccinare a tuturor pasarilor din judet. Vaccinarea se face gratuit. Conform conducerii DSVSA Gorj, anul trecut a fost alocata de la guvern suma de 30 de miliarde de lei pentru actiunile veterinare desfasurate in judetul Gorj. De asemenea, toti lucratorii celor doua complexe de cresterea a pasarilor din Gorj, cel din Târgu Jiu si din Branesti, care intra in contact cu acestea, au fost vaccinati.


Judetul Gorj face parte din zona a III-a de risc privind raspândirea gripei aviare. Din zona I fac parte judetele unde s-a depistat existenta virusului gripei aviare, iar din zona II judetele de pe malul Dunarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS