21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorul DADR Gorj, demis pentru afaceri in familie

Directorul DADR Gorj, demis pentru afaceri in familie

Mihail Corlan si-a pierdut postul de director al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Gorj, dupa ce un control realizat de ministerul de resort a scos la iveala faptul ca s-a folosit de functie pentru a favoriza afacerile unor firme apartinând fiului si sotiei sale.


Mihail Corlan nu mai este director executiv al DADR Gorj, in locul acestuia fiind numit interimar Virgil Dragusin, unul dintre fostii lui adjuncti. Ordinul de numire a fost semnat de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, la sfârsitul anului trecut, dar a fost transmis in teritoriu ieri.


Fostul director nu numai ca si-a pierdut functia, dar va fi dat pe mâna Parchetului, Corpul de control al ministrului agriculturii luând decizia sa inainteze nota de control organelor de ancheta, pentru a se stabili daca aspectele constatate constituie infractiuni.


Salariatii DADR munceau la firma directorului


Cea mai grava constatare a Corpului de control este aceea ca Mihail Corlan se folosea de angajatii Directiei Agricole din teritoriu pentru a distribui grâu de samânta prin firma sotiei sale, Ioana Corlan. Aceasta este proprietar si administrator al SC Lytyx Prest SRL Pades, societate care in septembrie 2005 a livrat la Balesti 20.000 de kilograme de grâu. De distribuirea grâului catre producatorii agricoli nu s-a ocupat vreun angajat al firmei, ci chiar seful Centrului Agricol al comunei Balesti, salariat al DADR Gorj, inginerul Balan Dumitrascu. In timpul controlului, acesta a declarat ca nu a fost platit pentru munca prestata si ca a facut acest serviciu dupa o discutie avuta cu directorul Mihail Corlan, care i-a spus ca fiul sau a achizitionat samânta de grâu din Timis, pe care vrea sa o distribuie producatorilor agricoli din comuna, care beneficiau de bonuri valorice. Acelasi salariat a declarat ca directorul Corlan a fost prezent si atunci când fiul sau a venit cu tirul incarcat cu grâu. Marfa a fost descarcata si depozitata in cladirea fostei cooperatii, de unde inginerul Balan Dumitrascu a distribuit-o producatorilor agricoli in baza bonurilor valorice in proportie de 90%, diferenta fiind valorificata la pretul de 9.400 lei/kg. Banii incasati i-au fost dati in numerar fiului lui Mihail Corlan, iar lista beneficiarilor de bonuri valorice si facturile aferente au fost trimise la DADR, unde directorul Corlan a aprobat decontarea acestora, suma depasind 185 de milioane de lei vechi.


Directorul, acuzat de conflict de interese


Corpul de control al ministrului Flutur a constatat ca fapta nu este singulara, identificând alte trei cazuri similare petrecute in octombrie 2005. La Bâlteni, de exemplu, cantitatea de grâu de zece tone a fost adusa de fiul directorului Corlan la primaria din localitate, de distributie ocupându-se de aceasta data o angajata a primariei, contra cost. In nota de control se arata ca atât directorul Corlan, cât si fiul acestuia au declarat ca nu au cunostinta de aspectele mentionate. Fostul sef al DADR Gorj nu a putut fi contactat de redactorii GdS, acesta fiind in concediu medical. Corpul de control a constatat insa ca faptele acestuia intra sub incidenta legii privind conflictul de interese.


Masina institutiei, folosita in interes personal


Controlul a mai constatat ca Mihail Corlan a folosit masina institutiei in timp ce se afla in concediu medical, imputându-i-se peste 7,5 milioane de lei, contravaloarea benzinei. Mai mult, Corlan nu si-a delegat atributiile pe perioada concediului si a semnat ilegal sapte decizii, care sunt potrivit legii nule de drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS