10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Mos Craciunul Gazetar

Ati citit sau veti citi despre ei in paginile Gazetei. Sunt copii orfani, bolnavi ori pur si simplu uitati de Mos Craciun, batrâni obositi si tristi, familii necajite, ale caror povesti tragice au miscat inima Mosului Gazetar si anul acesta. La ei s-au oprit in ultima saptamâna redactorii Gazetei de Sud. I-au imbratisat cu dragoste, le-au urat „Sarbatori fericite!“ si le-au impartit cadouri de la Mosul. Cu lacrimi in ochi, zeci de oameni sarmani asteapta acum Craciunul cu o singura convingere: nu sunt singuri, Gazeta de Sud le este alaturi!


„Il astept si eu pe Mos Craciun…“


Povestea unui baiat de 11 ani, asternuta pe câteva pagini trimise redactiei GdS, l-a impresionat in mod special pe Mos Craciunul Gazetar, convingându-l astfel sa-si opreasca sania intâia oara la el.


Mihaita Calina locuieste in comuna Plopsoru, judetul Gorj. Ultimii cinci ani au fost un adevarat cosmar pentru el – baiatul a ramas orfan de ambii parinti. Prima lovitura a primit-o in 2000, când mama lui a inchis ochii pentru totdeauna.Tatal a parasit si el lumea aceasta chiar la inceputul anului 2005, spulberându-i definitiv toate bucuriile copilariei. Mai multe luni, baiatul s-a zbatut intre durerea provocata de pierderea parintilor si problemele birocratice care au decurs de aici. In cele din urma, dupa nenumarate demersuri pe lânga Directia pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj, baiatul de numai 11 ani a ramas, din fericire, in casa in care s-a nascut. Dorul de cei dragi, singuratatea si lipsurile materiale „mostenite“ de la parinti ii intuneca insa si acum diminetile copilariei. Ajuns la capatul puterilor, Mihaita a scris redactiei GdS, implorând ajutorul aceluia care intotdeauna a indeplinit dorintele copiilor: Mos Craciun.


„Va rog din sufletul meu distrus de copil sa faceti in numele meu apel la oamenii de suflet sa ma sprijine material in limita posibilitatilor, pentru a putea astfel sa ies din iarna care vine… Astept si eu pe Mos Craciun!“


La doar câteva ore de la ajungerea scrisorii la destinatie, sania Mosului Gazetar a oprit la poarta casei indoliate din Plopsoru. Pret de câteva minute, Mihaita si-a uitat durerea. Teama i-a disparut: nu este singur de Sarbatori.


Mos Craciun, sa nu te superi pe mine…


Alta scrisoare a induiosat inima Mosului, convingându-l sa lase o parte din darurile sale si lui Florinel din Craiova.


„Mos Craciun, m-am gândit sa-ti fac si eu o scrisoare, in speranta ca vei veni si la mine in acest an, ca de cinci ani, de când tatal meu a plecat in cer, nu te-am mai vazut. Eu sunt un copil cuminte, dar foarte, foarte trist si necajit. Nici pe Mos Nicolae nu l-am mai vazut de atâta timp… Dimineata, când m-am trezit, m-am uitat in ghetute, dar nu era nimic, iar mami a inceput sa plânga si mi-a zis ca Mos Nicolae a uitat sa vina la mine. Tu cred ca nu ai sa uiti! Mos Craciun, sa nu te superi pe mine, dar eu imi doresc foarte mult un calculator, dulciuri si ce mai vrei sa-mi aduci, daca nu iti cer prea mult. Sa nu te superi pe mine… Eu te astept cu nerabdare, Mos Craciun! Nu ma dezamagi. Te iubesc. Pa. Florinel“.


Poezia unui orfan l-a chemat


Pe Ionut Tugui l-a gasit Mos Craciun in Caracal. Nici pentru el, soarta nu a fost mai blânda. La vârsta de numai un an, pruncul si-a pierdut fiinta cea mai draga – mama. Cinci ani mai târziu, dupa o suferinta indelungata, copilul a fost parasit si de tata. Acum, la doar zece ani, Ionut a uitat ce inseamna bucuriile si linistea copilariei: in timpul liber, când nu are de scris ori de invatat, baiatul isi ingrijeste un var paralizat – una dintre putinele rude care i-au ramas aproape. Pentru prima data de când tristetea i-a intunecat sufletul tânar si frumos, privirea lui Ionut s-a luminat: a venit Mos Craciun!


Al patrulea Craciun in pat


Pentru a patra oara, Daniel Beciu din Ciocanesti, Diosti asteapta Sarbatorile de iarna tintuit in pat. Are cinci ani. La vârsta de un an s-a imbolnavit de meningo-encefalita. Desi indelungata boala i-a rapit bucuria de a se juca laolalta cu ceilalti copii si de a desface nerabdator darurile, baietelul mai poate inca sa zâmbeasca: Mos Craciun exista si poate, cu ajutorul lui, suferinta lui va lua sfârsit.


„Sarbatorile vor fi intr-adevar fericite!“


Mânata pe urmele sarmanilor ale caror povesti au aparut in Gazeta de Sud, sania lui Mos Craciun s-a oprit apoi in Bradesti, sat Tatomiresti. Darurile au fost primite cu bucurie in case prea sarace. Familiile Ciocatau, Cioroianu, Vultur, Caldararu, Vaduva vor primi acum cu bucurie Sfânta Sarbatoare. Nici familia Tudoran – cea care traieste de mai multi ani in ferma de porci din Motoci si a carei poveste a putut fi citita in paginile GdS – nici ea nu a fost uitata. In absenta copiilor, care erau la scoala, Cosmina si Mircea Tudoran au primit cu lacrimi in ochi darurile Mosului.


„Va multumim din suflet pentru tot. Datorita Gazetei, Sarbatorile vor fi intr-adevar fericite“, au marturisit sotii Tudoran… pregatind, in paralel cu bucatele de Craciun, si mutarea in noua casa pe care le-au oferit-o cititorii GdS.


Un sat intreg in sarbatoare


Au desfacut emotionati darurile toti cei 24 de copilasi de la Scoala si Gradinita din Ungureni, comuna Ghercesti – localitate grav afectata de inundatiile din vara. Intrecându-se in cântece si poezii dedicate special Mosului, pustii au asteptat cu nerabdare momentul in care au putut duce in casele aproape distruse de ape pretioasele daruri. Chiar daca nu le indeplinise Mosul cea mai importanta dorinta – aceea de a avea locuinte noi si calduroase – cel putin se pot bucura alaturi de familii de marele eveniment: Mos Craciun a venit!


Doi Mosi intr-unul singur


Cei patru frati Gâsca din Simnicu de Sus nu au fost dati uitarii. I-a gasit Mosul in mari pregatiri de sarbatoare: alaturi de tatal lor, coceau in soba lipii.


„Am imprumutat un sac de faina special pentru Craciun… Va multumim din suflet. Acum putem astepta si noi Sarbatorile. Copiii plângeau in fiecare seara si ma intrebau ce o sa manânce in ziua de Craciun. Stiu ca suntem saraci. Nu au pretentii, dar ii auzeam seara când spuneau ca si-ar dori sa vina si la ei Mosul. Plângeam si adormeam rugându-ma la Dumnezeu sa ne ajute sa trecem si de aceasta iarna! Ajunsesem sa nu imi doresc decât ca cineva sa ma ajute cu alimente, sa am ce sa le pun pe masa, iar in zi de sarbatoare sa impart si eu ca tot omu’ un castron cu mâncare pentru morti…“, i-a marturisit Mosului Georghe Gâsca, tatal celor patru copii.


Alti patru copii – din aceeasi localitate – si-au primit importantul oaspete in urale si veselie. „De Mos Nicolae nu le-am daruit nimic. Copiii nu stiu ce inseamna sa vina Mosul… Atât eu, cât si sotul traim din ajutorul social si din alocatiile copiilor…“, a spus Ioana Ciurila, mama pustilor. Sub privirile induiosate ale acesteia, micutii s-au intrecut in priceperea si rapiditatea cu care au desfacut pachetele valoroase.


Nici un copil nu a scapat!


Dupa inundatiile din vara, Marieta Tudosie din Cosoveni si-a luat cei trei nepoti la ea. „Nu-i puteam lasa sa creasca in casa aia darapanata din Izvoru. Sunt copii, au nevoie de conditii sa fie sanatosi, sa invete“, i-a spus femeia Mosului sosit in vizita. Pentru gestul ei frumos, oaspetele i-a lasat câteva daruri pe care nu si le-ar fi putut nicicând permite din pensia amarâta. Batrâna le-a pus bine, pâna in seara de Ajun, când le va darui tot nepotilor, bineinteles.


Cu greutate si-a facut loc sacul mosului in casa Nedelea din Cosoveni: zece suflete traiesc intr-o singura camera. Pentru daruri s-a gasit insa locul cel mai potrivit: masa, suficient de goala cât sa incapa bunatatile de Craciun.


„Baiatul cel mare, de 17 ani, e la Craiova, la munca. Pe restul ii tin in casa, in camera asta, la caldura. Suntem saraci, traim doar din ajutorul social. Nu aveam eu putere sa le cumpar cadouri! Cei mici nici nu stiu de asa ceva. Acum câtiva ani le-am impodobit un brad, dar nu am posibilitate sa le cumpar, sa ii rasfat. Acum a venit si la ei Mos Craciun…“, a spus Dorina Nedelea, mama copiilor, urmarind cu duiosie agitatia din jur.


Nici un copil din Cosoveni „nu a scapat“ anul acesta de atentia lui Mos Craciun. Pe drumul de intoarcere de la scoala, fiecare si-a primit pachetelul pretios.


Sarbatoare pentru cei institutionalizati


Zeci de copii si tineri, aflati sub protectia statului in centrele si casele de tip familial din cadrul Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Dolj, s-au intâlnit saptamâna aceasta cu generosul Mos Craciun Gazetar. Temerarii, Solaris, Aripi de Serafim, Gulliver, Curcubeul, Iris, Voinicelul, Speranta, Centrul Maternal si Clubul Copiii Strazii – toate aceste „case“ in care sunt gazduiti temporar acesti nefericiti au prins zilele trecute miros de sarbatoare.


Biserica, ajutor de nadejde pentru Mos


Familii nefericite din Craiova, amenintate cu evacuarea din propriile locuinte, oameni sarmani pentru care Sarbatorile sunt de fapt un alt prilej de a plânge si de a se tângui, toti au reusit, in sfârsit, sa zâmbeasca si sa spere ca destinul li se mai poate schimba.


Cu toata generozitatea Mosului, sacul nu s-a golit. Asa ca restul darurilor au avut o destinatie sigura: biserica din Valea Rosie, acolo unde preotul paroh Albu va avea grija, in zilele urmatoare, ca enoriasii saraci ori cu nevoi speciale sa-si primeasca pachetele binefacatoare.


Cadouri de Craciun


Timp de trei zile, sute de pachete au fost impartite oamenilor nevoiasi din Craiova ori din judet. Ca si in anii anteriori, Mos Craciunul Gazetar si-a gasit timp si… resurse de a le mângâia, dupa puteri, suferintele. L-au ajutat pe Mos: Pan Group Craiova si Oz Maraton.a

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII