10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece case in pericol de prabusire

Zece case in pericol de prabusire

Satenii din Polata sunt inspaimântati de faptul ca ar putea ramâne de Sarbatori sub cerul liber. Dealul din spatele locuintelor lor a inceput sa se deplaseze, alunecarea avansând cu repeziciune catre casele oamenilor.


O parte din satenii din Polata, localitate arondata municipiului Târgu Jiu, isi vor petrece Sarbatorile de iarna cu spaima ca locuintele lor ar putea sa se surpe, din cauza ca dealul pe care este amplasata o parte din localitate a inceput sa o ia la vale. Suprafata afectata de alunecarea de teren este de trei hectare. Falia desprinsa din deal are o inaltime de aproximativ trei metri, iar groapa care s-a cascat musteste de apa. Pâna acum nu au fost afectate decât culturile agricole, pomii fructiferi si un gard, care au fost inghitite de pamânt, dar oamenii sunt speriati pentru ca alunecarea de teren a ajuns la doar 35 de metri de locuintele lor. „De o luna si jumatate dealul a inceput sa o ia la vale. Toata via pe care o aveam in locul respectiv este acoperita cu pamânt. Cred ca alunecarea de teren a aparut in urma ploilor. Când mai mergeam cu vacile la pascut auzeam cum trosneste pamântul“, a spus Ion Danau, de 59 de ani, a carui locuinta este cea mai apropiata de falia care inainteaza foarte repede. Aproximativ zece case din Polata sunt in pericol de a se prabusi. Locuinta lui Ion Danau a inceput deja sa se crape. Maria Bârsescu, de 79 de ani, isi aduce aminte ca o parte din deal s-a surpat si in urma cu 35 de ani: „Am mai patit asa ceva si acum 35 de ani. Ne e frica sa mai stam in case. Ieri-noapte nu am putut sa adorm. Cel putin sa apuc sa fug din casa. Sarbatorile le vom face cu frica in suflete“. Unii sateni spun ca alunecarea de teren s-a produs din cauza unui sant de scurgere a apelor pluviale, care a fost realizat de Primaria Târgu Jiu. Apa este preluata de un sant care trece prin curtea casei lui Ion Danau si se scurge apoi pe dealul din spatele gospodariei.


Lucrarea de stabilizare a solului este complexa


Primaria Târgu Jiu a dispus efectuarea unui studiu pentru stabilirea cauzelor alunecarii de teren. Ionut Jilaveanu, seful Serviciului de Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Târgu Jiu, a spus ca lucrarea pentru stabilizarea solului este complexa: „Asteptam solutia de la proiectant privind cauzele acestei alunecari si solutiile propuse pentru stoparea fenomenului. Mâine (azi – n.r.), proiectantul trebuie sa prezinte studiul si solutiile de interventie. Este o lucrare foarte complexa, pentru ca suprafata de teren afectata este foarte mare. S-a strâns foarte multa apa in sol in urma ploilor si a aparut fenomenul de lichefiere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS