6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresa, in carantina la Sanatate

Presa, in carantina la Sanatate

La preluarea mandatului de ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu promitea ca va fi cât se poate de „transparent“ in luarea deciziilor si in ceea ce va gasi in sistemul sanitar – fie ca vor fi lucruri bune sau rele. Din pacate, a uitat aceasta promisiune, astfel ca ieri dupa-amiaza, spre exemplu, factorii direct interesati de proiectul Legii farmaciei – Colegiul Farmacistilor din România (CFR), Asociatia Retelelor de Farmacii din România (ARFR) si Patronatul Farmacistilor din România (PFR) – nu stiau ce a discutat Nicolaescu despre acest proiect de act normativ, luni, cu comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou.


Aceasta in conditiile in care, ieri, asa cum au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii, Eugen Nicolaescu se intorsese in tara, iar reprezentantii CFR, ARFR si PFR asteptau „cu sufletul la gura“ concluziile discutiei dintre Nicolaescu si Kyprianou. Reprezentantii CFR, spre exemplu, nu doreau, ieri, neaparat o intâlnire cu ministrul sanatatii, ci macar un telefon de la consilierii lui pentru a li se comunica macar câteva informatii. Chiar si saptamâna trecuta, ministrul sanatatii a „dovedit“ … transparenta.


La sfârsitul saptamânii trecute, Nicolaescu a declarat ca nu va face publice toate motivele demiterii celor 14 directori generali de spitale „decât peste doua-trei zile“, dorind, astfel, sa „actioneze cu eleganta si delicatete“’. „Nu este just ca eu sa fac publice aceste motive inainte ca ordinul sa ajunga la directorul de spital care a fost revocat din functie, drept urmare voi lasa la alegerea lor decizia momentului in care acestea vor fi publice“, a precizat ministrul sanatatii la vremea respectiva.


Cele „doua-trei zile“ au trecut, directorii generali demisi au primit ordinele ministeriale si majoritatea lor si-au exprimat parerea, insa ministrul Nicolaescu… a ingropat subiectul privind motivele demiterii fiecarui director general. Si acestea sunt doar doua exemple care demonstreaza ca ministrul sanatatii si-a uitat promisiunea privind transparenta.


Subordonatii „au luat transparenta“ de la seful lor


Din pacate, nu numai ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, da dovada de lipsa de transparenta. Si subordonatii sai i-au urmat exemplul. La inceputul lunii septembrie, ministrul sanatatii a anuntat ca a semnat un ordin prin care „incepând cu data de 16 septembrie a.c., toate farmaciile au obligatia de a micsora, cu 7-11 la suta, preturile de raft ale medicamentelor din productia interna si din import, care se gasesc in Catalogul National al Medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in România si care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala“.


Tot atunci, el a spus ca reprezentantii Garzii Financiare vor controla daca farmaciile respecta reglementarile privind scaderea pretului la medicamente, iar rezultatele controalelor efectuate „vor fi prezentate si Ministerului Sanatatii pentru a fi luate masurile legale necesare“.


Dupa o luna de la inceperea controalelor, ministrul Nicolaescu a declarat ca a primit de la Garda Financiara „un raport din care reiese ca doar in trei judete, farmaciile au respectat ordinului privind ajustarea preturilor la medicamente“.


La vremea respectiva, farmacistii au sustinut, insa, ca ordinul privind ieftinirea medicamentelor a fost respectat. Pentru a clarifica situatia si pentru a prezenta raportul Garzii Financiare, am solicitat Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii (MS) sa ne puna la dispozitie acest raport. Cererea a fost depusa in data de 24 octombrie 2005. De atunci nu am primit nici un raspuns.


Pe aceasta cale, reamintim subordonatilor ministrului sanatatii ca articolul sapte al Legii 544 prevede: „Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea de informatii de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile. Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor“. Din data de 24 octombrie au trecut aproape doua luni… si raspunsul n-a sosit.


O informatie care ar trebui sa sara in ochii colegilor domnului ministru, de la Agentia pentru Strategii Guvernamentale, si poate si juristilor de la Ministerul Sanatatii. Biroul de presa al ministerului stie de ce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS