10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePodul de peste Tejac a fost inaugurat

Podul de peste Tejac a fost inaugurat

Locuitorii satului Leamna au participat ieri la inaugurarea podului de peste pârâul Tejac. Constructia a costat aproximativ cinci miliarde de lei si a fost terminata in mai putin de doua luni de SC Constructii Feroviare Craiova.


Pe 13 octombrie anul acesta, SC Constructii Feroviare Craiova a inceput construirea podului de peste pârâul Tejac, in dreptul localitatii Leamna. In anii ploiosi, pârâul s-a umflat si a luat cu el improvizatiile care tineau loc de pod. Mai multe luni, locuitorii satului Leamna au fost nevoiti sa treaca ori prin vadul pârâului, ori peste tot felul de punti aruncate de pe un mal pe altul.


Pentru cele cinci miliarde de lei care au fost achitate constructorului, se va amenaja si albia râului pe o portiune de 60 de metri. Se va evita astfel ca la piciorul podului sa se adune toate resturile adunate de pârâu in drumul sau si sa obstructioneze deschiderea podului. Sase constructori condusi de seful de lot, inginer Tudor Catrina, au reusit ceea ce nu credea nimeni, sa termine podul intr-o luna si 26 de zile. „Noi suntem constructori de poduri pentru caile ferate si când se facea inaugurarea unui pod, constructorul si proiectantul stateau sub podul pe care treceau doua locomotive. Azi avem aici un camion de tonaj mare si voi sta sub acest pod când camionul va trece peste el pentru ca eu stiu ce au construit baietii mei aici“, a spus seful lotului, ing. Tudor Catrina.


Lautarii au chemat satul pe pod


Pâna când sa se hotarasca oficialitatile sa taie panglica, un taraf a fost urcat pe podul abia construit, iar lautarii cântau tot ce stiau ei mai bine. Muncitorii care faceau ultimele retusuri la covorul asfaltic tineau isonul tambalului, iar cu coada ochiului trageau la ceaunele de dupa gard, unde fierbeau sarmalele si se cocea mamaliga. Incet, incet, oamenii atrasi de lautarii care se opinteau in instrumente de câte ori credeau ca vad un sef s-au apropiat de pod, unde pe mese ii asteptau, ca la nunta, muraturile si tuica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS