6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceristii invata cum sa nu piarda finantarea europeana

Afaceristii invata cum sa nu piarda finantarea europeana

Mediul de afaceri din Dolj resimte acut lipsa unor firme specializate in consultanta si realizarea de proiecte pentru atragerea fondurilor europene. De aceea, zeci de oameni de afaceri si reprezentanti ai Ministerului Integrarii au participat ieri la Camera de Comert si Industrie Oltenia la lucrarile Programului National de Pregatire pentru Aderare a Mediului de Afaceri.


Proiectele depuse de societatile comerciale pentru obtinerea finantarii europene au doua mari defecte: ori sunt prea putine, ori sunt prost facute. Vina nu este numai a agentilor economici, ci si a firmelor de proiectare si consiliere, ale caror sfaturi si lucrari au dus la pierderea a zeci de miliarde de lei provenite din fonduri nerambursabile.


„Principala problema cu care ne confruntam este faptul ca proiectele nu sunt duse pâna la capat. Daca regulile europene cer ca pentru un proiect sa se obtina toate avizele si semnaturile, atunci asa trebuie procedat“, a declarat directorul de dezvoltare regionala din cadrul Ministerului Integrarii Europene (MIE), Gabriel Friptu.


Prin programul initiat de minister, oficialii vor ca firmele sa invete sa se adapteze cerintelor Uniunii Europene din domeniul agriculturii, IMM-urilor, al energiei si mediului. Pentru a intelege mai bine cerintele, participantii s-au impartit in grupe de dialog specializate pe fiecare domeniu. Principalele probleme vizate in cadrul discutiilor se refera, printre altele, la situatia concurentiala pe piata europeana, respectarea acquisului comunitar in domeniul mediului si strategia de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS