10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrainii - ajutati sa se intoarca acasa

Strainii – ajutati sa se intoarca acasa

Strainii care nu mai au dreptul sa stea in România vor fi ajutati de Autoritatea pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sa se intoarca in tara de origine. Acest lucru este posibil ca urmare a crearii unui program comun al Autoritatii pentru Straini si al Organizatiei Internationale pentru Migratie, biroul din România.


Programul are drept scop reintoarcerea voluntara umanitara asistata a strainilor in tara de provenienta. Biroul pentru straini al judetului Dolj, cu sediul in Craiova, a fost insarcinat de OIM sa faca public scopul programului. Seful biroului, subcomisarul Danut Voicu, a precizat ca sunt vizate mai multe categorii de straini care pot beneficia de noile reglementari. „Pot fi asistati sa revina in propria tara numai strainii care stau ilegal la noi. In primul rând, este vorba de persoanele ale caror cereri pentru acordarea statutului de refugiat au fost respinse definitiv si irevocabil de autoritatile române competente. Sederea lor pe teritoriul României nu mai este posibila in aceasta situatie. Azilantii sunt alta categorie care poate apela la biroul nostru, daca au renuntat la acordarea statutului de refugiat sau la o forma de protectie acordata anterior“, a declarat Danut Voicu. Biroul ii poate ajuta si pe strainii care in urma unei hotarâri judecatoresti sunt obligati sa plece din România.


Beneficiari ai programului de reintoarcere voluntara sunt si strainii cazati in Centrele Autoritatii pentru Straini. In România exista astfel de centre la Arad si Bucuresti, unde sunt tinuti pentru o perioada strainii care urmeaza sa fie returnati fortat.


Toti cei care nu mai au drept de sedere in România si vor apela la OIM vor fi condusi pentru inceput in centrele Autoritatii pentru Straini, dupa care vor fi transportati gratuit cu avionul pâna in tara de origine.


Contact


Strainii care nu mai au drept de sedere in România si trebuie sa se intoarca in tarile de origine pot contacta OIM telefonic, de luni pâna vineri, intre orele 10.00 – 13.00, la numerele 021/23.04.702 si 021/23.13.179 sau pe adresa de e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS