27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii si profesorii, din nou la scoala

Elevii si profesorii, din nou la scoala

Scoala a reinceput ieri, dupa trei saptamâni de greva generala. Cei mai bucurosi au fost parintii, care au scapat astfel de grija copiilor ramasi singuri acasa. Reluarea cursurilor este benefica si pentru elevi, in special cei din anii terminali, care considera ca recuperarea materiei va fi destul de grea.


La Colegiul National „Carol I“ din Craiova, activitatea a fost reluata ieri inca de la ora 7.30. Multi profesori din aceasta unitate de invatamânt considera ca reinceperea cursurilor reprezinta un esec, dar sunt de parere ca protestul nu va fi reluat. „Marea problema cu care se confrunta scoala noastra este cea a bazei materiale. Avem nevoie de bani pentru refacerea cladirii, este nevoie de fonduri pentru dotari. Totusi, consider ca este bine ca activitatea scolara a reinceput, pentru ca si asa s-a adunat destula materie neparcursa“, a afirmat Daniel Barbu, directorul colegiului.


Activitatea didactica a fost reluata si la Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova. Singurii absenti erau elevii bolnavi. „Ma bucur ca m-am reintors la scoala, pentru ca sunt in clasa a XII-a si am pierdut destula materie. Speram sa recuperam macar la disciplinele mai importante. Cred ca va fi greu, dar nu imposibil“, a spus Calugaritoiu Anca, eleva a Colegiului „Elena Cuza“. De aceeasi parere erau si colegii ei, care au afirmat ca sunt multumiti ca s-au intors la scoala. Cu toate ca vor avea mult de muncit pentru recuperarea materiei pierdute, elevii cred ca profesorii lor au avut dreptate in a cere mai multi bani pentru invatamânt.


Elevii din mediul rural ajung mai greu la scoala


La Scoala nr. 2 „Traian“ din Craiova toata lumea, elevi si profesori, era prezenta. „Suntem cu totii multumiti de reinceperea scolii. Astazi a fost o zi normala, cu lapte si corn. Consider ca aceasta greva nu a fost un esec, dar nici o reusita. A fost un pas spre ceea ce ne dorim cu totii. Materia va fi recuperata, iar pentru asta profesorii au la dispozitie orele de recapitulare sau cele planificate pentru diverse activitati“, a spus Daniela Toma, profesoara de engleza. Cadrele didactice au tinut sa mentioneze ca elevii sunt bucurosi de reinceperea cursurilor, pentru ca s-au plictisit acasa si chiar le era dor de scoala.


Situatia era putin diferita la Grupul Scolar „Anghel Saligny“, unde doar 80% dintre elevi erau prezenti. „Mai sunt intârzieri ale elevilor din mediul rural. Poate ca nu au aflat inca sau le este mai greu sa ajunga. Cred ca situatia se va reglementa in urmatoarele zile. Oricum, noi nu suntem multumiti de rezultatul acestui protest si sunt sigura ca el va fi reluat“, a declarat Elena Anghel, director educativ.


Pentru sindicalisti greva e doar suspendata


Reprezentantii sindicatelor din invatamânt sunt de parere ca incetarea grevei este un moment de „relas“ cerut de ambele parti implicate in conflict. „Trebuie sa subliniez ca greva nu a incetat, a fost doar suspendata. Se ajunsese intr-un punct extrem de critic determinat de inflexibilitatea guvernului in discutiile cu dascalii. Starea de nervozitate crescuse foarte mult, devenisera frecvente formele extreme de protest, existau chiar unitati intregi care amenintau ca vor merge la Bucuresti cu sau fara aprobare. Situatia tindea sa iasa de sub control“, a afirmat Ion Bebe Cepoi, presedinte al Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj.


Ingrijorarea unei parti a elevilor si parintilor a contat foarte mult in luarea deciziei de incetare a protestului. Totodata, presedintele SIP Dolj a spus ca exista doua termene de monitorizare a promisiunilor facute de guvern – 15 aprilie, data-limita pentru o noua lege de salarizare a bugetarilor, si 1 iunie, moment pâna la care executivul ar trebui sa realizeze proiectele care tin de infrastructura. „Daca guvernantii nu-si respecta promisiunile, greva poate fi reluata“, a concluzionat Cepoi.


Recuperarea materiei


Comisia de Paritate formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj si ai sindicatelor din invatamânt s-a intrunit ieri, la ora 17.00, pentru a discuta chestiuni de principiu privind recuperarea materiei pierdute in perioada grevei generale. Liderii de sindicat sustin ca modul de recuperare a materiei va fi stabilit de fiecare scoala in parte pe baza unui grafic de reesalonare, pâna la sfârsitul anului scolar. In functie de acest grafic se va realiza si salarizarea cadrelor didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS